https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 16.12.2016

Kaivantoturvallisuuteen täytyy panostaa

Kaivannot kuuluvat lähes kaikkiin rakennushankkeisiin suurista infratyömaista talonrakennuksen perustustöihin. Kaivannoissa on aina huomioitava maamassojen valtavat voimat: maaperän häiriintyminen ja pohjaveden virtaukset voivat sysätä maan liikkeelle. Lisäksi kaivannoissa on mukana suuria työkoneita. Siksi turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kaivannoissa on tullut eteen tilanteita, joissa olosuhteet ovat poikenneet ennakoiduista. Maalajien ominaisuudet eivät ole vastanneet tutkimuksia tai pohjavesi on noussut yllättävästi. Tällöin maamassojen liikkeistä aiheutuu erittäin suuria voimia.

YIT Rakennus Oy:n yksikönjohtaja Pekka Ruuti peräänkuuluttaa tilaajilta mahdollisimman tarkkoja maaperätutkimuksia tilaus- ja tarjousvaiheessa, jotta suunnittelijat voivat mitoittaa suunnitelmat turvallisiksi. Riittävän lähtötiedon hankintaan on panostettava. Lisäksi suunnittelijoiden on tiedostettava roolinsa turvallisten kaivantojen mitoittamisessa sekä toteutuksen seurannassa.

- Joitakin vaaratilanteita on sattunut, koska suunnitelmat eivät ole vastanneet todellisuutta. Vesijohtotyömaa oli tuettu järeillä 300 mm:n teräspalkeilla. Kun maa lähti siirtymään, niinkin vahva teräspalkki katkesi”, YIT:n Infrapalveluiden kalustopäällikkö Ville Tulkki kertoo.

Kaivuuturvallisuuden kannalta työmaalla on ensiarvoisen tärkeää tunnistaa maalajit ja seurata kaivannossa niiden ominaisuuksia sekä pohjavesien vaikutuksia maalajien käyttäytymiseen. Olosuhteet voivat muuttua lyhyelläkin matkalla aivan toisenlaisiksi esimerkiksi pohjaveden vaikutuksesta.

- Turvallisuuden edellytyksiä ovat riittävän hyvät lähtötiedot kaivantoalueesta, lähellä olevista rakenteista ja pohjavedestä. Ne on sisällytettävä urakkalaskenta-aineistoon. Maaperätutkimuksia tehdään erilaisilla kairauksilla riippuen kaivannon vaativuudesta. Joskus työn aikana on ilmennyt, että pontit eivät ole kiinnittyneet kallioon asti. Myös suunnitelmien muutokset voivat aiheuttaa riskejä. Yhteistyö ja tiedonkulku ovat turvallisuudessa kaiken a ja o, sanoo suunnittelija Seppo Rämö Insinööritoimisto Pohjatekniikka Oy:stä.

Turvallisuuspaketista ohjeet infra- ja talotyömaille

- Turvallisuus vaatii jatkuvaa yhteistyötä rakentajan, suunnittelijan ja tilaajan välillä koko projektin ajan. Olemme tehneet yksityiskohtaisen Kaivantoturvallisuuden aloituspaketin, jonka tavoite on kaivannon turvallinen toteutus. Tieto hyödyttää kaikkia osapuolia, ja paketista löytyvät seikkaperäiset ohjeet työmaan turvallisen toteutuksen avuksi, Ruuti toteaa.

Kaivantoturvallisuuden aloituspaketti kokoaa työmaille sekä käytännön turvallisuusohjeita että tietoa suunnittelusta, mitoituksista ja viranomaismenettelyistä. Paketti on tarkoitettu niin infra- kuin talonrakennustyömaille. Mukana työryhmässä olivat edustajat Rakennusteollisuudesta ja geosuunnittelupuolelta sekä YIT:n henkilöstöä, muiden muassa kalustopäällikkö Tulkki.

- Turvallisuuspaketissamme on kuvattu tarkasti kaivantotyömaan aloittamisen edellytykset, lupa-asiat, työmenetelmät ja tekniset apuvälineet. Mukana on ohjeita kaivantojen tukemisesta ja tarkastamisesta. On tärkeää varmistaa, että tuennat tarkastetaan ja mahdolliset maansiirtymät mitataan. On määritettävä, kuinka lähelle kaivantoa työkoneita voi ajaa ja miten työkoneita lähestytään, Tulkki kertoo.

YIT

Työmaalla, jolla työskentelee ihmisiä ja työkoneita, on aina etukäteen sovittava viestinnän säännöistä ja merkkisignaaleista. Koneen kuljettajan täytyy tietää, missä ihmiset liikkuvat.

- Työkonetta on lähestyttävä edestäpäin ja varmistettava kädenheilautuksin, että kuljettaja huomaa ihmisen, ennen kuin menee koneen työalueelle, Tulkki ohjeistaa.

360-asteen kamera parantaa turvallisuutta

YIT:n suurimmille työmaille on hankittu kaivinkoneisiin 360° kuvaava valvontakamera kaivuuturvallisuuden parantamiseksi. 360-asteen näkymä toimii kaivinkoneenkuljettajan havainnointiapuna muiden työntekijöiden paikantamisessa.

- Kun tekee kaivuutyötä paikassa, jossa on samanaikaisesti paljon työntekijöitä, ei voi olettaa, miten ihmiset liikkuvat. Kameralla pystyy näkemään jatkuvasti koneen välittömässä läheisyydessä olevat henkilöt, muut työkoneet ja -laitteet. Kyllä 360-asteen kamera parantaa turvallisuutta, kaivinkoneenkuljettaja Jari-Pekka Suni kertoo.

- 360 asteen kamera ja muut apuvälineet parantavat turvallisuutta, mutta niihinkään ei pidä sokeasti luottaa. Laitteet saattavat mennä rikki. Siksi on aina muistettava turvallisen työskentelyn perussäännöt, Tulkki korostaa.

Turvallisuus vaatii hyviä lähtötietoja, ennakkosuunnittelua, tiedonkulkua, turvalaitteiden oikeaa käyttöä, ohjeiden noudattamista ja ennen kaikkea toimivaa yhteispeliä kaikkien rakennusprojektin osapuolten kesken. 

www.yit.fi

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.