https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 10.1.2023

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Teollisuuden tilauskertymä ei riitä ylläpitämään tuotantoa

Tilastokeskuksen tuoreet luvut kertovat, että Suomessa toimiville tehtaille saadut uudet tilaukset ovat painuneet marraskuussa laskuun. Tiputusta mitattiin kaikilla päätoimialoilla ja hintojen noususta putsattu tilausten volyymi alkaa lähestyä vuoden 2020 pohjatasoa. 

b64c7e5e-1f90-4365-b677-2a3d5cf44f3f

Juuri nyt näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist toteaa. Kuva: Liisa Takala

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava ja vaisu tilauskertymä ennakoi sitä, että myös tuotantomäärät tulevat jatkossa supistumaan..

Teollisuusyritysten Suomessa toimiville tehtaille saadut uudet tilaukset painuivat laskuun marraskuussa. Tilauksien arvo oli 8,9 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. 

Tiputusta selittää osaltaan varsin korkea vertailutaso edelliseltä vuodelta, jolloin marraskuu oli hyvä kuukausi tilausten osalta. Voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä teollisuuden tilauksille, sillä arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

tilaukset11_22

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos. Lähde: Tilastokeskus

Appelqvistin mukaan erityisen hyvänä tuoreinta lukemaa ei silti voi pitää.

– Uusien tilausten virran heikkeneminen oli odotettavaa, sillä viime vuoden jälkipuoliskolla teollisuusyritykset ovat kohdanneet roppakaupalla haasteita. Vaisu tilauskertymä tarkoittaa sitä, että myös tuotantomäärät tulevat jatkossa supistumaan, mistä on jo selviä viitteitä, Appelqvist sanoo.

Uusien tilausten arvon lasku oli laaja-alaista, ja laskua mitattiin kaikilla päätoimialoilla. Eniten tilaukset laskivat metalliteollisuudessa, jossa tilaukset jäivät 10,9 prosenttia viime vuoden tasosta. Uusia tilauksia tilastoidaan euromääräisesti, joten niiden arvoa on toistaiseksi ylläpitänyt voimakas hintojen nousu. Hintojen noususta putsattu tilausten volyymi on itse asiassa supistunut jo vuodesta 2021 ja se alkaa jopa lähestyä vuoden 2020 pohjatasoja, jotka mitattiin koronakriisin alkuvaiheessa.

Myös tuotanto supistui marraskuussa

Tilastokeskuksen mukaan tuotanto laski 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 3,1 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Teollisuustuotanto kääntyi lokakuussa vuositasolla laskuun ensimmäisen kerran vuoden 2021 maaliskuun jälkeen, ja lasku jyrkkeni marraskuussa.

Teollisuustuotanto väheni marraskuussa lähes kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla edellisestä kuukaudesta. Tuotantoa oli hieman edelliskuukautta enemmän ainoastaan toimialoilla elintarviketeollisuus, 1,0 %, sekä kaivostoiminta ja louhinta, 0,1 %. Tuotannon lasku oli voimakkainta sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, 5,4 %, sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 3,9 % verrattuna lokakuuhun. Kemianteollisuudessa tuotanto väheni 0,8 % edelliskuukaudesta, ja sekä metsä- että metalliteollisuudessa tuotanto väheni 0,2 %.

Tuotanto laski myös vuodentakaiseen verrattuna lähes kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Eniten laskua oli toimialoilla kaivostoiminta ja louhinta, 26,7 %, sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus, 11,5 % verrattuna vuodentakaiseen. Kemianteollisuudessa tuotantoa oli 7,2 % vähemmän ja toimialalla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto 7,0 % vähemmän kuin vuoden 2021 marraskuussa. Ainoastaan metalliteollisuudessa tuotanto kasvoi hieman, 1,7 % verrattuna vuodentakaiseen.

tuotanto11_22

Teollisuustuotannon kausitasoitettu muutos toimialoittain 10/2022-11/2022, %, TOL 2008. Lähde: Tilastokeskus

  

Appelqvistin mukaan poikkeuksellisen epävarmuus, rahapolitiikan kiristyminen ja euroalueen vientikysynnän heikkous tulevat kaikki jatkumaan lähikuukausina ja painamaan teollisuuden tilauksia ja tuotantoa alaspäin Suomessa.

– Vielä viime vuoden alkupuolella mitattiin teollisuustuotannossa erinomaisia kasvulukuja ja Ukrainan sodan laukaisemaan talouden heikkenemisvaiheeseen lähdettiin teollisuuden toimialoilla hyvistä asemista. Asteittain veto on hiipunut, ja loppusyksystä teollisuuden näkymät ovat synkistyneet.

– Suomen teollisuuden rakenne painottuu isoihin projekteihin, joten uusien tilausten heikkous ei aluksi suuremmin latistanut tuotantomääriä. Pidemmän päälle tuotanto silti taipuu laskuun ilman riittävää uusien tilausten kertymää. Juuri nyt näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava, Appelqvist toteaa.

Uusimmat artikkelit

4.12.2023 | Alan Uutiset

Kemira myy Oil & Gas -liiketoimintansa Sterling Specialty Chemicals LLC -yhtiölle

Kauppa sisältää Kemiran tuotantolaitokset Mobilessa, Columbuksessa ja Aberdeenissä Yhdysvalloissa.

SSAB aloitti valokaariuunin rakentamisen Oxelösundiin

SSAB:n mukaan siirtyminen valokaariuuniin vähentää yksin noin kolmen prosenttia yhtiön Ruotsissa toteutettavan tuotannon hiilidioksidipäästöjä.

16.11.2023 | Tutkimus ja koulutus

Taitotalo sai ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon

Taitotalo sai opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon. Kilpailun teemana oli yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

25.9.2023 | Kumppaniartikkeli

Kohti ennakoivaa kunnonvalvontaa

Ennakoivalla kunnonvalvonnalla on merkittävä rooli tehtaiden käytettävyyden, tuottavuuden ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Koneiden ja laitteiden hallitsematon vikaantuminen aiheuttaa odottamattomia kustannuksia toimialasta riippumatta.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.