https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 8.4.2020

Korona jyrkentää konepajan vuoristorataa

Kuljetinvalmistaja Ferroplan pystyy ennustamaan suhdanteiden kehitystä muutamia kuukausia eteenpäin.

asiakastieto-media-ferroplan

”Elämä konepajateollisuudessa on kuin koko ajan hengittäisi ohuessa ilmanalassa. Aina tapahtuu jotain, tosin tämä tilanne on kaikin puolin poikkeava", tiivistää Ferroplanin toimitusjohtaja Minna Patosalmi.

Kuukauden päivät vellonut koronakriisi on vaatinut pk-yrityksiltä kykyä reagoida äkilliseen talousshokkiin. Pahimmillaan yrittäjät ovat joutuneet ajamaan koko liiketoimintansa alas. Kuljetinjärjestelmiä raskaaseen teollisuuteen valmistava Ferroplan on harjoitellut reagoimista kysynnän vaihteluun jo 37 vuotta. Orimattilalaisyritys keroo pystyvänsä ennustamaan suhdanteiden kehitystä ja muutosta muutamia kuukausia eteenpäin.

- Elämä konepajateollisuudessa on kuin koko ajan hengittäisi ohuessa ilmanalassa. Aina tapahtuu jotain, tosin tämä tilanne on kaikin puolin poikkeava, tiivistää Ferroplanin toimitusjohtaja Minna Patosalmi.

Kysynnän vaihtelusta kertoo jotain se, että Ferroplanin liikevaihto on sahannut viimeiset vuodet 6,6 miljoonan ja 11,5 miljoonan euron välillä. Heilahtelut ovat vuositasolla rajuja ja mukautuminen vaatii organisaatiolta paljon.

Patosalmi tähdentää hyvien suhteiden merkitystä rahoittajiin eli omaan pankkiin. Etenkin syklisessä projektiliiketoiminnassa, jolloin käyttöpääoman saatavuus korostuu.

- Olemme käyttäneet laajalti myös erilaisia Ely-keskusten, Business Finlandin ja Finnveran tuki-instrumentteja. Otamme heihin yhteyttä tarvittaessa matalalla kynnyksellä, toimitusjohtaja kertoo.

Kassabudjetti tehoseurannassa

Ferroplanissa on kiinnitetty paljon huomiota prosessien kehittämiseen ja ennakointiin. Työaikapankki ja vuokratyövoiman käyttö helpottavat resursointia kysyntäpiikeissä ja toisaalta joustavat hiljaisempina aikoina. Työaikapankki on ollut yrityksessä käytössä jo parikymmentä vuotta.

- Tehostimme johtoryhmässä kassabudjettiseurantaa. Koronan takia tämä vuosi on nyt erityisseurannassa, Patosalmi sanoo.

Hänen mukaansa viime syksy oli hiljainen. Sen jälkeen isot investoinnit nytkähtivät liikkeelle ja yrityksessä on jouduttu miettimään, miten kaikki kesän työt saadaan tehtyä. Koronakriisi on toistaiseksi siirtänyt kaksi isompaa projektia vuodenvaihteeseen. Jos tämän suurempia muutoksia ei tule, tilanteen kanssa pystytään vielä elämään.

- Kun investointien pyörät pyörivät, niitä ei hevillä pysäytetä. Tuotannossa henkilökunnan on pakko olla paikalla ja yritämme suojella heitä kaikin keinoin. Muuten lähes koko toimisto on etänä, Patosalmi kertoo.

Kriisi testaa prosessit

Ferroplanin tuotanto on monen teollisuusyrityksen tapaan riippuvainen tavarantoimittajien toimittamista komponenteista. Yritys ei itse osta suoraan mitään Aasiasta.

Tähän mennessä kolme toimittajaa on ilmoittanut mahdollisista viivästyksistä. Muilla riittää vielä varastossa tavaraa.

- Tämä on meidän kaikkien yhteinen ongelma. Asioista on hyvä puhua paitsi tavarantoimittajien myös asiakkaiden kanssa. Kriisin aikana testataan kunnolla se, toimivatko yritysten prosessit, Patosalmi sanoo.

Toimitusjohtaja on miettinyt myös koronakriisin jälkeistä aikaa ja sitä, miten kriisi vaikuttaa yritysten arkeen. Esimerkiksi etätyöskentely on pakottanut yrityksiä aidosti digitalisoimaan toimintojaan.

- Oma ajatusmaailmani on muuttunut. Jo pelkästään palaverikäytännöt ovat tehostuneet ja mietin, että tarvitseeko jostain pienemmästä asiasta edes pitää palaveria, Patosalmi pohtii.

Teksti: Kimmo Koivikko Kuva: Seutuneloset

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.