Fazer on valinnut Lahden uuden suuren makeistehtaansa sijoituspaikaksi
Fazer päätti valita uuden makeistehtaansa sijaintipaikaksi Lahden kaupungin omistaman, Pippo-Kujalan alueella sijaitsevan tontin.
– Paikkakunnan valintaan vaikuttivat lukuisat eri tekijät ja Lahti vakuutti meidät kokonaisvaltaisella lähestymisellään. Nykyiset tehtaat työllistävät noin 900 henkeä ja Lahti tarjoaisi erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström.
Fazerilla on pitkät perinteet Lahdessa. Vuonna 1958 Fazer osti Oululaisen leipomon ja vuonna 1971 Lahteen rakennettiin oma mylly. Kärpäsenmäen tehdasalueella toimii lisäksi hapankorpputehdas ja huhtikuussa avattu kauraksylitolitehdas. Lahdessa toimii myös Fazerin gluteeniton leipomo. Fazer työllistää tällä hetkellä Lahdessa noin 600 henkilöä.
Makeistehtaalle paikka Pippo-Kujalan alueelta
Lahden kaupunki varaa Pippo-Kujalasta noin 34 ha suuruisen maa-alan Fazerin suunnittelemalle makeistehdasinvestoinnille 2023 loppuun saakka. Sopimuksen voimassaoloaikana kaupunki sitoutuu olemaan myymättä tonttia muille. Kaupunki vastaa tontin esirakentamisesta yhteistyösopimuksessa sovitussa aikataulussa.
– Ehdolla oleva maa-alue on tarpeeksi suuri ja mahdollistaa makeistehtaan kehittymisen myös tulevaisuudessa. Pippo-Kujalan teollisuusalue on logistisesti ja rakennusteknisesti hyvä ratkaisu, sanoo Hellström.
Tonttia koskeva kiinteistökauppa on tarkoitus tehdä erikseen yhteistyösopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Kaupunki puolestaan sitoutuu huomioimaan Fazerin laajentumiseen liittyvät ja alihankintaketjujen edellyttämät tulevaisuuden tarpeet Pippo-Kujalan elinkeinoalueella.
Yhteistyö sisältää muun muassa joukko- ja tietoliikenneyhteyksien kehittämistä sekä tehtaan henkilöstön saatavuuteen liittyvien kysymysten ratkaisemista yhdessä. Kaupunki on sitoutunut edistämään Fazerin sekä alueellisten koulutuksen ja tutkimuksen toimijoiden välistä yhteistyötä.
Kaupunki on sopinut Koulutuskeskus Salpauksen, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa Fazerin tarpeita vastaavasta koulutusyhteistyöstä. Kaupunki ja Ladec myötävaikuttavat elintarviketeollisuuden testaus- ja tuotekehitysympäristön rakentumiseen ja kehittämiseen Lahteen, Lahden kaupungin julkaisemassa tiedotteessa todetaan.