"Historiallinen takinkääntö" - Norjan öljyrahasto satsaa uusiutuvaan energiaan
Maailma muuttuu ja niin muuttuu myös Norjan upporikas öljyrahasto. Tuhannen miljardin dollarin arvoinen kansallinen rahasto alkaa sijoittaa miljardeja aurinko- ja tuulivoimaan sekä muihin uusiutuvan energian hankkeisiin.
Norja seuraa päätöksessään Saudi-Arabian vastaavaa öljyrahastoa, joka on alkanut myydä osuuksiaan öljy- ja kaasuvarannoista. Fossiilisilla polttoaineilla rikastuneet maat alkavat hajauttaa omistuksiaan muihin ja puhtaampiin energialähteisiin, The Guardian kirjoittaa. Samalla analyytikot povaavat uusien sijoitusten vauhdittavan ´vihreämmän energian´ kasvuvauhtia.
Norjan hallitus pyörsi perjantaina aiemman kantansa ja antoi öljyrahastolle luvan sijoittaa rahaa pörsseissä vielä listaamattomiin uusiutuvan energian yhtiöihin. Juuri näiden pörssien ulkopuolisten hankkeiden arvon ounastellaan olevan jopa kaksi kolmasosaa koko uusiutuvan energian maailmanmarkkinoista. Norjan hallitus oli pitkään pitänyt näitä pörssien ulkopuolisia investointeja poliittisesti liian riskipitoisina energiahankkeina.
Nyt ääni on muuttunut norjalaistenkin poliitikkojen kellossa. Maan hallituksen luvalla Norjan öljyrahasto pystyy lyhyellä sihdillä kaksinkertaistamaan vihreän energian investointinsa 14 miljardiin dollariin.
- Jopa öljylle rakennetussa rahastossa nähdään, että tulevaisuus on vihreä, norjalaisen Storebrand Asset Managementin toimitusjohtaja Jan Erik Saugestad kommentoi suunnan muutosta tuoreeltaan.
Maaliskuussa norjalaisrahasto ilmoitti myyvänsä omistuksiaan lähes kahdeksalla miljardilla dollarilla kaikkiaan 134 öljy- ja kaasualalla toimivassa yrityksessä. Myynti-innosta huolimatta öljyrahasto pitää osakkeensa BP:n ja Shellin kaltaisissa energiajäteissä, koska näillä on myös merkittävää toimintaa uusiutuvan energian piirissä.Norjan hallitus ilmoitti perjantaina, että se aikoo vähentää valtion omistuksia hiilivoimayhtiöissä.
Öljyrahasto on näyttänyt tässäkin esimerkkiä, sillä se on jo vuodesta 2015 lähtien vähentänyt hiiliyhtiöiden omistuksiaan noin 6,5 miljardilla dollarilla.
Ilmastohuolissa sijoittajat äänestävät lompakoillaan
Huoli ilmaston lämpenimisestä on synnyttänyt institutionaalisten investoijien keskuudessa lähes tulkoon maailmanlaajuisen joukkopaon sijoituksista öljy-, kaasu- ja hiilitoimialojen yhtiöihin. Maailman mitassa tälläisia suuria investointirahastoja on tuhatkunta kappaletta ja niiden hallussa on yli kuuden biljoonan dollarin - eli 6 000 miljardin dollarin - verran sijoitusvarallisuutta.
Norjalaisen ilmastoalan ajatushautomo Zeron johtaja Per Kristian Sbertoli sanoo, että kansallisen öljyrahaston päätös on historiallinen läpimurto, joka ei jää maailman sijoittajapiireissä muiltakaan huomaamatta.
- Maailman suurimman kansallisen rahaston päätös irrottautua fossiilisista investoinneista alentaa uusiutuvan energian hintaa ja nopeuttaa globaalia siirtymistä pois hiilen käytöstä, Sbertoli arvioi.
Yksittäiset sijoitusrahastot pitävät yleensä vähän ääntä omista investoinneistaan tai sijoitusstrategioistaan. Silti yksityisistä pääomarahoittajista kerätyt tiedot tukevat dataa, jonka mukaan maailmassa on käynnissä siirtymä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin, Euractiv kirjoittaa.
Esimerkiksi investointidataa keräävän yhdysvaltalaisen PitchBookin tietojen mukaan vuonna 2018 tehdyistä investoinneista 6,4 miljardia dollaria käytettiin fossiilisiin polttoaineisiin ja 5,8 miljardia dollaria uusiutuvaan energiaan. Osuus on tasoittunut huimasti vuodesta 2017, jolloin fossiilisiin polttoaineisiin sijoitettiin 18,8 miljardia dollaria ja uusiutuviin vain vähäpätöiset 0,4 miljardia dollaria.
Markku Pervilä