Alan Uutiset | 10.2.2020

EUROFRAME: Talouskasvu hidastuu ja epävarmuus jatkuu; Suomen teollinen tuotanto pysynyt ”yllättävän rotevana”

Euroalueen talouskasvu jatkuu hitaana ja on tänä vuonna 1,1 prosenttia, arvioivat Euroopan johtavat taloustutkimuslaitokset yhteisessä EUROFRAME-ennusteessaan. Heikoimmat kasvuodotukset ovat entisessä Euroopan talousveturissa Saksassa, jonka autoteollisuutta maailmankaupan hidastuminen murjoi. Suomen bkt-kasvuluvut sen sijaan lähes yllättivät ennustelaitokset.

building-contemporary-factory-1468390

- Koronaviruksen leviäminen Kiinassa ja sen rajojen ulkopuolelle on synnyttänyt talouteen uutta epävarmuutta, joka voi vaarantaa taloudellisten indikaattorien viimeaikaisen vakautumisen, kertoo ETLA lehdistötiedotteessa.

Raportissa ilmenee, että maailmantalous hidastui viime vuonna ja kansainvälinen kauppa lähes jumittui paikoilleen, mikä aiheutti Euroopan teollisuudelle raskaat seuraukset, toteavat eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset tänään julkaistussa EUROFRAME-ennusteessaan. Sen mukaan euroalueen teollisuustuotanto on supistunut vuoden 2018 alusta jo 3,5 prosenttia - joskin seuraukset eri maissa ovat vaihdelleet merkittävästi. Suurin häviäjä on entinen Euroopan talousveturi Saksa, jonka autoteollisuuteen maailmantalouden vaikutukset iskivät ilman vaimennusta. Saksan teollisuustuotanto on pudonnut peräti 7,3 prosenttia tammikuusta 2018. Samaan aikaan esimerkiksi Puolan teollisuustuotanto kasvoi liki 9 prosenttia.

- Suomen teollinen tuotanto on pysynyt yllättävänkin rotevana ihan viime aikoihin asti. Teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Kannattaa kuitenkin huomata, että suhteellisen vahva kasvu osoittaa jo selviä merkkejä hiipumisesta, varoittaa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus. Lehmus on yksi EUROFRAME-ennusteen laatijoista.

USA-Kiinan kauppahuolet helpottuneet, koronavirus vaikuttaa

Yhdysvaltojen ja Kiinan alkuvuodesta allekirjoittama kauppasopimus on vähentänyt maailmantalouden epävarmuutta, mutta se ei ole kokonaan poistanut sitä, huomauttavat ennustelaitokset. Sopimuksessa ei käsitelty tärkeimpiä kysymyksiä, eikä siihen sisälly oletusta, että Yhdysvallat ei jatkaisi tullien ja tariffien käyttämistä kahdenvälisten kauppakiistojen välineenä, EUROFRAME-ennusteessa todetaan.

Kiinan toteuttamilla radikaaleilla toimenpiteillä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Kiinan tuotantoon ensimmäisellä vuosineljänneksellä, tuoreessa ennusteessa todetaan. Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet Kiinassa voivat vaikuttaa myös negatiivisesti maailmankauppaan. Vaikutukset näkyisivät erityisesti raaka-aineiden hintojen laskuna ja korjausliikkeenä osakemarkkinoilla maailmanlaajuisesti.

Euroalueen bkt hidastui jo viime vuonna 1,1 prosenttiin vuodentakaisesta 1,9 prosentista. Nyt tutkimuslaitokset odottavat euroalueen talouskasvun pysyvän matalissa lukemissa, mutta kiihtyvän vähitellen seuraavan kahden vuoden aikana: 1,1 prosenttia tänä vuonna ja 1,3 prosenttia vuonna 2021. Euroalueen työttömyyslukujen odotetaan samalla heikentyvän 7,3 prosenttiin tänä vuonna ja 7,2 prosenttiin vuonna 2021.

Etla on yksi kymmenestä EUROFRAME-ennustetta laativista eurooppalaisista taloustutkimuslaitoksista. Yhteisen ennusteen laadintaan osallistuu arvostettuja tutkimuslaitoksia ympäri Eurooppaa, muun muassa DIW Berlin ja IfW-Kiel Saksasta, National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Britanniasta ja Bureau for Economic Policy Analysis (CPB) Hollannista.

Etla julkistaa tuoreen, Suomea koskevan talousennusteensa tiistaina 17.3.2020.

Uusimmat artikkelit

21.7.2020 | Alan Uutiset

Clean Steel aloittaa yhteistyön kansainvälisen sellujätin kanssa

Clean Steel on tehnyt sopimuksen Uruguaylaisen Montes del Platan sellutehtaan kanssa. Stora Ensolla ja Arauconille kuuluvan yhteisyrityksen tuotantolaitos sijaitsee Lounais-Uruguayssa, Punta Pereirasssa. Lyhytkuitusellua tuottava tehdas aloitti toimintansa vuonna 2014 ja sen vuosittainen tuotantokapasiteetti on 1,4 miljoonaa tonnia.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

Pauligilla on Suomen ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Science Based Targets aloitteen hyväksymät ilmastotavoitteet

Paulig kertoo noudattavansa Suomen ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Science Based Targets asettamia ilmastotavoitteita. Yhtiön tavoitteena on vähentää 80 prosenttia oman toiminnnan luomista kasvihuonepäästöistä ja 50 prosenttia arvoketjujen päästöistä vuoteen 2030 mennessä. 

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.