https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 20.9.2018

Hallitus ajaa sähkömarkkinoiden remonttia datahubilla

Hallitus on antanut eduskunnalle 20. syyskuuta esityksen sähkön vähittäismarkkinoiden keskitettyyn tiedonvaihtoon siirtymisestä. Vähittäismyyjiä, jakeluverkonhaltijoita ja niiden asiakkaita palvelemaan perustetaan sähkökaupan keskitetyn tiedonvaihdon yksikkö eli datahub, jonka toiminnasta vastaa valtion enemmistöyhtiö Fingrid.

energia

Datahub kerää sähkön vähittäismarkkinoiden mittaustiedot ja sähkösopimuksiin liittyvät prosessit keskitetysti yhteen paikkaan, jolloin tietojen käsittely helpottuu ja tehostuu. Vähittäismarkkinat toimivat sujuvammin ja toimintatavat, kuten vähittäismyyjän vaihtaminen, yksinkertaistuvat. 

Samalla sähkönkäyttäjien yrityksiltä saaman palvelun laatu paranee. Esimerkiksi myyjänvaihdot ja sopimusten voimaansaattaminen nopeutuvat, markkinaprosesseissa syntyvien virheiden määrä vähenee ja usean käyttöpaikan yhdistäminen samalle sähkönmyyntisopimukselle helpottuu.

Asiakastietojen yksityisyyden suoja paranee. Keskitetyssä järjestelmässä tietosuojaa ja -turvaa hallitaan paremmin kuin kymmenien jakeluverkonhaltijoiden ja vähittäismyyjien erillisissä tietojärjestelmissä.

- Datahub-uudistus on osa hallituksen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa. Datahub edistää älyverkkojen ja sähkön kysyntäjouston kehittämistä, mikä parantaa palveluja sekä lisää kustannus- ja energiatehokkuutta. Kysymyksessä on sähkömarkkinoiden merkittävä teknologiauudistus, jonka vaikutus ulottuu kaikkiin jakeluverkoissa toimiviin sähkön tuottajiin, vähittäismyyjiin ja kuluttajiin, toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.).

Keskitetty tiedonvaihtoratkaisu avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia energiapalvelujen tuottajille, hajautetulle sähköntuotannolle, sähköautojen latausoperaattoreille ja it-palveluja tarjoaville yrityksille. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hanke parantaa sähkön suomalaisten vähittäismyyjien kilpailukykyä.

Keskiössä valtion Fingridin datahub

Vähittäismyyjät ja jakeluverkonhaltijat velvoitetaan hoitamaan jatkossa kaikki sähkökaupan mittaus- ja käyttäjätietojen tiedonvaihto datahubin kautta. Sähkökaupan keskitettyyn tiedonvaihtoon on tarkoitus siirtyä vuoden 2021 keväällä, kun tarvittavat tietojärjestelmät ovat käytössä ja kun niiden toimivuus on varmistettu. Datahubin toiminnasta vastaa valtioenemmistöinen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj.

Sähkömarkkinoilla syntyy koko ajan runsaasti mittaustietoa. Noin 80 jakeluverkonhaltijan ja noin 70 sähkönmyyjän kautta sähköä toimitetaan noin 3,5 miljoonaan käyttöpaikkaan. Sähkön kulutuksen mittaustietoa syntyy jakeluverkoissa tunneittain, mikä tarkoittaa jokaista asiakasta kohden 8 760 mittauslukemaa vuodessa. 

Määrä voi 2020-luvun alkupuoliskolla vielä nelinkertaistua, kun Suomessa siirrytään 15 minuutin mittausväliin. Vuosittain tapahtuu myös noin miljoona muuttoa ja yli 200 000 myyjänvaihtoa. Näin osapuolten välillä lähetetään vuodessa useita satoja miljoonia tiedonvaihtosanomia.

Yksityisyyden suoja pitää varmistaa

Sähkökaupan keskitetyn tiedonvaihdon yksikön palvelujen tehokas hyödyntäminen ja rekisteröityjen henkilöiden tietosuojan takaaminen edellyttävät henkilöasiakkaan yksilöimistä henkilötunnuksen tai sitä vastaavan tunnisteen avulla. 

Datahubin käyttöönoton mahdollistamiseksi Väestörekisterikeskus voisi luovuttaa keskitetysti sopimussuhteiden yksilöintiin tarpeellisia henkilötietoja jakeluverkonhaltijoiden ja vähittäismyyjien asiakasjärjestelmiin ja sähkökaupan keskitetyn tiedonvaihdon yksikön tietojärjestelmiin.

Keskitetyn tiedonvaihtoratkaisun arvioidaan tuovan vuosittain yhteensä 7,6 miljoonan euron kustannussäästöt sähkön vähittäismarkkinoilla toimiville yrityksille. Lisäksi sähköalan yrityksille odotetaan syntyvän pitkällä aikavälillä merkittäviä taloudellisia hyötyjä toimintatapojen laadun parannuksista ja it-investointien vähentymisestä.

 Markku Pervilä

 

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.