Koronapandemia iskee mekaaniseen metsäteollisuuteen raskaasti
Metsäteollisuus on selvinnyt koronapandemian alkuvaiheesta kohtalaisesti suhteessa moniin muihin aloihin, Metsäteollisuus ry:stä arvioidaan. Kahden seuraavan vuosineljänneksen aikana pandemian vaikutuksia tullaan kuitenkin näkemään myös vientiteollisuudessa.
Koronapandemian vaikutukset metsäteollisuuteen vaihtelevat tuoteryhmittäin. Järjestön pääekonomisti Maarit Lindström avasi videoidussa toimialakatsauksessa metsäteollisuuden tilannetta koronakriisissä ja tiivisti sen vaikutukset graafisten papereiden, pakkauskartonkien, pehmopapereiden ja tuoteteollisuuden osalta.
- On selvää, että myös metsäteollisuudelle tulee kriisistä kielteisiä vaikutuksia, Lindström arvioi.
Mekaaninen metsäteollisuus kärsii kriisistä ehkä kemiallista metsäteollisuutta enemmän. Mekaanista rasittaa pandemian lisäksi haastava suhdanne sekä talven vaikeat korjuuolosuhteet.
- Kansainvälisillä markkinoilla tämän näkyy siinä, että esimerkiksi Keski-Euroopassa rakentaminen on pysähtynyt. Toisaalta Kiinassa elpyminen on jo käynnistynyt, Lindström kertoo.
Pandemian puhjettua pehmopaperien kysyntä on kasvanut. Se vähenee taas vuoden mittaan, mutta pitkällä aikavälillä pehmopaperien kysyntä kasvanee. Sen sijaan graafisten papereiden kysynnän lasku kiihtyy pandemian aikana.
- Koronakriisin aikana ihmiset käyttävät digitaalisia palveluita ja lukevat lehtiä verkosta. Uskon, että kulutuskäyttäytyminen muuttuu kriisin myötä eivätkä kuluttajat palaa vanhoihin tottumuksiin, Lindström totesi.