https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 21.11.2016

Fortum ja Ericsson ovat solmineet yhteistyösopimuksen datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämisestä

Fortum ja Ericsson ovat solmineet yhteistyösopimuksen Ericssonin Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämpönä.

visio_fortum

Fortumn tavoitteena on, että Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella asuvat kaukolämpöasiakkaamme lämmittäisivät kotejaan hiilineutraalilla kaukolämmöllä viimeistään vuonna 2030.

Ericssonin datakeskus tuottaa tällä hetkellä hukkalämpöä 10 000 – 15 000 megawattituntia vuodessa. Keskuksen suunniteltu kapasiteetin kasvu parin seuraavan vuoden aikana kasvattaa lämpöpumpuilla talteen otettavan hukkalämmön määrän yli 20 000 megawattituntiin vuodessa.

Ericssonin datakeskuksesta saatava hukkalämpö vastaa noin 20 prosenttia Kirkkonummen kaukolämpöverkon vuosittaisesta lämmöntarpeesta, eli sillä voidaan kattaa noin 1 000 omakotitalon vuosittainen lämmöntarve.

-Datakeskuksemme IT-kuorma kasvaa jatkuvasti, kun testattavat laitteet ovat yhä tehokkaampia, joten keskuksen jäähdytystarvekin kasvaa. Sopimuksen mukaan Fortum siirtää lämpöpumpuilla meidän hukkalämpömme lämmittämään kirkkonummelaisia koteja. Hukkalämmön kierrättäminen tällä tavalla on todella järkevää, toimitusjohtaja Olli Sirkka Ericssonilta kertoo.

- Ericssonin datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen on hyvä esimerkki siitä, miten aktiivisesti siirrymme kohti hiiliniukkaa kaukolämpöä. Lämpöpumput ovat energiatehokas ja taloudellinen ratkaisu myös kaukolämpöjärjestelmässä. Niiden avulla pystytään hyödyntämään alueellisia hukkalämpövirtoja. Tavoitteenamme on, että Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella asuvat kaukolämpöasiakkaamme lämmittäisivät kotejaan hiilineutraalilla kaukolämmöllä viimeistään vuonna 2030, kehityspäällikkö Ilkka Möttönen Fortumista toteaa.

Investointi lämpöpumppuihin

Ericssonin kanssa solmitussa sopimuksessa Fortum investoi Ericssonin tiloihin sijoitettaviin lämpöpumppuihin. Pumput jäähdyttävät Ericssonin datakeskusta ja niiden avulla talteen otettu hukkalämpö siirretään Espoon ja Kirkkonummen kaukolämpöverkkoon. Myös lämpöpumppujen valinnassa on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen, sillä lämpöpumppuihin on valittu uudentyyppinen kylmäaine HFO1234ze. Vielä tällä hetkellä yleisesti käytössä olevat kylmäaineet vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen 200 kertaa enemmän kuin tähän projektiin valittu kylmäaine.

Fortum hyödyntää Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella jo ennestään useiden eri kohteiden hukkalämpöjä. Suomenojan lämpöpumppulaitoksessa hyödynnetään jätevesiviemärin hukkalämpöä. Jätevedestä saadaan talteen lämpömäärä, joka kattaa noin 15 prosenttia Espoon kaukolämpötarpeesta.

Tiedon ja Elisan datakeskusten hukkalämmön määrä vastaa noin 1000 omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta. Valmistumassa olevien Matinkylän metrokeskuksen ja Espoon sairaalan hukkalämpö riittää noin 250 omakotitalon lämmittämiseen. Soneran rakenteilla olevan Suomen suurimman datakeskuksen hukkalämmön lasketaan yksistään kattavan lähes 10 prosenttia kaukolämpötarpeesta Espoon alueella.  

www.fortum.com

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.