https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 10.1.2023

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Teollisuuden tilauskertymä ei riitä ylläpitämään tuotantoa

Tilastokeskuksen tuoreet luvut kertovat, että Suomessa toimiville tehtaille saadut uudet tilaukset ovat painuneet marraskuussa laskuun. Tiputusta mitattiin kaikilla päätoimialoilla ja hintojen noususta putsattu tilausten volyymi alkaa lähestyä vuoden 2020 pohjatasoa. 

b64c7e5e-1f90-4365-b677-2a3d5cf44f3f

Juuri nyt näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist toteaa. Kuva: Liisa Takala

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava ja vaisu tilauskertymä ennakoi sitä, että myös tuotantomäärät tulevat jatkossa supistumaan..

Teollisuusyritysten Suomessa toimiville tehtaille saadut uudet tilaukset painuivat laskuun marraskuussa. Tilauksien arvo oli 8,9 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. 

Tiputusta selittää osaltaan varsin korkea vertailutaso edelliseltä vuodelta, jolloin marraskuu oli hyvä kuukausi tilausten osalta. Voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä teollisuuden tilauksille, sillä arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

tilaukset11_22

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos. Lähde: Tilastokeskus

Appelqvistin mukaan erityisen hyvänä tuoreinta lukemaa ei silti voi pitää.

– Uusien tilausten virran heikkeneminen oli odotettavaa, sillä viime vuoden jälkipuoliskolla teollisuusyritykset ovat kohdanneet roppakaupalla haasteita. Vaisu tilauskertymä tarkoittaa sitä, että myös tuotantomäärät tulevat jatkossa supistumaan, mistä on jo selviä viitteitä, Appelqvist sanoo.

Uusien tilausten arvon lasku oli laaja-alaista, ja laskua mitattiin kaikilla päätoimialoilla. Eniten tilaukset laskivat metalliteollisuudessa, jossa tilaukset jäivät 10,9 prosenttia viime vuoden tasosta. Uusia tilauksia tilastoidaan euromääräisesti, joten niiden arvoa on toistaiseksi ylläpitänyt voimakas hintojen nousu. Hintojen noususta putsattu tilausten volyymi on itse asiassa supistunut jo vuodesta 2021 ja se alkaa jopa lähestyä vuoden 2020 pohjatasoja, jotka mitattiin koronakriisin alkuvaiheessa.

Myös tuotanto supistui marraskuussa

Tilastokeskuksen mukaan tuotanto laski 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 3,1 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Teollisuustuotanto kääntyi lokakuussa vuositasolla laskuun ensimmäisen kerran vuoden 2021 maaliskuun jälkeen, ja lasku jyrkkeni marraskuussa.

Teollisuustuotanto väheni marraskuussa lähes kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla edellisestä kuukaudesta. Tuotantoa oli hieman edelliskuukautta enemmän ainoastaan toimialoilla elintarviketeollisuus, 1,0 %, sekä kaivostoiminta ja louhinta, 0,1 %. Tuotannon lasku oli voimakkainta sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, 5,4 %, sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 3,9 % verrattuna lokakuuhun. Kemianteollisuudessa tuotanto väheni 0,8 % edelliskuukaudesta, ja sekä metsä- että metalliteollisuudessa tuotanto väheni 0,2 %.

Tuotanto laski myös vuodentakaiseen verrattuna lähes kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Eniten laskua oli toimialoilla kaivostoiminta ja louhinta, 26,7 %, sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus, 11,5 % verrattuna vuodentakaiseen. Kemianteollisuudessa tuotantoa oli 7,2 % vähemmän ja toimialalla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto 7,0 % vähemmän kuin vuoden 2021 marraskuussa. Ainoastaan metalliteollisuudessa tuotanto kasvoi hieman, 1,7 % verrattuna vuodentakaiseen.

tuotanto11_22

Teollisuustuotannon kausitasoitettu muutos toimialoittain 10/2022-11/2022, %, TOL 2008. Lähde: Tilastokeskus

  

Appelqvistin mukaan poikkeuksellisen epävarmuus, rahapolitiikan kiristyminen ja euroalueen vientikysynnän heikkous tulevat kaikki jatkumaan lähikuukausina ja painamaan teollisuuden tilauksia ja tuotantoa alaspäin Suomessa.

– Vielä viime vuoden alkupuolella mitattiin teollisuustuotannossa erinomaisia kasvulukuja ja Ukrainan sodan laukaisemaan talouden heikkenemisvaiheeseen lähdettiin teollisuuden toimialoilla hyvistä asemista. Asteittain veto on hiipunut, ja loppusyksystä teollisuuden näkymät ovat synkistyneet.

– Suomen teollisuuden rakenne painottuu isoihin projekteihin, joten uusien tilausten heikkous ei aluksi suuremmin latistanut tuotantomääriä. Pidemmän päälle tuotanto silti taipuu laskuun ilman riittävää uusien tilausten kertymää. Juuri nyt näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava, Appelqvist toteaa.

Uusimmat artikkelit

Kierrätysalumiinilla riittää kysyntää - Kuusakoski investoi uuteen tuotantolinjaan

Kuusakoski etsii kasvua ja kasvattaa kapasiteettiaan. Investointi nostaa Heinolan kierrätystehtaan ei-magneettisten metallien prosessoinnin kokonaiskapasiteettia 50 prosentilla.

31.1.2023 | Alan Uutiset

Stora Enso teki historiallisen tuloksen viime vuonna

Konsernin hyvät kasvuluvut kuitenkin hiipuivat viimeisellä vuosineljänneksellä. Tamän vuoden tuloksen ennustetaan jäävän heikommaksi.

Valmet kehitti uuden meesauunin liekin profilointisovelluksen sellutehtaille

Sovellus välittää reaaliaikaista tietoa meesauunin liekin lämpötilasta ja profiilista.

Tutkimus todistaa: aggregaattien päästöistä eroon kannettavalla virtalähteellä

Tuore EU-rahoitteinen tutkimus osoittaa kannettavien virtalähteiden päästövähennys- ja kustannusäästöpotentiaalin.

4.11.2022 | Kumppaniartikkeli

Mekaaninen tiiviste on laitteen herkin kohta - näin tuotteen valinta ja huolto säästää rahaa

Oikeanlaisella tiivisteellä vältetään rikkoontumisia ja optimoidaan käyttökustannuksia. Mekaanisen tiivisteen huolto säästää rahaa ja ympäristöä. Sulzerin asiantuntijaverkosto on asiakkaan tukena kaikissa tiivisteisiin liittyvissä aiheissa.

19.8.2022 | Tutkimus ja koulutus

Koulutusyhteistyöllä henkilöstön hyvinvointia

Wirmax on tehnyt Taitotalon kanssa koulutusyhteistyötä tammikuusta 2022 alkaen. Yhteistyö alkoi, kun Taitotalon asiakkuuspäällikkö osasi jo ensineuvottelussa ehdottaa ja tarjota Wirmaxille sopivia koulutusratkaisuja.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.