Kiertotalous vastaa ilmastohaasteisiin ja luonnonvarojen niukkuuteen
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreessa julkaisussa ”Syty kiertotaloudesta - yhdessä kiinni kasvuun” kuvataan, miten erikokoiset yritykset ovat hyödyntäneet kiertotalouden yhteistyöverkostoja ja luoneet uutta liiketoimintaa ja kasvua.
Julkaisu esittelee seitsemän syytä innostua kiertotaloudesta. Kiertotalous on uutta bisnesajattelua, jossa liiketoiminnan kehittäminen hyödyntäen vaihtoehtoisia toimintatapoja on osa niukkenevista raaka-aineista ja kustannusten kasvusta seuraavien riskien hallintaa. Yhteistyö yli toimialarajojen luo lisäksi ketteryyttä isompien yritysten uudistumiseen ja auttaa pienempiä kasvamaan sekä löytämään paikkansa uusissa arvoverkoissa.
Vaikka kiertotalous on sytyttänyt lukuisat yritykset uudenlaiseen kasvuun, uusi liiketoiminta voi törmätä myös yllättäviin säädösesteisiin. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan vanhentuneet säädökset onkin nyt syytä käydä läpi ja korjata. Muutosta tarvitaan esimerkiksi jätettä koskeviin säädöksiin.
– Kiertotalouden edistäminen on korkealla myös päättäjien agendalla. Nyt on tärkeää, että tavoitteet, säädökset ja viranomaistoiminta saadaan pelaamaan samaan suuntaan, Häkämies tähdensi torstaina Helsingissä.
Jotta kiertotaloudesta saadaan todellinen kasvun moottori Suomeen, tarvitaan rohkeaa ajattelua ja kannusteita uudistumiseen.
- Lähtökohdat ovat hyvät, sillä suomalaiset yritykset ovat jo hereillä kiertotalouden mahdollisuuksista. Innovatiivisia ratkaisuja voidaan edistää myös julkisilla hankinnoilla ja suuntaamalla valtion investointirahoitusta – kuten kärkihankerahoja – kiertotalouden ketteriin kokeiluihin ja innovaatioiden kaupallistamiseen.
Myös tutkimus- ja kehitystoiminnan korkeasta laadusta ja riittävästä rahoituksesta täytyy maassamme huolehtia.
- Kun huolehdimme osaamisesta, varmistamme pysymisen kiertotalouden kärjessä ja luomme perustan tulevaisuuden vientituotteille ja -palveluille, muistutti Häkämies.
Materiaalien hyödyntämistä yli toimialarajojen
Tuoreesta raportista selviää, että usein kiertotalouden tekijät näkevät yritysten sivuvirrat, ylijäämämateriaalit ja jätteet liiketoiminnan mahdollisuuksina, ei ongelmina. Nykypäivän trendit myös haastavat miettimään tuotteiden energia- ja materiaalitehokkuutta. Resurssitehokkuus ja luonnonvarojen kestävä käyttö luovat brändiä ja tuottavat lisäarvoa. Kiertotalous myös kannustaa kehittämään toimintaa tuotteiden valmistuksesta monimuotoiseen palvelubisnekseen. Tulevaisuuden kiinnostavat mahdollisuudet voivat löytyä niin digitaalisista ratkaisuista kuin teollisista symbiooseista.
Uutta liiketoimintaa voi kehittää myös olemassa olevan rinnalle. Toimistokalusteistaan tunnetulla Martelalla kiertotalousajattelu on suoraan strategian ytimessä. Kalustemyynnin sijaan Martela keskittyy nyt tarjoamaan ratkaisuja työympäristöjen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja ylläpitoon koko niiden elinkaaren ajan. Näin asiakasyritykset pystyvät parantamaan tilojen käyttöastetta ja vähentämään tilakustannuksia, lisäämään työntekijöidensä hyvinvointia sekä kasvattamaan tuottavuuttaan. Martela ottaa myös vastaan asiakkaiden vanhoja kalusteita. Kalusteet, joita ei voi enää käyttää alkuperäisessä tarkoituksessaan, hyödynnetään outlet-tuotteiden komponenteiksi tai kierrätetään materiaaleiksi teollisuudelle.
Kiertotaloudessa materiaaleja hyödynnetään yli toimialarajojen. Erinomaisena esimerkkinä toimii kiertotalouden startup-yritys Soilfood, joka jalostaa maatalouden sekä metsä- ja energiateollisuuden sivuvirroista lannoite- ja maanparannusaineita. Ratkaisujen avulla voidaan parantaa viljelysatoa, viljelyn kannattavuutta sekä vähentää viljelyn ravinne- ja hiilihävikkiä.
Yksi kiertotalouden kuumista kysymyksistä liittyy ympäristöystävällisten vaihtoehtojen kehittämiseen. Esimerkiksi muovi- ja kumiteollisuuden kehitysyhtiö Elastopoli on kehittänyt sellukuidusta valmistettavan biokomposiitin, joka lujittaa muovimateriaaleja. Biokomposiitin valmistaa Aqvacomp hyödyntäen Elastopolin patentoimaa menetelmää. Kiinnostusta uuteen materiaaliin löytyy niin autoteollisuudesta kuin elektroniikkateollisuudesta. Nyt Aqvacomp on suunnittelemassa uutta tuotantolaitosta yhteistyössä Metsä Fibren kanssa. Sellutehtaan tontille on tarkoitus avata ensimmäinen pilottilinja, joka mahdollistaa biokomposiitin laajemman tuotannon. Yhteistyö ison toimijan kanssa auttaa muun muassa toiminnan skaalaamisessa, brändäämisessä ja desingin luomisessa.
Lue raportti kokonaisuudessaan tästä: https://ek.fi/wp-content/uploads/Syty_kiertotaloudesta.pdf