https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 20.10.2014

LUT:n aurinkovoimalasta tulee Suomen toiseksi suurin

LUT:n (Lappeenranta University of Technology, LUT) aurinkovoimalan loppuja paneeleita asennetaan parhaillaan ja ensi kertaa yliopiston rakennusten seinille. Kun koko asennus on valmis, voimala laajenee Suomen toiseksi suurimmaksi verkkoon kytketyksi aurinkovoimalaksi. Nyt asennettavan alueen teho 39 kilowattia, ja julkisivuasennuksia tulee 240 neliön alueelle. Teho vastaa noin kahden omakotitalon vuosienergian kulutusta.

LUT:n aurinkovoimalasta tulee Suomen toiseksi suurin

– Julkisivuasennuksella halutaan näyttää, että aurinkovoimaloita voi tehdä hyvin erilaisiin paikkoihin. Asennuksilla myös testataan paneeleiden toimivuutta julkisivumateriaalina ja saadaan vertailutietoa niiden tuotantomäärästä verrattuna muihin kampuksella oleviin aurinkovoimalan asennusratkaisuihin. Meillähän on jo ennestään aurinkopaneelit yliopiston tasakatolla ja autokatoksissa, kertoo LUT:n tutkijaopettaja Antti Kosonen.

Aurinkopaneelit huutavat arkkitehtien perään

Aurinkopaneeleiden asennukset tuottavat investoidulle pääomalle myös korkoa siltä osin kuin niillä korvataan ostosähköä. Koron suuruus riippuu ostosähkön hinnasta ja investointikuluista.

– Tämän halvempaa julkisivumateriaalia ei siis voi olla, toteaa Kosonen ja lisää, että myös arkkitehdit voisivat miettiä aurinkopaneeleita julkisivujen mahdolliseksi rakennusmateriaaliksi.

Julkisivumateriaalina aurinkopaneeli on Kososen mukaan ehdottomasti parempi kuin kivi, koska se pienentää suoraan omistajan sähkölaskua. Julkisivuasennuksissa paneeleiden sähkön vuosituotantopotentiaali on toisaalta hieman pienempi kuin paneeleilla, jotka ovat kulmassa aurinkoon nähden, mutta olennaista on se, että julkisivuasennuksella saadaan tasaisempi tuotanto läpi vuoden.

– Julkisivuasennukset toimivat hyvin Pohjoismaissa, koska aurinko paistaa talvella erittäin matalalta eikä julkisivuasennuksiin kerry lunta. Seinäpaneelit tuottavat hyvin varsinkin kirkkaina talvipäivinä, etenkin maaliskuussa, kun aurinko paistaa jo hyvin ja lumen heijastus lisää valon säteilyä paneeleihin ja ne tuottavat enemmän. Ja kun uusiin rakennuksiin pitää kuitenkin laittaa jokin julkisivumateriaali, niin miksei aurinkopaneeleita. Lisäksi paneelien hinnat ovat tulleet alas, joten enää ei tarvitse miettiä vuosituotannon kannalta kaikkein optimaalisinta asennuskulmaa, avaa Kosonen.

Lisäksi kylmällä ilmalla aurinkoenergian hyötysuhde on parempi, sillä mitä kylmempää, sitä enemmän paneeli tuottaa sähköä.

– Kun mennään päiväntasaajalle, ei paneeleita tietenkään kannata asentaa julkisivuihin, koska aurinko paistaa kohtisuoraan taivaalta. Meillä optimaalinen asennuskulma on vuosituotannon osalta aika jyrkkä. Ja se on meille pohjoismaalaisille valttikortti erilaisten asennuskohteiden osalta, Kosonen sanoo.

LUT:n aurinkovoimalan telineet ja paneelit ovat sataprosenttisesti kotimaisia, ja invertterit ovat niin pitkälle kotimaisia kuin ylipäätään on mahdollista saada.

Lisätietoja: www.lut.fi

Uusimmat artikkelit

27.12.2024 | Alan Uutiset

Wärtsilän toimittaa Tornion Voimalle Suomen ensimmäinen sähköjärjestelmää tasapainottava moottorivoimalaitoksen

"Moottoriteknologialla on paras keskimääräinen hyötysuhde tämäntyyppisissä toimintaolosuhteissa"toteaa Wärtsilä Energyn Afrikan ja Euroopan johtaja Kenneth Engblom. Voimalaitos käyttää pääpolttoaineena maakaasua ja tuotannossa voidaan myöhemmin siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.