Alan Uutiset | 10.2.2020

EUROFRAME: Talouskasvu hidastuu ja epävarmuus jatkuu; Suomen teollinen tuotanto pysynyt ”yllättävän rotevana”

Euroalueen talouskasvu jatkuu hitaana ja on tänä vuonna 1,1 prosenttia, arvioivat Euroopan johtavat taloustutkimuslaitokset yhteisessä EUROFRAME-ennusteessaan. Heikoimmat kasvuodotukset ovat entisessä Euroopan talousveturissa Saksassa, jonka autoteollisuutta maailmankaupan hidastuminen murjoi. Suomen bkt-kasvuluvut sen sijaan lähes yllättivät ennustelaitokset.

building-contemporary-factory-1468390

- Koronaviruksen leviäminen Kiinassa ja sen rajojen ulkopuolelle on synnyttänyt talouteen uutta epävarmuutta, joka voi vaarantaa taloudellisten indikaattorien viimeaikaisen vakautumisen, kertoo ETLA lehdistötiedotteessa.

Raportissa ilmenee, että maailmantalous hidastui viime vuonna ja kansainvälinen kauppa lähes jumittui paikoilleen, mikä aiheutti Euroopan teollisuudelle raskaat seuraukset, toteavat eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset tänään julkaistussa EUROFRAME-ennusteessaan. Sen mukaan euroalueen teollisuustuotanto on supistunut vuoden 2018 alusta jo 3,5 prosenttia - joskin seuraukset eri maissa ovat vaihdelleet merkittävästi. Suurin häviäjä on entinen Euroopan talousveturi Saksa, jonka autoteollisuuteen maailmantalouden vaikutukset iskivät ilman vaimennusta. Saksan teollisuustuotanto on pudonnut peräti 7,3 prosenttia tammikuusta 2018. Samaan aikaan esimerkiksi Puolan teollisuustuotanto kasvoi liki 9 prosenttia.

- Suomen teollinen tuotanto on pysynyt yllättävänkin rotevana ihan viime aikoihin asti. Teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Kannattaa kuitenkin huomata, että suhteellisen vahva kasvu osoittaa jo selviä merkkejä hiipumisesta, varoittaa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus. Lehmus on yksi EUROFRAME-ennusteen laatijoista.

USA-Kiinan kauppahuolet helpottuneet, koronavirus vaikuttaa

Yhdysvaltojen ja Kiinan alkuvuodesta allekirjoittama kauppasopimus on vähentänyt maailmantalouden epävarmuutta, mutta se ei ole kokonaan poistanut sitä, huomauttavat ennustelaitokset. Sopimuksessa ei käsitelty tärkeimpiä kysymyksiä, eikä siihen sisälly oletusta, että Yhdysvallat ei jatkaisi tullien ja tariffien käyttämistä kahdenvälisten kauppakiistojen välineenä, EUROFRAME-ennusteessa todetaan.

Kiinan toteuttamilla radikaaleilla toimenpiteillä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Kiinan tuotantoon ensimmäisellä vuosineljänneksellä, tuoreessa ennusteessa todetaan. Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet Kiinassa voivat vaikuttaa myös negatiivisesti maailmankauppaan. Vaikutukset näkyisivät erityisesti raaka-aineiden hintojen laskuna ja korjausliikkeenä osakemarkkinoilla maailmanlaajuisesti.

Euroalueen bkt hidastui jo viime vuonna 1,1 prosenttiin vuodentakaisesta 1,9 prosentista. Nyt tutkimuslaitokset odottavat euroalueen talouskasvun pysyvän matalissa lukemissa, mutta kiihtyvän vähitellen seuraavan kahden vuoden aikana: 1,1 prosenttia tänä vuonna ja 1,3 prosenttia vuonna 2021. Euroalueen työttömyyslukujen odotetaan samalla heikentyvän 7,3 prosenttiin tänä vuonna ja 7,2 prosenttiin vuonna 2021.

Etla on yksi kymmenestä EUROFRAME-ennustetta laativista eurooppalaisista taloustutkimuslaitoksista. Yhteisen ennusteen laadintaan osallistuu arvostettuja tutkimuslaitoksia ympäri Eurooppaa, muun muassa DIW Berlin ja IfW-Kiel Saksasta, National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Britanniasta ja Bureau for Economic Policy Analysis (CPB) Hollannista.

Etla julkistaa tuoreen, Suomea koskevan talousennusteensa tiistaina 17.3.2020.

Uusimmat artikkelit

21.2.2020 | Alan Uutiset

Business Finland: "Koronaviruksen vaikutukset suomalaisiin yrityksiin eivät ole vielä laajasti nähtävillä"

Noin puolet suomalaisyrityksistä arvioi, ettei koronavirusepidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä, selviää Business Finlandin toteuttamasta kyselystä.

21.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Vaasan yliopisto vahvistaa energiatutkimustaan

Vaasan yliopiston energiatutkimuksen tavoitteena on pyrkiä vastaamaan joustavan energiantuotannon, energialiiketoiminnan ja kestävän yhteiskunnallisen kehityksen globaaleihin tarpeisiin. Tutkimusta tehdään muun muassa tulevaisuuden älykkäisiin energiajärjestelmiin ja -verkkoihin, uusiin polttoaineisiin sekä teollisuuden ja alueellisiin kiertotalouden ratkaisuihin liittyen.

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.