https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 9.12.2016

Jätevirtoja hyötykäyttöön kierrättävä lajittelulaitos otettiin käyttöön Lahdessa

Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa on otettu käyttöön uusi jätteen mekaanista erottelua hyödyntävä lajittelulaitos, joka lajittelee jätteestä uusioraaka-ainetta, kuten muovia, metallia ja kuituja, jalostavan teollisuuden käyttöön.

Jätelaitos_

Ilmakuvassa Kujalan jätekeskuksen mekaanisella lajittelulaitoksella täydentynyt laitoskokonaisuus, joka lajittelee asumisessa ja teollisuudessa syntyvistä jätevirroista raaka-ainetta jalostavalle teollisuudelle ja tuottaa loppujätteestä SRF-polttoainetta murskauslaitoksessa.

LATE-lajittelulaitos on Suomessa ensimmäinen näin laajasti eri jätevirtoja lajitteleva ja käsittelevä kokonaisuus. Lajittelu perustuu uusimpaan teknologiaan, muun muassa muodon ja koon perusteella tehtävään sekä optiseen erotteluun. Laitoksen tekninen kokonaisuus on täysin yhtiön tarpeisiin räätälöity.

- Päijät-Hämeen Jätehuollolle kiertotalous tarkoittaa sitä, että pystymme saamaan talteen jätteeseen sitoutuneen arvon niin hyvin kuin mahdollista ja tuottamaan jätteestä uusioraaka-ainetta sitä edelleen jalostavalle teollisuudelle”, kiteyttää laitoshankkeen Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

- Kiertotaloudessa toisen jäte on toisen raaka-ainetta ja mahdollisimman suuri osa jätemateriaalista ohjataan kierrätykseen. Näin säästetään neitseellisiä luonnonvaroja. Strategisena tavoitteenamme on korkean, 50 prosentin materiaalikierrätysasteen saavuttaminen vuoteen 2020 mennessä, jatkaa Honkanen. Tavoite noudattelee valtakunnallisia kierrätystavoitteita.

- Konkreettinen askeleemme kohti tätä tavoitetta on nyt käyttöönotettu mekaanista erottelutekniikkaa hyödyntävä LATE-lajittelulaitos, joka erottelee sekajätteestä, energiajätteestä, rakennusjätteistä ja teollisuusjätteistä materiaalikierrätykseen ja jatkojalostukseen kelpaavaa kartonkia, muovia ja metallia myytäväksi valmistavalle teollisuudelle. Loppujäte hyödynnetään energiana. Kaatopaikalle loppusijoitetaan vain käytännössä kiviainesta ja muuta epäorgaanista jätettä, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n liiketoimintapäällikkö Pekka Kilpeläinen.

Kotona tehty lajittelu tärkeintä kierrätyksen kasvattamisessa - uusi laitos ei vaikuta kotitalouden lajitteluun

Laitoslajittelu täydentää kotona tehtävää lajittelua. Kotona tapahtuva jätelajittelu on ehdottoman tärkeää kierrätyksen kasvattamiseksi eikä sitä voida koskaan korvata laitoslajittelulla. Nyt avattu laitos ei vaikuta asukkaiden kotona tapahtuvaan jätelajitteluun millään tavalla.

- Toimialueemme asukkaat ovat pääsääntöisesti innokkaita jätteen lajittelijoita ja lajittelulla on alueellamme pitkät perinteet. Siksi meillä täällä Päijät-Hämeessä onkin jo vuosien ajan ollut erittäin korkea jätteen hyödyntämisaste. Toivomme tietenkin asioiden jatkuvan samaan malliin, kiittelee toimitusjohtaja Honkanen.

PHJ:lle Kiertotalous ei täten ole mikään uusi toimintamalli. Biojätettä, kartonkia, paperia, lasia ja metallia on erilliskerätty PHJ:n toimialueen kiinteistöiltä materiaalikierrätykseen jo vuodesta 1998. Muu jäte on toimitettu energiahyödynnettäväksi kaatopaikkaamisen sijasta. Neitseellisiä luonnonvaroja on korvattu jätteillä mm. energiantuotannossa ja maarakentamisessa.

Lue lisää:   http://www.phj.fi/kujalan-jatekeskus/late-lajitteluterminaali

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.