LUT:n aurinkovoimalasta tulee Suomen toiseksi suurin
LUT:n (Lappeenranta University of Technology, LUT) aurinkovoimalan loppuja paneeleita asennetaan parhaillaan ja ensi kertaa yliopiston rakennusten seinille. Kun koko asennus on valmis, voimala laajenee Suomen toiseksi suurimmaksi verkkoon kytketyksi aurinkovoimalaksi. Nyt asennettavan alueen teho 39 kilowattia, ja julkisivuasennuksia tulee 240 neliön alueelle. Teho vastaa noin kahden omakotitalon vuosienergian kulutusta.
– Julkisivuasennuksella halutaan näyttää, että aurinkovoimaloita voi tehdä hyvin erilaisiin paikkoihin. Asennuksilla myös testataan paneeleiden toimivuutta julkisivumateriaalina ja saadaan vertailutietoa niiden tuotantomäärästä verrattuna muihin kampuksella oleviin aurinkovoimalan asennusratkaisuihin. Meillähän on jo ennestään aurinkopaneelit yliopiston tasakatolla ja autokatoksissa, kertoo LUT:n tutkijaopettaja Antti Kosonen.
Aurinkopaneelit huutavat arkkitehtien perään
Aurinkopaneeleiden asennukset tuottavat investoidulle pääomalle myös korkoa siltä osin kuin niillä korvataan ostosähköä. Koron suuruus riippuu ostosähkön hinnasta ja investointikuluista.
– Tämän halvempaa julkisivumateriaalia ei siis voi olla, toteaa Kosonen ja lisää, että myös arkkitehdit voisivat miettiä aurinkopaneeleita julkisivujen mahdolliseksi rakennusmateriaaliksi.
Julkisivumateriaalina aurinkopaneeli on Kososen mukaan ehdottomasti parempi kuin kivi, koska se pienentää suoraan omistajan sähkölaskua. Julkisivuasennuksissa paneeleiden sähkön vuosituotantopotentiaali on toisaalta hieman pienempi kuin paneeleilla, jotka ovat kulmassa aurinkoon nähden, mutta olennaista on se, että julkisivuasennuksella saadaan tasaisempi tuotanto läpi vuoden.
– Julkisivuasennukset toimivat hyvin Pohjoismaissa, koska aurinko paistaa talvella erittäin matalalta eikä julkisivuasennuksiin kerry lunta. Seinäpaneelit tuottavat hyvin varsinkin kirkkaina talvipäivinä, etenkin maaliskuussa, kun aurinko paistaa jo hyvin ja lumen heijastus lisää valon säteilyä paneeleihin ja ne tuottavat enemmän. Ja kun uusiin rakennuksiin pitää kuitenkin laittaa jokin julkisivumateriaali, niin miksei aurinkopaneeleita. Lisäksi paneelien hinnat ovat tulleet alas, joten enää ei tarvitse miettiä vuosituotannon kannalta kaikkein optimaalisinta asennuskulmaa, avaa Kosonen.
Lisäksi kylmällä ilmalla aurinkoenergian hyötysuhde on parempi, sillä mitä kylmempää, sitä enemmän paneeli tuottaa sähköä.
– Kun mennään päiväntasaajalle, ei paneeleita tietenkään kannata asentaa julkisivuihin, koska aurinko paistaa kohtisuoraan taivaalta. Meillä optimaalinen asennuskulma on vuosituotannon osalta aika jyrkkä. Ja se on meille pohjoismaalaisille valttikortti erilaisten asennuskohteiden osalta, Kosonen sanoo.
LUT:n aurinkovoimalan telineet ja paneelit ovat sataprosenttisesti kotimaisia, ja invertterit ovat niin pitkälle kotimaisia kuin ylipäätään on mahdollista saada.
Lisätietoja: www.lut.fi