https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 29.10.2020

Energiateollisuus ry: Ei-polttavan lämmöntuotannon osuus kasvaa 30 prosenttiin kymmenessä vuodessa

Energiateollisuuden tekemässä jäsenkyselyssä selvitettiin yhtiöiden kiinnostusta hukkalämpöihin ja arviota ei-polttavan lämmön osuudesta kaukolämmössä. Ei-polttavasti tuotetuksi energiaksi luokitellaan lämpöpumput, muu sähköllä tuotettu lämpö, geoterminen energia ja hukkalämpöjen talteenotto.  

belight_900x400

Lähes kaikki lämpöyhtiöt hyödyntävät tai etsivät aktiivisesti hukkalämmön lähteitä

Kyselyssä lämpöä tuottavat yhtiöt arvioivat ei-polttavan lämmön osuudeksi 30 % vuonna 2030, kun osuus on tällä hetkellä 10 prosenttia. Terawattitunteina muutos on 3,8:sta 11:een. Osuuden voidaan olettaa kasvavan edelleen, kun lämpöpumppujen käyttämän sähkön vero päätetty laskea. 

– Kaukolämpöyhtiöt ovat halukkaita ostamaan hukkalämpöä, kun sitä on tarjolla, toteaa Energiateollisuus ry:n asiantuntija Mirja Tiitinen.

– Sähkön lisääntyvä käyttö lämmönlähteenä tarjoaisi myös mahdollisuuden tasata tuulisähkön ylitarjontaa navakan tuulen päivinä, mutta sekin edellyttäisi muutoksia verotuksessa, Tiitinen jatkaa.  

Tiitisen mukaa ei-polttavan lämmöntuotannon osuutta voitaisiin nostaa entisestään laskemalla paitsi hallitusohjelman mukaisesti lämpöpumppujen käyttämän sähkön veroa, myös kaiken kaukolämmön tuotannossa käytetyn sähkön veroa.

Vähemmän päästöjä, enemmän kustannustehoa

Kyselyn mukaan yhtiöt haluavat vähentää päästöjä, hankkia asiakkaille lämpöä kustannustehokkaasti ja pitää kaukolämmön kilpailukykyisenä ja kiinnostavana tuotteena. Kyselyssä ilmeni, että valtaosa lämpöyhtiöistä joko hyödyntää, tai aktiivisesti etsii, hukkalämmön lähteitä. Lähes yhtä suuri osa yhtiöistä tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa alkuperäsertifioitua lämpöä.  

Suuret hukkalämmöt tunnetaan jo varsin hyvin, mutta kaukolämpöyhtiöt kartoittavat aktiivisesti entistä pienempiä ja matalalämpötilaisempia hukkalämpöjä. Pienet teollisuuslaitokset ja lämpökeskukset, liike- ja toimistorakennusten ylijäämälämmöt, kaukolämmön ja -jäähdytyksen paluuveden lämmöt tarjoavat monin paikoin vielä kartoittamattomia mahdollisuuksia saada lisää lämpöä verkkoon.  Kaukolämpöverkkojen lämpötilan laskeminen vähentää tarvetta käyttää sähköä ja helpottaa uusien lämpöerien syöttämistä putkiin.  

– Matalammat lämpötilat madaltavat myös kynnystä tuottaa keskisyvää, kahden kolmen kilometrin syvyydestä pumpattavaa geotermistä energiaa, muistuttaa Energiateollisuuden kaukolämpötoimialasta vastaava johtaja Janne Kerttula.

– Noista syvyyksistä saadaan alle 30 asteista vettä, sen lämmittäminen nykyisiin kaukolämpöverkkoihin vaatii paljon sähköä, Kerttula jatkaa.  

Lämpömarkkinoiden sujuvoittamiseksi yhä sujuvoittamiseksi useat yhtiöt julkaisevat jo nyt lämmön ostoperiaatteensa. Ensi vuoden aikana kattavuus nousee jo yli 80 prosentin. Tämä helpottaa uusien toimijoiden tulemista markkinoille, ja uusien lämmönlähteiden hyödyntämistä.  

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.