https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 3.4.2020

Korona iskee vientiteollisuuteen – lisää lomautuksia luvassa

Teknologiayritysten osuus Suomen tavara- ja palveluviennistä on noin 50 prosenttia.Teknologiateollisuuden koronapulssi kyselyyn vastanneista yrityksistä puolet arvio, että tilanne on jo kuukauden kuluttua huono tai erittäin huono.

tekno

Teknologiateollisuus ry teetti kuluvalla viikolla kyselyn, jolla selvitettiin koronaepidemian vaikutuksia teknologiayrityksiin. Kyselyyn vastasi vajaat 600 yritystä. Kyselyssä yritykset arvioivat, että tilanne vaikeutuu nopeasti. Vielä tällä hetkellä valtaosa yrityksistä piti tilannettaan normaalina tai jopa hyvänä. Vajaa neljännes vastaajista ilmoitti kuitenkin jo nyt yrityksen tilanteen huonoksi tai erittäin huonoksi.

Kun vastaajilta pyydettiin arviota, millainen yrityksen tilanne on kuukauden ja kolmen kuukauden kuluttua, luvut muuttuivat huomattavasti synkemmiksi. Puolet vastaajista ennakoi, että yrityksen tilanne on kuukauden kuluttua huono tai erittäin huono. Kolmen kuukauden kuluttua tilanteen arvioi huonoksi tai erittäin huonoksi 63 prosenttia vastaajista.

– Kysely vahvistaa kuvaa siitä, että teknologiateollisuudessa kriisin pahin vaihe on vasta edessä, Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras sanoo.

– Näihin hetkiin saakka suurimmat vaikeudet ovat liittyneet komponenttien ja raaka-aineiden saatavuuteen. Nyt myös heikko kysyntä ja aiemmin tehtyjen tilausten siirtyminen heikentävät yritysten näkymiä. Teollisuuden näkökulmasta on selvää, että lyhyet määräaikaiset toimet ja esimerkiksi nopeutetun lomautusmenettelyn kolmen kuukauden voimassaolo eivät riitä tilanteesta selviytymiseen, lisää Rautaporras.

Kyselyn mukaan vientiyritysten kohtaamat ongelmat ovat moninaisia. Yritysten kysyntä on heikentynyt, aiemmin tehtyjä tilauksia ja projekteja siirretään, asiakkaan tiloihin ei päästä tekemän työtä ja asiakkaat eivät ota vastaan tuotteita omien ongelmiensa takia. Vaikeuksia tulee tietenkin myös siitä, että omaa henkilöstöä on sairastunut tai joutunut karanteeniin. Myös yleinen epävarmuus, komponenttipula ja myynnin vaikeutuminen painavat näkymiä.

Ala kaipaa lisää tukitoimia

Teknologiateollisuuden kyselyyn vastanneista yrityksistä 70 prosenttia on lomauttamassa henkilöstöään kolmen kuukauden kuluessa. Neljännes vastanneista kertoi, että yrityksessä on jo lomautettu henkilöstöä tai niin joudutaan tekemään viikon sisällä. Lähes 45 prosenttia vastaajista puolestaan kertoi, että yritys valmistautuu lomauttamaan 1–3 kuukauden sisällä.

Myös irtisanomisia on edessä, vaikka valtaosa vastaajista ei pitänyt niitä ajankohtaisina. Pieni osa yrityksistä on joutunut jo turvautumaan irtisanomisiin tai niin tapahtuu viikon sisällä. Vastaajista 15 prosenttia taas kertoi, että yrityksessä valmistaudutaan irtisanomisiin 1–3 kuukauden sisällä.

Kyselyyn vastanneet yritysjohtajat listasivat toimia, joilla yritysten ahdinkoa voitaisiin helpottaa jo päätettyjen toimien lisäksi. Esille nousivat muun muassa riittävät ja nopeat toimet kassakriisin helpottamiseksi, sosiaaliturvamaksujen tilapäinen siirto valtiolle, tarvittaessa suora tuki yrityksille lomautusten ja irtisanomisten välttämiseksi, yritysten sairaskulumenojen helpottaminen, lisähelpotukset alvin maksuun, suomalaisten tuotteiden ja palvelujen suosiminen ja satsaukset tuotekehitykseen.

– Yritysten huoli on todella suuri, ja uusia toimia tarvitaan. Vaikeuksien keskellä on kuitenkin ilahduttavaa, että yrityksissä katsotaan myös kriisin yli. Tästä kertoo muun muassa yritysten toive nopeista lisäsatsauksista tutkimuksen ja tuotekehityksen tukeen, Rautaporras sanoo.

Kemianteollisuudessa toivoa 

Vaikka käsidesiä valmistuukin nyt 24/7, on kemianteollisuuden yritysten kokonaiskuva koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta synkkä. Yrityksistä noin 90 prosenttia arvioi koronaviruksen heikentävän yrityksen toimintaa ja taloutta, ja lähes 70 prosenttia on tehnyt tai suunnittelee tekevänsä lähiviikkoina lomautuksia koronaviruksen vuoksi, selviää EK:n työnantajakyselystä.

Kyselyn mukaan jo lähes 80 prosenttia kemianteollisuuden yrityksistä arvioi, että toimitusvaikeudet haittaavat toimintaa. Yrityksistä 89 prosenttia sanoo, että logistiikkahäiriöt ulkomailla haittaavat toimintaa. Kotimaassa kuljetukset toimivat paremmin, mutta Suomessakin logistiikkahäiriöistä kertoo 56 prosenttia yrityksistä.

Toivoakin kuitenkin on, sillä kyselystä käy ilmi, että 96 prosenttia kemianteollisuuden yrityksistä uskoi yritystoiminnan jatkuvuuteen. Irtisanomisia halutaan välttää, eikä 76 prosenttia yrityksistä ole niitä tehnyt tai niitä vielä suunnittele. Lomautuksia oli kyselyn tekohetkellä tehnyt 11 prosenttia ja 57 prosenttia arvioi tekevänsä niitä lähiviikkoina.

Yritystoiminnan jatkuvuus on avain elpymiseen

Yritykset pitävät yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta olennaisina raaka-aineiden ja materiaalisen saatavuutta, työntekomahdollisuutta, kuljetusten toimivuutta, rahoitusta ja asiakasyritysten tilannetta. Tärkeimpänä pidetään yhteiskunnan toimivuutta ja mahdollisuutta yritystoimintaan. Sairaanhoidon riittävyyttä ja sitä, että terveet ja koronavirukselle vastustuskykyiset pääsevät töihin.

Kyselyyn vastanneet yritykset pitävät tärkeänä yritysrahoitustilanteen nopeaa helpottamista maksuja lykkäämällä ja niitä alentamalla. Korkojen ja marginaalien pitäisi pysyä tasolla, joka mahdollistaa lainarahan käytön. Suoria mainintoja saivat työnantajamaksujen keventäminen, eläkemaksujen lykkääminen, ALV-palautukset, vuokrien maksun ja verojen lykkääminen sekä yritystodistusmarkkinoiden toimivuus.

Kemianteollisuus oli viime vuonna toimialana noin 20 prosentin osuudellaan Suomen tavaraviennin kärjessä. Alan tuotannosta menee suoraan vientiin yli puolet. Suomen kemianteollisuuden suurin yksittäinen vientimarkkina on Eurooppa reilun 70 prosentin osuudellaan. Myös kemianteollisuuden tuonnista noin 70 prosenttia tulee Euroopasta.

Jo ennen koronakriisin puhkeamista Suomen ja myös kemianteollisuuden vienti lähti jyrkkään laskuun. Tammikuussa kemianteollisuuden vienti laski Tullin tilastojen mukaan öljytuotteissa 24,1 prosenttia ja muissa kemianteollisuuden tuotteissa yhteensä 9,1 prosenttia.

Arviot kemianteollisuuden yritysten tilanteesta perustuvat 30.˗31.3.2020 Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemään kyselyyn, johon vastasi 54 työnantajayritystä Kemianteollisuudesta. www.kemianteollisuus.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.