Kaukolämmön paluuveden hyödyntäminen tuotantokiinteistön lämmityksessä toi 90% säästöt
Porvoossa toteutettu ratkaisu on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa.
Kaukolämmön paluuveden hyödyntäminen kiinteistön lämmityksessä pienentää energia kulutusta huomattavasti.
Porvoolainen sähköasennuskomponenttien sopimusvalmistaja Eino Korhonen Oy teki tiettävästi ensimmäisenä maailmassa uudistuksen, joka vähensi yrityksen tuotantokiinteistön kaukolämmön kulutusta peräti 90 prosenttia, uutisoi Uusimaa-lehti .
Uusimaa-lehden mukaan ratkaisut perustuvat porvoolaisen Dimfrostin kehittämään matalalämpöjärjestelmään. Siinä kiinteistön lämmitys tuotetaan kaukolämmön paluuvedestä, ja tuotannossa syntyvä hukkalämpö myydä takaisin kaukolämpöverkkoon. Dimfrost tunnetaan nykyisin Hermosto Oy:nä.
Normaalisti kaukolämmön tuloveden lämpötila on noin 75-115 astetta. Matalalämpöjärjestelmässä voidaan hyödyntää jopa alle 30-asteinen vesi.
”Tulokset olivat aika dramaattisia. Käytämme lämpöenergiaa alle 10 prosenttia aiemmasta määrästä. Oli järkytys, että näin paljon lämpöenergiaa on mennyt hukkaan, mutta samalla on lohdullista, että tällainen innovaatio oli toteutuskelpoinen ja todistettavasti toimii”, Eino Korhonen Oy:n konsernijohtaja Rami Korhonen sanoo Uusimaa-lehden haastattelussa.
Uudistuksessa yrityksen tuotantotilojen perinteiset vesikiertoiset patterit korvattiin matalalämpöradiaattoreilla ja kiinteistöön asennettiin kaksisuuntainen kaukolämpökytkentä. Lisäksi hukkalämmön talteenottoa tehostettiin. Yrityksen käyttämät ruiskuvalukoneet tuottavat runsaasti hukkalämpöä. Lämmön talteenotto vähentää tuotantotilojen tuuletuksen tarvetta.
Business Finland kertoi matalalämpöjärjestelmän kehityksestä vuonna 2019.