Alan Uutiset | 5.3.2018

Lindström rakentaa Suomen suurinta IoT-verkkoa; tekee Suomen wc-tiloista älyvessoja

Tekstiilipalveluyritys Lindström rakentaa Suomen suurimman iot-verkon, jossa wc-tiloista tehdään älytiloja uusien antureiden avulla. Lindströmin Washroom -palvelussa kaikki yhtiön 10 000 käsipyyhelaitetta yhdistetään iot-järjestelmään.

lindström

Lindströmin iot (internet of things) -järjestelmästä tulee Suomen suurin ja Euroopan mittakaavassakin yksi laajimmista.

Hankkeesta Lindströmillä vastaava Satu Haikarainen kertoo, että iot-verkossa on jo lähes kaksi tuhatta käsipyyhelaitetta. Ensimäisiä asennuksia on tehty sairaaloissa, kauppakeskuksissa ja yritysasiakkaille.

- Tavoitteenamme on älyllistää kaikki Suomen älyttömät vessat. Tulevaisuudessa älyteknologia kattaa koko laitekantamme, Haikarainen sanoo Lindströmin tiedotteessa.

Iso verkko, yksinkertainen toimintamalli

Yhdistettyjen laitteiden antureista vastaa oululainen Haltian, jonka kanssa Lindström on toiminut yhteistyössä. Ratkaisu pohjautuu Haltianin Thingsee -alustalle.

- Näin isoja iot-ratkaisuja ei b2b -puolella toteuteta kovin usein, ja verkosta tulee valmistuessaan Suomen ylivoimaisesti suurin, Haltianin toimitusjohtaja Pasi Leipälä sanoo.

Iot-verkon toimintaperiaate on yksinkertainen. Käsipyyhelaitteisiin asennettu anturi mittaa pyyhkeen kulutusta reaaliajassa. Jos pyyhe on loppumaisillaan, siivooja saa siitä viestin matkapuhelimeensa ja hän voi käydä vaihtamassa rullan. Antureita voidaan kytkeä myös wc-paperitelineisiin, jolloin tiedot wc-paperin kulutuksesta ovat aina ajan tasalla.

Tavoitteena jopa vientituoteHaikaraisen mukaan Lindströmin pyyhkeisiin kuivataan Suomessa käsiä noin 320 miljoonaa kertaa vuodessa. Kun kaikki laitteet ovat verkossa, yhtiö saa kerättyä huikean määrän dataa.Tulevaisuudessa palvelu on tarkoitus viedä myös kansainvälisille markkinoille.

- Näemme iot-palvelulle huikean potentiaalin monessa toimintamaassamme, joita meillä on tällä hetkellä 24. Olisi hienoa viedä suomalaista osaamista ja teknologiaa maailmalle, Haikarainen kertoo.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Suomessa on otollinen kulttuuri yhdessä kehittämiselle

– Suomi on raskaan prosessiteollisuuden ja konerakentamisen Piilaakso, Pauli Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa uusien teknologioiden kehittäminen yhdessä asiakkaiden, akateemisten laitosten ja jopa samalla toimialalla kilpailevien yritysten kesken on Suomessa helpompaa kuin monessa muussa maassa.

17.12.2018 | Tutkimus ja koulutus

Vanhan kaivostoiminnan vaikutukset luonnonympäristöön huolestuttavat edelleen Kolarissa

Tietoa vanhojen kaivosten ympäristön nykyisestä tilasta, erityisesti niiden vaikutuksista pinta- ja pohjaveteen sekä maaperään ja luonnontuotteiden käytettävyyteen kaivataan nykyistä enemmän, osoittaa tuore tutkimus.

13.12.2018 | Alan Uutiset

Fortum valmistautuu Kivenlahden uuteen biolämpölaitokseen rakentamalla uuden kaukolämpölinjan

Fortum kertoo aloittavansa kaukolämpölinjan rakennustyöt Kivenlahdesta Puolarmetsään Espoossa. Putkiyhteydellä valmistaudutaan Kivenlahteen rakennettavaan biolämpölaitokseen, joka tulee vähentämään merkittävästi Espoon hiilidioksidipäästöjä. Vuonna 2020 aloittava uusi biolämpölaitos tulee korvaamaan osan Espoon hiilipohjaisesta lämmöntuotannosta. Polttoaineena uudessa laitoksessa käytetään puuperäisiä polttoaineita, kuten hakkuutähteitä ja metsäteollisuuden sivutuotteita.

Mikkeli lähtee hyödyntämään biohiiltä hulevesien käsittelyssä

Mikkelin kaupunki panostaa uusien biohiiliratkaisujen käyttöönottoon. Kaupunkiin Pitkäjärvelle rakennetaan alkuvuoden 2019 aikana biohiiltä hyödyntävä hulevesien käsittelyjärjestelmä, joka toimii samalla ainutlaatuisena hulevesien suodatinratkaisujen tutkimus- ja kehittämisympäristönä tutkimustoimijoille ja yrityksille. Uusi ympäristö vahvistaa osaltaan alueen vesiosaamista.

Elcolinen kunnianhimoinen lupaus: 100 miljoonan liikevaihto 2023 mennessä

Elcoline Group kertoo haluavansa tuottaa erinomaisia teknisiä urakointi- ja kunnossapitopalveluita teollisuusyrityksille ja olla toimialallaan maailman ykkönen. Tavoitteet vaativat määrätietoista kasvua ja siirtymistä yrityksenä seuraavaan kokoluokkaan. Elcolinen kohdalla se tarkoittaa 1 000 työntekijää ja 100 miljoonan euron liikevaihtoa seuraavan viiden vuoden aikana. Liikevaihtotavoitteen Elcoline aikoo saavuttaa orgaanisen kasvun ja yrityskauppojen avulla.  

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskeva ohje uudistettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistetun version painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskevasta ohjeesta. Ohjeessa kerrotaan, millaisia vaatimuksia painelaitesäädökset asettavat painelaitteiden käytönaikaisille korjaus- ja muutostöille.