https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.12.2016

Jätevirtoja hyötykäyttöön kierrättävä lajittelulaitos otettiin käyttöön Lahdessa

Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa on otettu käyttöön uusi jätteen mekaanista erottelua hyödyntävä lajittelulaitos, joka lajittelee jätteestä uusioraaka-ainetta, kuten muovia, metallia ja kuituja, jalostavan teollisuuden käyttöön.

Jätelaitos_

Ilmakuvassa Kujalan jätekeskuksen mekaanisella lajittelulaitoksella täydentynyt laitoskokonaisuus, joka lajittelee asumisessa ja teollisuudessa syntyvistä jätevirroista raaka-ainetta jalostavalle teollisuudelle ja tuottaa loppujätteestä SRF-polttoainetta murskauslaitoksessa.

LATE-lajittelulaitos on Suomessa ensimmäinen näin laajasti eri jätevirtoja lajitteleva ja käsittelevä kokonaisuus. Lajittelu perustuu uusimpaan teknologiaan, muun muassa muodon ja koon perusteella tehtävään sekä optiseen erotteluun. Laitoksen tekninen kokonaisuus on täysin yhtiön tarpeisiin räätälöity.

- Päijät-Hämeen Jätehuollolle kiertotalous tarkoittaa sitä, että pystymme saamaan talteen jätteeseen sitoutuneen arvon niin hyvin kuin mahdollista ja tuottamaan jätteestä uusioraaka-ainetta sitä edelleen jalostavalle teollisuudelle”, kiteyttää laitoshankkeen Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

- Kiertotaloudessa toisen jäte on toisen raaka-ainetta ja mahdollisimman suuri osa jätemateriaalista ohjataan kierrätykseen. Näin säästetään neitseellisiä luonnonvaroja. Strategisena tavoitteenamme on korkean, 50 prosentin materiaalikierrätysasteen saavuttaminen vuoteen 2020 mennessä, jatkaa Honkanen. Tavoite noudattelee valtakunnallisia kierrätystavoitteita.

- Konkreettinen askeleemme kohti tätä tavoitetta on nyt käyttöönotettu mekaanista erottelutekniikkaa hyödyntävä LATE-lajittelulaitos, joka erottelee sekajätteestä, energiajätteestä, rakennusjätteistä ja teollisuusjätteistä materiaalikierrätykseen ja jatkojalostukseen kelpaavaa kartonkia, muovia ja metallia myytäväksi valmistavalle teollisuudelle. Loppujäte hyödynnetään energiana. Kaatopaikalle loppusijoitetaan vain käytännössä kiviainesta ja muuta epäorgaanista jätettä, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n liiketoimintapäällikkö Pekka Kilpeläinen.

Kotona tehty lajittelu tärkeintä kierrätyksen kasvattamisessa - uusi laitos ei vaikuta kotitalouden lajitteluun

Laitoslajittelu täydentää kotona tehtävää lajittelua. Kotona tapahtuva jätelajittelu on ehdottoman tärkeää kierrätyksen kasvattamiseksi eikä sitä voida koskaan korvata laitoslajittelulla. Nyt avattu laitos ei vaikuta asukkaiden kotona tapahtuvaan jätelajitteluun millään tavalla.

- Toimialueemme asukkaat ovat pääsääntöisesti innokkaita jätteen lajittelijoita ja lajittelulla on alueellamme pitkät perinteet. Siksi meillä täällä Päijät-Hämeessä onkin jo vuosien ajan ollut erittäin korkea jätteen hyödyntämisaste. Toivomme tietenkin asioiden jatkuvan samaan malliin, kiittelee toimitusjohtaja Honkanen.

PHJ:lle Kiertotalous ei täten ole mikään uusi toimintamalli. Biojätettä, kartonkia, paperia, lasia ja metallia on erilliskerätty PHJ:n toimialueen kiinteistöiltä materiaalikierrätykseen jo vuodesta 1998. Muu jäte on toimitettu energiahyödynnettäväksi kaatopaikkaamisen sijasta. Neitseellisiä luonnonvaroja on korvattu jätteillä mm. energiantuotannossa ja maarakentamisessa.

Lue lisää:   http://www.phj.fi/kujalan-jatekeskus/late-lajitteluterminaali

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.