https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.12.2015

Haluatko parantaa kotisi sähköturvallisuutta – lue Tukesin opas

Löytyykö sinulta kotoa sähkölaitteita, joiden pistotulpat ovat mustuneita? Entä sähköjohtoja, joita on paikkailtu teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla? Ovatko kaikki kotisi pistorasiat ammattilaisen asentamia? Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon tulee vuosittain paljon tapauksia, joissa vastaus edellä esitettyihin kysymyksiin on turvallisuuden kannalta huolestuttava. Parantaakseen kodin sähköturvallisuutta Tukes on julkaissut kattavan tietopaketin aiheesta.

tukes

Leivänpaahtimen liitäntäjohto on vaarallisen huonokuntoinen. (Kuva Tukes)

Kodin sähköturvallisuus koostuu useasta eri asiasta. Peruslähtökohtana on, että sähköasennukset on teetetty ammattilaisilla. Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa amatöörin tekemät asennukset ovat aiheuttaneet käyttäjille sähköiskuja. Esimerkiksi pesukonetta kylpyhuoneen vesipisteeseen kytkenyt on saanut sähköiskun pesukoneesta, koska kylpyhuoneremontissa kahdeksan vuotta aiemmin pistorasia oli asennettu virheellisesti. Toinen asukas oli puolestaan saanut sähköiskun koskiessaan samaan aikaan pesuhuoneen valaisimeen ja vesihanaan. Syynä tapaturmaan oli viisi vuotta aikaisemmin remontin yhteydessä tehdyt virheelliset sähköasennukset, joiden tekijästä ei ollut tietoa.

Joitakin sähkötöitä saa kuitenkin tehdä itse. Näitä ovat esimerkiksi valaisimen sähköjohdon vaihtaminen tai yksivaiheisen jatkojohdon teko. Kodin sähköturvallisuus -oppaasta löytyy turvaohjeita näiden suorittamiseen.

Vaarallisiin sähkölaitteisiin liittyy vakava sähköiskun vaara. Käymällä alla olevan vinkkilistan läpi varmistat, että kotisi sähkölaitteiden turvallisuus on hyvällä tasolla.

Kun toimit näin, kotisi on turvallisempi:

- Tarkkaile laitteiden liitäntäjohtojen ja jatkojohtojen kuntoa. Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla.
- Vältä monen suuritehoisen laitteen samanaikaista käyttöä samalla jatkojohdolla.
- Älä muuta jatkojohdon tai sähkölaitteen johdon tai pistotulpan rakennetta.
- Älä säilytä johtoja kuumien pintojen läheisyydessä, esimerkiksi patterin päällä.
- Vältä liittämästä useita jatkojohtoja peräkkäin.
- Sähköä ei saa tuoda jatkojohdolla toiseen huoneeseen, jossa on erilaiset pistorasiat. Erityisesti vanhoissa taloissa kaikkien huoneiden pistorasiat eivät välttämättä ole maadoitettuja.
- Jos laite, sen pistotulppa tai pistorasia on mustunut, vie laite huoltoon.
- Ollessasi kylvyssä, suihkussa tai uimassa älä pidä laitteita kiinni sähköverkossa äläkä koske niihin.
- Älä kuivaa vaatteita kiukaan yläpuolella tai sähkölämmittimen päällä.
- Tarkista, että laite on tarkoitettu käytettäväksi Suomen sähköverkossa (230 V/50 Hz).

Tukesin uusi Kodin sähköturvallisuus -opas on luettavissa täältä: http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/esitteet_ja_oppaat/Kodin_sahkoturvallisuus_web.pdf

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.