https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 29.10.2020

Energiateollisuus ry: Ei-polttavan lämmöntuotannon osuus kasvaa 30 prosenttiin kymmenessä vuodessa

Energiateollisuuden tekemässä jäsenkyselyssä selvitettiin yhtiöiden kiinnostusta hukkalämpöihin ja arviota ei-polttavan lämmön osuudesta kaukolämmössä. Ei-polttavasti tuotetuksi energiaksi luokitellaan lämpöpumput, muu sähköllä tuotettu lämpö, geoterminen energia ja hukkalämpöjen talteenotto.  

belight_900x400

Lähes kaikki lämpöyhtiöt hyödyntävät tai etsivät aktiivisesti hukkalämmön lähteitä

Kyselyssä lämpöä tuottavat yhtiöt arvioivat ei-polttavan lämmön osuudeksi 30 % vuonna 2030, kun osuus on tällä hetkellä 10 prosenttia. Terawattitunteina muutos on 3,8:sta 11:een. Osuuden voidaan olettaa kasvavan edelleen, kun lämpöpumppujen käyttämän sähkön vero päätetty laskea. 

– Kaukolämpöyhtiöt ovat halukkaita ostamaan hukkalämpöä, kun sitä on tarjolla, toteaa Energiateollisuus ry:n asiantuntija Mirja Tiitinen.

– Sähkön lisääntyvä käyttö lämmönlähteenä tarjoaisi myös mahdollisuuden tasata tuulisähkön ylitarjontaa navakan tuulen päivinä, mutta sekin edellyttäisi muutoksia verotuksessa, Tiitinen jatkaa.  

Tiitisen mukaa ei-polttavan lämmöntuotannon osuutta voitaisiin nostaa entisestään laskemalla paitsi hallitusohjelman mukaisesti lämpöpumppujen käyttämän sähkön veroa, myös kaiken kaukolämmön tuotannossa käytetyn sähkön veroa.

Vähemmän päästöjä, enemmän kustannustehoa

Kyselyn mukaan yhtiöt haluavat vähentää päästöjä, hankkia asiakkaille lämpöä kustannustehokkaasti ja pitää kaukolämmön kilpailukykyisenä ja kiinnostavana tuotteena. Kyselyssä ilmeni, että valtaosa lämpöyhtiöistä joko hyödyntää, tai aktiivisesti etsii, hukkalämmön lähteitä. Lähes yhtä suuri osa yhtiöistä tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa alkuperäsertifioitua lämpöä.  

Suuret hukkalämmöt tunnetaan jo varsin hyvin, mutta kaukolämpöyhtiöt kartoittavat aktiivisesti entistä pienempiä ja matalalämpötilaisempia hukkalämpöjä. Pienet teollisuuslaitokset ja lämpökeskukset, liike- ja toimistorakennusten ylijäämälämmöt, kaukolämmön ja -jäähdytyksen paluuveden lämmöt tarjoavat monin paikoin vielä kartoittamattomia mahdollisuuksia saada lisää lämpöä verkkoon.  Kaukolämpöverkkojen lämpötilan laskeminen vähentää tarvetta käyttää sähköä ja helpottaa uusien lämpöerien syöttämistä putkiin.  

– Matalammat lämpötilat madaltavat myös kynnystä tuottaa keskisyvää, kahden kolmen kilometrin syvyydestä pumpattavaa geotermistä energiaa, muistuttaa Energiateollisuuden kaukolämpötoimialasta vastaava johtaja Janne Kerttula.

– Noista syvyyksistä saadaan alle 30 asteista vettä, sen lämmittäminen nykyisiin kaukolämpöverkkoihin vaatii paljon sähköä, Kerttula jatkaa.  

Lämpömarkkinoiden sujuvoittamiseksi yhä sujuvoittamiseksi useat yhtiöt julkaisevat jo nyt lämmön ostoperiaatteensa. Ensi vuoden aikana kattavuus nousee jo yli 80 prosentin. Tämä helpottaa uusien toimijoiden tulemista markkinoille, ja uusien lämmönlähteiden hyödyntämistä.  

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.