https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.12.2016

Jätevirtoja hyötykäyttöön kierrättävä lajittelulaitos otettiin käyttöön Lahdessa

Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa on otettu käyttöön uusi jätteen mekaanista erottelua hyödyntävä lajittelulaitos, joka lajittelee jätteestä uusioraaka-ainetta, kuten muovia, metallia ja kuituja, jalostavan teollisuuden käyttöön.

Jätelaitos_

Ilmakuvassa Kujalan jätekeskuksen mekaanisella lajittelulaitoksella täydentynyt laitoskokonaisuus, joka lajittelee asumisessa ja teollisuudessa syntyvistä jätevirroista raaka-ainetta jalostavalle teollisuudelle ja tuottaa loppujätteestä SRF-polttoainetta murskauslaitoksessa.

LATE-lajittelulaitos on Suomessa ensimmäinen näin laajasti eri jätevirtoja lajitteleva ja käsittelevä kokonaisuus. Lajittelu perustuu uusimpaan teknologiaan, muun muassa muodon ja koon perusteella tehtävään sekä optiseen erotteluun. Laitoksen tekninen kokonaisuus on täysin yhtiön tarpeisiin räätälöity.

- Päijät-Hämeen Jätehuollolle kiertotalous tarkoittaa sitä, että pystymme saamaan talteen jätteeseen sitoutuneen arvon niin hyvin kuin mahdollista ja tuottamaan jätteestä uusioraaka-ainetta sitä edelleen jalostavalle teollisuudelle”, kiteyttää laitoshankkeen Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

- Kiertotaloudessa toisen jäte on toisen raaka-ainetta ja mahdollisimman suuri osa jätemateriaalista ohjataan kierrätykseen. Näin säästetään neitseellisiä luonnonvaroja. Strategisena tavoitteenamme on korkean, 50 prosentin materiaalikierrätysasteen saavuttaminen vuoteen 2020 mennessä, jatkaa Honkanen. Tavoite noudattelee valtakunnallisia kierrätystavoitteita.

- Konkreettinen askeleemme kohti tätä tavoitetta on nyt käyttöönotettu mekaanista erottelutekniikkaa hyödyntävä LATE-lajittelulaitos, joka erottelee sekajätteestä, energiajätteestä, rakennusjätteistä ja teollisuusjätteistä materiaalikierrätykseen ja jatkojalostukseen kelpaavaa kartonkia, muovia ja metallia myytäväksi valmistavalle teollisuudelle. Loppujäte hyödynnetään energiana. Kaatopaikalle loppusijoitetaan vain käytännössä kiviainesta ja muuta epäorgaanista jätettä, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n liiketoimintapäällikkö Pekka Kilpeläinen.

Kotona tehty lajittelu tärkeintä kierrätyksen kasvattamisessa - uusi laitos ei vaikuta kotitalouden lajitteluun

Laitoslajittelu täydentää kotona tehtävää lajittelua. Kotona tapahtuva jätelajittelu on ehdottoman tärkeää kierrätyksen kasvattamiseksi eikä sitä voida koskaan korvata laitoslajittelulla. Nyt avattu laitos ei vaikuta asukkaiden kotona tapahtuvaan jätelajitteluun millään tavalla.

- Toimialueemme asukkaat ovat pääsääntöisesti innokkaita jätteen lajittelijoita ja lajittelulla on alueellamme pitkät perinteet. Siksi meillä täällä Päijät-Hämeessä onkin jo vuosien ajan ollut erittäin korkea jätteen hyödyntämisaste. Toivomme tietenkin asioiden jatkuvan samaan malliin, kiittelee toimitusjohtaja Honkanen.

PHJ:lle Kiertotalous ei täten ole mikään uusi toimintamalli. Biojätettä, kartonkia, paperia, lasia ja metallia on erilliskerätty PHJ:n toimialueen kiinteistöiltä materiaalikierrätykseen jo vuodesta 1998. Muu jäte on toimitettu energiahyödynnettäväksi kaatopaikkaamisen sijasta. Neitseellisiä luonnonvaroja on korvattu jätteillä mm. energiantuotannossa ja maarakentamisessa.

Lue lisää:   http://www.phj.fi/kujalan-jatekeskus/late-lajitteluterminaali

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.