https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 22.4.2021

Keliber päivitti Kokkolan kemiantehtaan prosessia ja YVA-selostusta

Keliber Oy:n suunnitteleman Kokkolan litiumkemiantehtaan prosessia on kehitetty sen jälkeen, kun ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) arviointiselostus valmistui 6.3.2020. Yhtiö on nyt päivittänyt YVA-selostusta vastaamaan nykyistä hankesuunnitelmaa. Prosessiin tehdyt muutokset koskevat sekä poistovesien että sivuvirtana muodostuvan analsiimihiekan käsittelyä. 

maapallo1200x628px

- Alkuperäisen suunnitelman mukaan litiumkemiantehtaan prosessin poistovedet oli tarkoitus hävittää haihduttamalla, joka on paljon energiaa kuluttava menetelmä. Teknologian kehittymisen ansiosta poistovedet voidaan puhdistaa tehokkaammin hyödyntäen sähkökemiallista käsittelyä (EWT) ja mikroflotaatiota (DAF). Puhdistettu vesi johdetaan tehtaalta siirtolinjaa pitkin Kokkolan kunnalliselle Hopeakivenlahden jätevedenpuhdistamolle, jossa kemiantehtaan veden osuus tulee olemaan noin 4 prosenttia kaikista sinne tulevista jätevesistä, kerrotaan lehdistötiedotteessa.

Jätevedenpuhdistamolla tehtaan poistovedet saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamon lupaehtojen mukaisesti.

- Litiumkemiantehtaan poistovesi sisältää pieniä määriä litiumia, mutta muuhun veteen sekoittuessaan poistoveden litiumpitoisuus (noin 9 mg/l) jää jätevedenpuhdistamoiden haittarajan (22,94 mg/l) alapuolelle. Puhdistamon vedet johdetaan mereen. Kun johdettu vesi sekoittuu meriveteen purkuputken päässä, on litiumpitoisuuden arvioitu olevan vain noin 0,006 mg/l, joka on murto-osa eliöille haitallisen pitkäaikaisen altistuksen raja-arvoista.

Kemiantehtaan puhdistusprosessissa jää poistoveteen fosforia (24 mg/l), josta noin 95 prosenttia saadaan poistettua jätevedenpuhdistamolla. Litiumkemiantehtaan poistovesien aiheuttamalla lisäkuormalla ei arvioida olevan vaikutusta Kokkolan edustan merialueen rehevöitymiseen, eikä siten ekologiseen tilaan tai vesien- ja merenhoidon tavoitteiden täyttymiseen, yhtiö kertoo.

Kemiantehtaan prosessin sivuvirtana muodostuu analsiimihiekkaa, joka hyötykäytetään Kokkolan sataman rakenteisiin. Päivitetyn suunnitelman mukaan analsiimihiekka lietetään litiumkemiantehtaalla merivedellä ja syntynyt liete siirretään siirtolinjaa pitkin Kokkolan sataman laajennuksen täyttörakenteisiin. Alkuperäisessä suunnitelmassa liete oli tarkoitus kuljettaa satamaan kuorma-autoilla, joten muutos vähentää liikenteen määrää huomattavasti.

Tiedotteessa kerrotaan, että ajantasaistetussa YVA-selostuksessa on tarkasteltu vain niitä vaikutusarvioita, joihin hankkeen muutokset vaikuttavat. Tarkastelussa ovat olleet vaikutukset pinta- ja pohjaveteen sekä liikenteeseen, meluun ja ilmanlaatuun. Alkuperäisessä YVA-selostuksessa vaikutukset oli arvioitu pieniksi, ja prosessiin tehdyt muutokset pienentävät niitä edelleen.

Keliber on päivittänyt vastaavasti myös Kokkolan kemiantehtaan ympäristölupahakemusta, joka jätettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle 4.12.2020.

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.