https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.10.2024

Fortum valmisti biohajoavaa muovia jätteenpolton hiilidioksidista ensimmäisenä maailmassa

Carbon2x-ohjelman myötä syntynyt hiilidioksipohjaisen muovin tuotebrändi esitellään Euroopan markkinoille marraskuussa 2024. Teollisen tuotannon on arvioitu voivan alkaa vuosikymmenen lopussa.

b2fccfb801b6201a_featured

Jos biohajoava muovi päätyy luontoon, se hajoaa, eikä jätä haitallista mikromuovia ympäristöön. Kuva: Fortum

Fortum Recycling & Wasten Riihimäen laitoksella on onnistuttu valmistamaan biohajoavaa muovia jätteenpolton hiilidioksidista ensimmäisenä maailmassa.

Carbon2x-hankejohtajan Tony Rehnin mukaan hiilidioksidipohjaisen muovin valmistaminen antaa uuden, kestävän raaka-aineen muovia hyödyntävälle teollisuudelle.

– Olen erittäin ylpeä siitä, että työryhmämme on ensimmäisenä maailmassa onnistunut valmistamaan biohajoavaa muovia jätteenpolton hiilidioksidipäästöistä. Tämä läpimurto on merkittävä askel kohti kestävämpää muovinvalmistusta. Tämänkaltainen kehitystyö auttaa vähentämään riippuvaisuutta fossiilipohjaisista raaka-aineista sekä voi luoda uutta kiertotalouteen perustuvaa liiketoimintaa, Tony Rehn toteaa yhtiön tiedotteessa.

Vastaavia hiilidioksidin talteenoton kehityshankkeita on meneillään usealla teollisella alalla Suomessa ja maailmalla, mutta valtaosa niistä keskittyy synteettisten polttoaineiden valmistamiseen sekä hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (CCS).

– Talteenotto ja hyödyntäminen tarjoaa myös yhden ratkaisun kasvavaan materiaalipulaan. Lisäksi hyötykäyttö edistää kiertotaloutta, Rehn lisää.

Euroopassa syntyy lähes 100 miljoonaa tonnia kierrätykseen kelpaamatonta jätettä vuosittain, josta tuotetaan energiaa polttamalla. Rehnin mukaan Carbon2x-ohjelman innovaation käyttöönotto laajemmassa mittakaavassa tarkoittaisi, että jopa 90 prosenttia ilmakehään jätteenpoltosta vapautuvasta hiilidioksidista voidaan ottaa talteen ja sitoa tuotteisiin.

Biohajoava hiilidioksidipohjainen muovi tarjoaa merkittävän vaihtoehdon markkinoille, koska sillä on samat laadulliset ominaisuudet kuin perinteisillä neitseellisillä muoveilla.

– Haluamme edistää materiaalien kiertoa kattavasti. Uskomme, että tällaisista tuotteista on syntymässä kokonaan uusi vastuullisten muovien kategoria, vaikka edelleen tarvitaan muovien mekaanista kierrätystä.

Biohajoava hiilidioksidipohjainen muovi voidaan kierrättää uudelleen siinä missä monet muutkin muovit, jolloin hiilen kierto sulkeutuu. Biohajoava muovin etuna on lisäksi se, että vaikka se päätyisi vahingossa luontoon, se hajoaa, eikä jätä haitallista mikromuovia ympäristöön.

Rehn arvioi, että nykyisellä kehitysvauhdilla jätteenpolton hiilidioksidipäästöistä valmistetun biohajoavan muovin teollinen tuotanto voi käynnistyä jo vuosikymmenen lopulla. Carbon2x-ohjelman myötä syntynyt hiilidioksipohjaisen muovin tuotebrändi esitellään Euroopan markkinoille marraskuussa 2024.

Uusimmat artikkelit

14.10.2024 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajaksi valittiin Minna Helle

Vuodesta 2018 Teknologiateollisuus ry:n palveluksessa ollut, nykyinen varatoimitusjohtaja Minna Helle aloittaa työnsä toimitusjohtajana marraskuussa. Nykyinen toimitusjohtaja Jaakko Hirvola jää eläkkeelle. 

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molempien yksiköiden vuosihuollot valmistuivat

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt ovat jälleen tuotannossa vuosihuoltojen päätyttyä.

Investointi sähkökattiloihin pienentää Atrian Nurmon tehtaan lämmöntuotannon päästöjä merkittävästi

Sähkökattilan arvioidaan pienentävän Nurmon tehtaan lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä yli 30 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.