Fortum perustaa sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpitoon tähtäävän ”virtuaalivoimalaitoksen”
Fortum on aloittanut kokeilun, jossa rakennetaan yhdessä asiakkaiden kanssa kysyntäjoustoon perustuva ”virtuaalivoimalaitos”. Fortum kokoaa noin 70 omakotitaloasiakkaan lämminvesivaraajista yhteensä yli 100 kilowatin virtuaalivoimalaitoksen. Tämän voimalaitoksen kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridille sähköjärjestelmän jatkuvan tehotasapainon ylläpitämiseen.
Kyseessä on Fortumin mukaan Suomen ja todennäköisesti jopa koko Euroopan ensimmäinen hanke, jossa kotitaloudet yhdessä sähkönmyyjän kanssa osallistuvat tehotasapainon ylläpitoon, ja jossa kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiölle. Aiemmin vastaavaa on tehty teollisuuden sähkökuormilla.
- Rakennamme lämminvesivaraajiin perustuvassa pilotissamme eräänlaista virtuaalista voimalaitosta, joka ei tuota sähköä, vaan joka jättää hetkellisesti käyttämättä sähköä tietyn tehon verran. Tätä tehoa voidaan käyttää samalla tavalla sähköjärjestelmän tasapainottamiseen kuin voimalaitoksen tuottamaa tehoa. Tasapainon kannalta on sama, tuotetaanko sähköä lisää vai jätetäänkö sitä käyttämättä, kertoo projektista vastaava kehityspäällikkö Janne Happonen.
- Mitä enemmän energiajärjestelmäämme tulee hyvin vaihtelevasti tuottavaa tuuli- ja aurinkoenergiaa, sitä enemmän tarvitaan sähköverkkoa tasapainottavaa säätövoimaa. Perinteisen säätövoiman lisäksi tarvitsemme uudenlaisia ohjaus- ja varastointiratkaisuja sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen. Digitalisaatio mahdollistaa myös kotitalouksille - etenkin sähkölämmittäjille - tärkeän roolin sähköverkon tasapainottamisessa, kertoo Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila pilotin taustoista.
Kohti ”älykästä kaupunkia”
Fortumin käynnistämä kokeiluhanke on yrityksen mukaan yksi konkreettinen askel kohti "älykästä kaupunkia", jossa kotitaloudet ja niiden käyttämät energiaratkaisut muodostavat uudenlaisen toimijan sähkömarkkinoille. Kotitaloudet voivat yhdessä toimiessaan vähentää tehon tarvetta tai tuottaa sähköä vaikkapa purkamalla akkujen tehoa yhtä aikaa. Kummassakin tapauksessa kyse on sähköverkon näkökulmasta säätövoimasta, joka voi isossa mittakaavassa paitsi tasapainottaa sähköverkon toimintaa, myös vähentää fossiilisia polttoaineita käyttävien huipputeholaitosten tarvetta.
Teknisesti Fortumin pilotin virtuaalivoimalaitos perustuu lämminvesivaraajien kauko-ohjaamiseen. Kun tehoa tarvitaan sähköjärjestelmässä lisää, Fortum ohjaa kokeiluun osallistuvien talouksien lämminvesivaraajien toimintaa hetkellisesti ilman, että sillä on vaikutusta kodin lämmitykseen tai lämpimään käyttöveteen.
– Pilottihankkeeseen osallistuvat asiakkaat saavat käyttöönsä älypuhelimen kautta toimivan energianseurantapalvelun, jonka avulla he voivat seurata kotinsa sähkönkulutusta reaaliajassa. Lisääntynyt tieto omasta sähkönkulutuksesta auttaa asiakkaita kiinnittämään enemmän huomiota omiin kulutustottumuksiinsa ja usein myös alentamaan kulutusta, yhtiö kertoo lehdistötiedotteessaan.