https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.4.2016

Investoinneilla kannattavuutta ja lisätehoa Terrafamen tuotantoprosessiin

Kaivosyhtiö Terrafame Oy otti Talvivaaran kaivoksen vastuulleen ”haastavassa” tilanteessa elokuussa 2015. Nyt kaivoksen ylösajo on edennyt suunnitellusti ja yhtiön arvio on, että ylösajo jatkuu näin myös loppuvuoden 2016. Samalla yhtiö etsii uusia ratkaisuja, jotka auttavat parantamaan kannattavuutta ja selviämään myös vuonna 2018 kiristyvistä ympäristöluvan ehdoista, jotka koskevat kaivosalueelta luonnonvesiin poistettavia jätevesiä.

terrafame

Lähde: Terrafame

Yhtiön mukaan nikkeliä tuotettiin kaivoksella tammi-maaliskuun aikana yhteensä 1 542 tonnia ja sinkkiä 3 497 tonnia. Tuotetut määrät ylittivät ajanjaksolle budjetoidut määrät nikkelin osalta noin 300 tonnia ja sinkin osalta noin 850 tonnia. Viime vuonna kaivos tuotti 578 tonnia nikkeliä ja sinkkiä 1 812 tonnia.

– Louhinta, murskaus, malmin agglomerointi sekä liuotuskasojen rakentaminen on käynnistynyt tavoitteiden mukaisesti ja malmia on saatu uusille liuotuskasoille suunnitellusti. Kasatun malmin laatutaso on myös vastannut asetettuja tavoitteita, sanoo Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Ratian mukaan kaivoksen bioliuotusprosessi on myös käynnistynyt myönteisissä merkeissä. Uusissa rakennetuissa liuotuskasojen osissa metalliliuoksen lämpötila on noussut hieman odotuksia paremmin. Liuoksen korkea lämpötila viestii myös liuotusprosessin tehokkaasta käynnistymisestä.

– Alkuvaiheen liuotustulokset ennakoivat Terrafamen liiketoimintasuunnitelmassa tavoitteeksi asetetun 70 %:n liuotussaannon saavuttamista ja mahdollisesti sen ylittämistä. Sinänsä lupaavista tuloksista ei kuitenkaan voida vetää näin varhaisessa vaiheessa varmoja johtopäätöksiä. Kokonaissaanto primääriliuotuksessa tiedetään noin 15 kuukauden liuotuksen jälkeen.

Huolta malmin maailmanmarkkinahinnoista

Talvivaaran kaivos otettiin Terrafamen vastuulle tilanteessa, jolloin kaivostoiminnan bioliuotuksen liuotusarvot olivat 830 000 kuutiota eli yli turvalliseksi katsotun tason. Lisäksi alueella oli yli 10 miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä.

Vesitilanteen hallitsemisen kannalta olennaisen, kaivosalueelta Nuasjärveen johtavan purkuputken käyttö alkoi marraskuussa 2015.

Ratia myöntää, että muitakin haasteita kaivoksen kannattavalle toiminnalle kuitenkin on – muun muassa nikkelin ja sinkin tällä hetkellä alhaiset maailmanmarkkinahinnat

Lontoon metallipörssin (LME) nikkelihinnat laskivat vuoden 2014 joulukuusta vuoden 2015 joulukuuhun 42 prosenttia alimmalle tasolle viimeiseen 12 vuoteen. Maaliskuu 2016 lopussa nikkelin hinta oli 8 717 Yhdysvaltain dollaria.

LME:n sinkkihinnat puolestaan laskivat vuoden 2014 joulukuusta vuoden 2015 joulukuuhun 30 prosenttia alimmalle tasolle viiteen vuoteen. Sinkin hinta vuoden lopussa oli 1 528 Yhdysvaltain dollaria tonnilta ja maaliskuu 2016 lopussa 1 804 Yhdysvaltain dollaria tonnilta.

– Ylösajon jälkeen kaivos pystyy kattamaan tuotantokustannukset, kun nikkelin hinta on tasolla 11 000 USD/t, ja investoinnit huomioiden, kun nikkelin hinta on 12 700 USD/t. Ensimmäisiä merkkejä on siitä, että nikkelin varastotasot olisivat hiljalleen kääntymässä laskuun, minkä voidaan olettaa tukevan nikkelin hinnan kehittymistä.

Uutta vedenpudistusteknologiaa

Haasteellista Terrafamen tulevaisuudelle on myös kaivoksen ympäristöluvan ehtojen kiristyminen sulfaatin osalta vuonna 2018. Nykyisillä jätevesien puhdistusmenetelmillä yhtiö ei tiukentuviin rajoihin pääse.

Kaivoksen emoyhtiö Terrafame Group Oy etsiikin parhaillaan uusia keinoja parantaa kannattavuutta ja samalla tehostaa vesien puhdistusta. Yli sadasta ehdotuksesta, yhtiö on valinnut testattavaksi kahdeksan erilaista vesienpuhdistusteknologiaa. Valittujen yritysten on osoitettava tuloksia kokeistaan viimeistään kesällä.

Ratkaisuja haetaan muun muassa suodatukseen, jäädytykseen, haihdutukseen, biologiseen sulfaatinpoistoon ja kemialliseen saostukseen perustuvista menetelmistä. Sulfaatinpoiston lisäksi osa hankkeista keskittyy sulfaatin muodostumisen hallintaan sekä puhdistukseen liittyvien osaprosessien kehitykseen.

– Käynnistimme kahden miljoonan euron hankkeen syksyllä. Sen kuluessa selvitellään sekä pilotoidaan joukko erilaisia teknologioita, jotka liittyvät itse tuotantoprosessiimme – sen kehittämiseen ja optimointiin – sekä kiertotalouteen eli eri materiaalivirtojen hyödyntämiseen ja hyväksikäyttöön kaivoksella, sanoo Terrafame Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Mukaan hankkeen pilotointivaiheeseen valittiin Aquaminerals Finland Oy, Oulu Water Alliance Oy:n ja Adven Oy:n hanke, Sulfator Oy, Outotec Oyj:n ja EFC Separations BV:n hanke, Skyscape Oy, Suomen Tarkkuusvalimo Oy sekä Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy. Valinta perustui vesialan asiantuntijoista koostuvan ohjausryhmän arvioihin.

Kaivosalueen tämänhetkinen vesienhallintatilanne kaipaa kuitenkin nopeita ratkaisuja. Ympäristöluvan mukainen kiintiö suoraan vesistöihin päästettävästä sulfaatista on tältä vuodelta käytetty.  Ratian mukaan Vaasan hallinto-oikeuden purkuputkea koskevan lopullisen päätöksen venyminen on ”vakava” haitta kaivoshankkeelle, sillä uutta purkuputkea kaivosyhtiö saa käyttää toistaiseksi vain puolella teholla, kun lopullista lupaa Vaasan hallinto-oikeudelta ei ole saatu.

– Kaivosalueen eri altaissa on yhteensä 9,9 miljoonaa kuutiota vettä, josta lupaehtojen mukaisiksi on puhdistettu 3,2 miljoonaa kuutiota. Joulukuussa 2015 jouduttiin lisäjuoksuttamaan noin 950 000 kuutiota puhdistettua vettä ja uudet lisäjuoksutukset on aloitettu vajaa viikko sitten. Lisäjuoksutukset kohdistuvat myös pieniin latvavesiin. Ympäristön kannalta olisi parempi voida juoksuttaa purkuputkea pitkin suunnitelmallisesti pitkällä aikavälillä.

Vaasan hallinto-oikeus on kertonut julkistavansa lopullisen päätöksen huhtikuun loppuun mennessä.

Keskusvedenpuhdistamo helpottaa vedenhallintaa

Terrafamen kokonaisinvestoinnit kaivokseen yltävät tänä vuonna noin 75 miljoonaan euroon. Kaivoksen keskusvedenpuhdistamoon käytetään seitsemän miljoonaa euroa. Mattilan mukaan uuden keskusvedenpuhdistamon puhdistamoteknologia säilyy samana eli metallit saostetaan pois kalkkimaidon avulla, ennen kuin vesi päästetään alueelta pois, mutta vedenhallintaprosessi helpottuu ja samalla sen kustannukset pienenevät.

Keskusvedenpuhdistamon käyttöönoton jälkeen kaivoksen vedenpuhdistus keskitetään kaivosalueen ratapiha-alueen ja kipsisakka-altaiden lähelle. Puhdistuksessa erotettu saostunut aine viedään kipsisakka-altaisin. Tähän asti Talvivaaran kaivoksen vedenpuhdistus on tapahtunut kolmessa eri pisteessä.

Maanrakennustyöt uuden keskusvedenpuhdistamon osalta tehdään kesän aikana. Puhdistamon odotetaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.