Alan Uutiset | 5.3.2018

Lindström rakentaa Suomen suurinta IoT-verkkoa; tekee Suomen wc-tiloista älyvessoja

Tekstiilipalveluyritys Lindström rakentaa Suomen suurimman iot-verkon, jossa wc-tiloista tehdään älytiloja uusien antureiden avulla. Lindströmin Washroom -palvelussa kaikki yhtiön 10 000 käsipyyhelaitetta yhdistetään iot-järjestelmään.

lindström

Lindströmin iot (internet of things) -järjestelmästä tulee Suomen suurin ja Euroopan mittakaavassakin yksi laajimmista.

Hankkeesta Lindströmillä vastaava Satu Haikarainen kertoo, että iot-verkossa on jo lähes kaksi tuhatta käsipyyhelaitetta. Ensimäisiä asennuksia on tehty sairaaloissa, kauppakeskuksissa ja yritysasiakkaille.

- Tavoitteenamme on älyllistää kaikki Suomen älyttömät vessat. Tulevaisuudessa älyteknologia kattaa koko laitekantamme, Haikarainen sanoo Lindströmin tiedotteessa.

Iso verkko, yksinkertainen toimintamalli

Yhdistettyjen laitteiden antureista vastaa oululainen Haltian, jonka kanssa Lindström on toiminut yhteistyössä. Ratkaisu pohjautuu Haltianin Thingsee -alustalle.

- Näin isoja iot-ratkaisuja ei b2b -puolella toteuteta kovin usein, ja verkosta tulee valmistuessaan Suomen ylivoimaisesti suurin, Haltianin toimitusjohtaja Pasi Leipälä sanoo.

Iot-verkon toimintaperiaate on yksinkertainen. Käsipyyhelaitteisiin asennettu anturi mittaa pyyhkeen kulutusta reaaliajassa. Jos pyyhe on loppumaisillaan, siivooja saa siitä viestin matkapuhelimeensa ja hän voi käydä vaihtamassa rullan. Antureita voidaan kytkeä myös wc-paperitelineisiin, jolloin tiedot wc-paperin kulutuksesta ovat aina ajan tasalla.

Tavoitteena jopa vientituoteHaikaraisen mukaan Lindströmin pyyhkeisiin kuivataan Suomessa käsiä noin 320 miljoonaa kertaa vuodessa. Kun kaikki laitteet ovat verkossa, yhtiö saa kerättyä huikean määrän dataa.Tulevaisuudessa palvelu on tarkoitus viedä myös kansainvälisille markkinoille.

- Näemme iot-palvelulle huikean potentiaalin monessa toimintamaassamme, joita meillä on tällä hetkellä 24. Olisi hienoa viedä suomalaista osaamista ja teknologiaa maailmalle, Haikarainen kertoo.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Metsä Tissuen Mäntän tehdas siirtyy LNG:n käyttöön pehmopaperituotannossa

LNG-yhtiö Skangas Oy ja Metsä Tissue Oyj ovat solmineet sopimuksen nesteytetyn maakaasun (LNG) toimittamisesta Mäntän pehmopaperitehtaalle tuotannon prosesseihin. Mäntän tehdas käyttää jatkossa nesteytettyä maakaasua paperin kuivausprosessissa korvaamaan nestekaasun käytön. Polttoaineen vaihtaminen nestekaasusta LNG:lle parantaa kilpailukykyä ja vähentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä.

Älytela vähentää seisokkeja

Paperikoneiden seisokit tuovat kustannuksia, kun tehdas tai tuotantolaitos pysähtyy. Turhia seisokkeja voidaan kuitenkin myös välttää. Uusin kotimainen innovaatio, etäluettava ja älykäs levitystela, tuo merkittäviä säästöjä. Se mahdollistaa täysin ennakoivan huollon, mittaamalla ja hallitsemalla esimerkiksi kosteutta sekä seuraamalla lämpötilaa ja rasvan laatua ja kuntoa.

24.9.2018 | Alan Uutiset

Metso ja Rotator edustajasopimukseen murskaus- ja seulontalaitosten myynnistä Suomessa

Metso avaa uuden myyntikanavan pienten Lokotrack- murskaus- ja seulontalaitosten myynnille Suomessa. Tehdyn edustajasopimuksen mukaan Rotator Oy myy ja huoltaa jatkossa Metson oman myyntiyhtiön rinnalla pienimpiä, erityisesti urakointikäyttöön suunniteltuja tela-alustaisia murskaus- ja seulontalaitoksia.

19.9.2018 | Tutkimus ja koulutus

Tulevaisuudessa kauppa ennustaa kuluttajan ostokäyttäytymisen paremmin kuin kuluttaja itse

Pohjoismainen vähittäiskauppa elää yhtä historiansa haasteellisinta aikaa. Tämä tulee esiin EY:n pohjoismaisen vähittäiskaupan tulevaisuutta arvioivan  Future of Nordic Retail  -raporttisarjan uusimmassa versiossa. Raportti perustuu kaupan asiantuntijoiden haastatteluihin sekä työpajoihin, ja siinä korostuu erityisesti pohjoismaisten kauppiaiden lisääntynyt paine seurata Yhdysvalloissa ja Kiinassa tapahtuvaa kehitystä.

Tuulienenergian etähavainnoinnille on tarvetta

Vaisalan, maailman johtava ympäristön ja teollisuuden mittaratkaisuja tarjoava yritys avaa uuden toimintakeskuksen Birminghamiin Englantiin tarjotaakseen Triton-tuuliluotainta käyttäville asiakkailleen kattavampia tukipalveluja.

Kemijoki Oy jatkaa sopimusta Lieksan seudun vesivoimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta Maintpartnerin kanssa

Kemijoki Oy jatkaa Lieksanjoessa sijaitsevien Lieksankosken ja Pankakosken vesivoimalaitostensa paikalliskäyttöä ja kunnossapitoa koskevaa sopimusta Maintpartnerin kanssa. Maintpartner on vastannut laitosten käytöstä ja kunnossapidosta vuodesta 2008.