https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.2.2021

Energiatuotannon kokonaispäästöt laskivat viidenneksen vuonna 2020; taustalla lämmin sää ja uusiutuva energia

Energiatuotannon kokonaispäästöt laskivat vuoden 2020 aikana kaksikymmentä prosenttia. Sähkön osalta päästöt vähenivät 24 prosenttia, ja kaukolämmön 13 prosenttia. Päästöjen huippuvuoteen 2003 verrattuna sähkön ja kaukolämmön päästöt ovat laskeneet peräti 72 prosenttia.

art-artistic-blur-290617

Kymmenen viime vuoden aikana sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet alle neljäsosaan lähtötasosta. Laskun taustalla vaikuttaa fossiilisen tuotannon korvaaminen tuulivoimalla ja siirtyminen turpeesta hakkeeseen sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

- Energian käyttö väheni poikkeuksellisen lämpimän vuoden vuoksi, mutta päästöt ovat ilahduttavasti laskeneet myös alan yritysten tekemien pitkäjänteisten investointien ansiosta, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä lehdistötiedotteessa.

- Toisaalta vuosi on ollut energiantuottajille raskas. Kysyntä on laskenut ja hinnat ovat olleet alhaalla. Onneksi alkanut vuosi näyttää normaalimmalta, Leskelä jatkaa.

Suurin osa päästöttömästä sähköstä tuotetaan edelleen ydinvoimalla (34 %) ja vesivoimalla (24 %). Ydinvoiman osuus pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2019, kun taas vesivoiman osuus nousi johtuen hyvistä tuotanto-olosuhteista peräti 27 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tuulivoiman tuotannossa nousua oli lähes 30 prosenttia ja sen osuus sähköntuotannosta kohosi ensimmäistä kertaa yli kymmenen prosentin. Tuulivoimalla tuotettiin noin 12 prosenttia sähköstä vuonna 2020.

Sähkön erillistuotanto fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimalaitoksissa laski edelleen. Aurinkovoiman osuus kaksinkertaistui, mutta osuus on edelleen vaatimaton (0,4 %).  Noin 85 prosenttia sähköntuotannosta oli päästötöntä vuonna 2020. Päästöttömän tuotannon osuus kasvoi neljä prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna.

Päästöjä on vähennetty myös korvaamalla hiiltä vähäpäästöisemällä maakaasulla, jonka jakeluinfra sopii myös synteettisille- ja biokaasuille. Sen osuus nousi yhdestätoista prosentista neljääntoista vuoden 2020 aikana. Vuoden 2020 alussa kaasumarkkinat avautuivat, kun Suomen ja Viron välinen Baltic Connector -kaasuputki otettiin käyttöön. Markkinoiden avaaminen alensi maakaasun hintaa Suomessa ja toi uusia toimijoita markkinoille.

-  On hienoa, että kaasumarkkinat saatiin heti aktiivisesti toimimaan, Leskelä toteaa.

- Jatkossa kaasuilla on tärkeä rooli siirryttäessä ilmastoneutraaliin energiajärjestelmään.

Markkinat tasaavat sähkön tuotannon vaihtelun ja mahdollistavat uusiutuvan tuotannon

Sähkön nettotuonti laski reiluun kahdeksaantoista prosenttiin kulutuksesta. Edellisen vuoden lukema oli 23 prosenttia. Tuonti Venäjältä suorastaan romahti. Laskua oli 63 prosenttia ja tuonnin taso Venäjältä oli alempana kuin kertaakaan vuoden 1990 jälkeen. Samalla tuonti muista pohjoismaista nousi 17 prosenttia. Tämä merkitsee sitä, että myös tuontisähkö oli entistä vähäpäästöisempää. Pohjoismaista tuodaan erityisesti vesivoimalla tuotettua sähköä. Vuonna 2020 riitti sähköä myös vientiin, Viroon ja muualle Baltiaan suuntautunut vienti nousi 74 prosenttia, johtuen pohjoismaisen sähkön edullisesta hinnasta.

- Markkinat toimivat hyvin, toteaa Jukka Leskelä.

- Hinnat ohjaavat kysyntää ja sähköä saadaan sinne missä sitä tarvitaan. Sähköjärjestelmä pystyy hyvin integroimaan uusiutuvat tuotantomuodot ja tasaamaan kysynnän muutokset. Näin sähköä on myös riittänyt vietäväksi Viroon ja muihin Baltian maihin.

Sähkön kokonaiskäyttö laski raportin mukaan 6 prosenttia. Vähennyksen taustalla on erityisesti teollisuuden sähkönkulutuksen lasku, joka oli 8 prosenttia. Koronan tuottamat häiriöt maailmantalouteen vaikuttivat teollisuuden tuotantovolyymiin jonkun verran, mutta vaikutus jäi aika vähäiseksi.

Kaukolämpö puhdistuu

Ilmastoneutraalin tuotannon osuus kaukolämmöstä nousi nyt ensimmäistä kertaa yli puoleen, ollen nyt 54 prosenttia. Samalla kaukolämmön päästöt laskivat 13 prosenttia. Kuluneen kymmenen vuoden aikana kaukolämmön päästöt ovat laskeneet 46 prosenttia. Raportin mukaan päästöjen vähenemisen taustalla on siirtyminen kivihiilestä ja turpeesta biomassaan ja hukkalämpöihin energian lähteenä. Myös maakaasun osuus nousi vuonna 2020. Biomassan osuus taas on kasvanut tasaisesti jo toista vuosikymmentä. Hukkalämpöjen hyödyntäminen on yli kolminkertaistunut 2010-luvulla, ja on edelleen kasvussa, kun uusia lämmönlähteitä tunnistetaan ja otetaan käyttöön.

- Kaukolämpöyhtiöt ovat vähentäneet päästöjään kovaa vauhtia kuluneen kymmenen vuoden aikana, mutta odotan, että päästöt vähenevät vielä paljon nopeammin alkaneen vuosikymmenen kuluessa, Leskelä toteaa.

- Isoja muutoksia on yhtiöiltä kuulemamme perusteella odottavissa jo aivan lähivuosina, Leskelä jatkaa.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.