https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 21.6.2021

HYBRIT: SSAB, LKAB ja Vattenfall ensimmäisiä vetypelkistetyn rautasienen tuottajia

SSAB, LKAB ja Vattenfall ovat nyt tuottaneet pilottimittakaavassa ensimmäisinä maailmassa vetypelkistettyä rautasientä. HYBRIT-hankkeen tekninen läpimurto vähentää noin 90 percent terästuotannon päästöistä ja on ratkaiseva askel kohti fossiilivapaan teräksen tuottamista.

iStock-509110184

Rautasienen tuotantotestit on suoritettu HYBRITin Luulajan pilottitehtaalla ja ne osoittavat, että rautamalmia on mahdollista pelkistää fossiilivapaalla vedyllä sen sijaan, että happi poistettaisiin hiilellä ja koksilla. Tuotanto on ollut jatkuvaa ja laadukasta. Tähän mennessä on tuotettu noin 100 tonnia rautasientä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun rautamalmia pelkistetään suoraan fossiilivapaalla sähköllä tuotetulla vedyllä pilottimittakaavassa. Tavoitteena on periaatteessa poistaa prosessin hiilidioksidipäästöt käyttämällä täysimääräisesti fossiilivapaita tuotantopanoksia ja fossiilivapaita energialähteitä arvoketjun kaikissa osissa.

Vetypelkistys on tärkeä virstanpylväs, joka luo tietä tulevalle fossiilivapaalle raudan ja teräksen tuotannolle. SSAB, LKAB ja Vattenfall aikovat HYBRITin avulla luoda tehokkaimman arvoketjun kaivoksesta valmiiseen teräkseen. Tavoitteena on tuoda ensimmäisenä maailmassa fossiilivapaata terästä markkinoille vuonna 2026.

Viime vuonna SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin yhteisyritys HYBRIT aloitti tuotantotestit vetypelkistetyn rautasienen tuottamiseksi Ruotsin energiaviraston tuella rakennetussa pilottilaitoksessa. Teknologiaa kehitetään jatkuvasti, ja vetypelkistysteknologialla menestyksekkäästi valmistettu rautasieni on tulevaisuuden fossiilivapaiden terästen raaka-aine.

– Tämä on iso läpimurto meille ja koko globaalille rauta- ja terästeollisuudelle. LKAB on tuleva rautasienen toimittaja, ja tämä on ratkaiseva askel oikeaan suuntaan. HYBRITin edistyminen mahdollistaa siirtymämme aikataulun ja jo vuonna 2026 aloitamme siirtymisen teollisen mittakaavan tuotantoon ensimmäisellä demonstraatiolaitoksella Jällivaarassa. Kun LKAB on muuttanut koko tuotantonsa rautasieneksi, mahdollistamme terästeollisuuden muutoksen ja maailmanlaajuisesti päästöjä voidaan vähentää 35 miljoonalla tonnilla vuodessa, mikä vastaa kahta kolmasosaa kaikista Ruotsin päästöistä. Tämä on suurin asia, jonka voimme yhdessä tehdä ilmastolle, kertoo LKAB: n toimitusjohtaja Jan Moström.

– Tämä teknologinen läpimurto on tärkeä askel tiellä kohti fossiilivapaita teräksiä. Potentiaalia ei voi aliarvioida. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme saavuttaa Ruotsin ja Suomen ilmastotavoitteet, myötävaikuttaa päästöjen vähentämiseen kaikkialla Euroopassa. Se luo samalla uusia työpaikkoja ja vientimahdollisuuksia. SSAB:n tuotannon muuntamisen avulla vähennämme koko Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 prosenttia ja Suomen hiilidioksidipäästöjä 7 prosenttia. Fossiilivapailla erikoisteräksillä autamme myös asiakkaitamme vahvistamaan omaa kilpailukykyään. Tuotamme jo tänä vuonna pieniä määriä fossiilivapaata terästä toimitettavaksi asiakkaalle ja kaupallisessa mittakaavassa vuonna 2026, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Fossiilivapaa sähkö ja vetyvarastot

Suorassa pelkistysprosessissa käytetty vetykaasu tuotetaan veden elektrolyysillä fossiilivapaalla sähköllä, ja sitä voidaan käyttää välittömästi tai varastoida myöhempää käyttöä varten. Toukokuussa HYBRIT aloitti pilottimittakaavan vetyvaraston rakentamisen Luulajan pilottituotantolaitoksen yhteyteen.

”Ruotsin ja Vattenfallin fossiilivapaa sähkö on perusedellytys vetypelkistetyn rautasienen alhaiselle hiilijalanjäljelle. Tänään kertomamme läpimurto osoittaa hyvin konkreettisesti, kuinka sähköistys myötävaikuttaa fossiilivapaan elämän mahdollistamiseen sukupolven sisällä”, kertoo Vattenfallin toimitusjohtaja Anna Borg.

FAKTOJA/HYBRIT-hanke

  • Kolme omistajaa, SSAB, LKAB ja Vattenfall perustivat HYBRIT-hankkeen vuonna 2016. Fossiilivapaan rautasienen tuotannon pilottilaitos Luulajassa otettiin käyttöön 31.8.2020 ja 24.3.2021 Jällivaara valittiin demonstraatiolaitoksen rakennuspaikaksi teollisen mittakaavan tuotantoa varten.
  • HYBRIT-hankkeella SSAB, LKAB ja Vattenfall pyrkivät luomaan täysin fossiilivapaan arvoketjun kaivoksesta valmiiseen teräkseen fossiilivapailla pelleteillä, fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä.
  • HYBRIT-hankkeessa kehitetään tekniikkaa, joka haastaa vakiintuneen ja kaupallisessa käytössä olevan tekniikan. Tavoitteena on periaatteessa poistaa prosessin hiilidioksidipäästöt käyttämällä täysin fossiilivapaita hyödykkeitä ja fossiilivapaata energiaa arvoketjun kaikissa osissa. Päästöinä muodostuu hiilidioksidin sijaan vettä.
  • Hybrit Development AB on tutkimus- ja teknologian kehitysyhtiö, joka toimittaa laitoksille ratkaisuja. Teknologian kehitys tapahtuu tiiviissä yhteistyössä omistajayhtiöiden kesken.
  • Noin 250 miljoonan kruunun investointi vetykaasun varastointia koskevaan pilottilaitokseen sisältää myös kahden vuoden käytön ja testiohjelmat.
  • Hanke voi vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä noin 10 % ja Suomen hiilidioksidipäästöjä noin 7 %. Terästeollisuus aiheuttaa tällä hetkellä noin 7 % maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä.
  • HYBRIT-tekniikalla tapahtuva fossiilivapaa rauta- ja terästuotanto, joka vastaa SSAB:n nykyistä tuotantotasoa, kuluttaa sähköä noin 15 TWh vuodessa. LKAB:n toiminnan muutos tulee valmistuttuaan kuluttamaan yhteensä noin 55 TWh sähköä vuodessa (mukaan lukien suurin osa SSAB:n tarpeesta). Tämä edellyttää nopeampia ja ennakoivampia lupaprosesseja Ruotsin sähköverkon laajentamiseksi.

Uusimmat artikkelit

Valmetilta teollisen internetin ratkaisu mittaustiedon keräämiseen kaasukuljetuskonteista

Valmet on kehittänyt teollisen internetin ratkaisun, joka kerää kriittistä mittaustietoa kaasukuljetuskonteista. Tarkka tiedonkeruu ilman perinteisiä fyysisiä mittauksia parantaa räjähdysherkkien, esimerkiksi metaania tai vetyä sisältävien konttien turvallisuutta, tuo säästöjä ja antaa tietoja konttien sisällöstä logistiikkaa varten.

19.10.2021 | Tutkimus ja koulutus

Neste avaa tutkimuskeskuksen Singaporeen

Neste vauhdittaa kasvustrategiansa toteutusta perustamalla tutkimuskeskuksen Singaporeen. Investoinnin myötä Neste kasvattaa maailmanlaajuista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa ja edistää kumppaniyhteistyötä Aasian ja Tyynenmeren alueella ja erityisesti Singaporessa.

18.10.2021 | Alan Uutiset

Metsäteollisuus elpyy – teollisuuspuun hakkuut kasvavat

Koronapandemian vähittäinen väistyminen ja talouden elvytystoimien jatkuminen heijastuvat maailmantalouteen ja kasvattavat metsäteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimääriä vuonna 2021. Suomessa teollisuuden kasvava puuntarve lisää hakkuumääriä ja nostaa kantohintoja.

K-ryhmä saavutti vuoden 2025 energiatehokkuustavoitteensa – taustalla uudet innovaatiot

K-ryhmä sitoutui vuonna 2017 pienentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tuoreet luvut paljastavat, että tavoite on täyttynyt neljä vuotta etuajassa.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt. Terrafame teki päätöksen akkukemikaalitehtaan 240 miljoonan euron investoinnista vuonna 2018. Akkukemikaalitehdas on valmistuessaan kapasiteetiltaan yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista.

VR ottaa käyttöön koneälyisen apukuskin

VR on ottanut kevään aikana sekä matkustaja- että tavaraliikenteen junissa käyttöön veturinkuljettajaa avustavan, koneälyä hyödyntävän DAS-järjestelmän. DAS auttaa optimoimaan junan ajoa niin, että energiatehokkuus lisääntyy, täsmällisyys paranee ja samalla matkustusmukavuus kasvaa.

1.6.2021 | Kumppaniartikkeli

S/Y Christopher -jahdin peräsimien tiivisteiden vaihto – kuinka jahti päätyi Suomeen?

Viisi vuotta sitten S/Y Christopher -jahti oli Mallorcalla kunnostuksessa ja Baltic Yachts auttoi heitä siellä monissa kunnostukseen liittyvissä asioissa. Samalla Baltic Yachts loi hyvät suhteet kapteeni Mark O’Reillyyn.