Alan Uutiset | 5.3.2018

Lindström rakentaa Suomen suurinta IoT-verkkoa; tekee Suomen wc-tiloista älyvessoja

Tekstiilipalveluyritys Lindström rakentaa Suomen suurimman iot-verkon, jossa wc-tiloista tehdään älytiloja uusien antureiden avulla. Lindströmin Washroom -palvelussa kaikki yhtiön 10 000 käsipyyhelaitetta yhdistetään iot-järjestelmään.

lindström

Lindströmin iot (internet of things) -järjestelmästä tulee Suomen suurin ja Euroopan mittakaavassakin yksi laajimmista.

Hankkeesta Lindströmillä vastaava Satu Haikarainen kertoo, että iot-verkossa on jo lähes kaksi tuhatta käsipyyhelaitetta. Ensimäisiä asennuksia on tehty sairaaloissa, kauppakeskuksissa ja yritysasiakkaille.

- Tavoitteenamme on älyllistää kaikki Suomen älyttömät vessat. Tulevaisuudessa älyteknologia kattaa koko laitekantamme, Haikarainen sanoo Lindströmin tiedotteessa.

Iso verkko, yksinkertainen toimintamalli

Yhdistettyjen laitteiden antureista vastaa oululainen Haltian, jonka kanssa Lindström on toiminut yhteistyössä. Ratkaisu pohjautuu Haltianin Thingsee -alustalle.

- Näin isoja iot-ratkaisuja ei b2b -puolella toteuteta kovin usein, ja verkosta tulee valmistuessaan Suomen ylivoimaisesti suurin, Haltianin toimitusjohtaja Pasi Leipälä sanoo.

Iot-verkon toimintaperiaate on yksinkertainen. Käsipyyhelaitteisiin asennettu anturi mittaa pyyhkeen kulutusta reaaliajassa. Jos pyyhe on loppumaisillaan, siivooja saa siitä viestin matkapuhelimeensa ja hän voi käydä vaihtamassa rullan. Antureita voidaan kytkeä myös wc-paperitelineisiin, jolloin tiedot wc-paperin kulutuksesta ovat aina ajan tasalla.

Tavoitteena jopa vientituoteHaikaraisen mukaan Lindströmin pyyhkeisiin kuivataan Suomessa käsiä noin 320 miljoonaa kertaa vuodessa. Kun kaikki laitteet ovat verkossa, yhtiö saa kerättyä huikean määrän dataa.Tulevaisuudessa palvelu on tarkoitus viedä myös kansainvälisille markkinoille.

- Näemme iot-palvelulle huikean potentiaalin monessa toimintamaassamme, joita meillä on tällä hetkellä 24. Olisi hienoa viedä suomalaista osaamista ja teknologiaa maailmalle, Haikarainen kertoo.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

23.3.2018 | Alan Uutiset

Fujitsu avasi Brysselissä lohkoketjusovelluksia kehittävän innovaatiokeskuksen

Fujitsu on avanut Brysselissä lohkoketjuihin erikoistuneen innovaatiokeskuksen, jonka tavoitteena on edistää lohkoketjujen ja muiden hajautettujen tilikirjojen käyttöä. Lohkoketjut muuttavat sekä kuluttajien että yritysten toimintamalleja, sillä niiden ansiosta tavaroiden ja palvelujen ostaminen, myyminen ja vaihtaminen mullistuvat.

Metallin 3D-tulostus kiinnostaa Suomessa ja maailmalla

Siinä missä Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa metallin 3D-tulostus on ollut suosittu tuotantotapa jo pidempään, ovat Suomessa vastaavat markkinat vasta lämpenemässä. 3D-tulostaminen kiinnosti messukävijöitä myös Tampereen Konemessut -tilaisuudessa.

Resurssitehokkaampi kiviaineshuolto säästää ympäristöä ja kustannuksia

Kiviaineksia voidaan hyödyntää aiempaa resurssitehokkaammin sekä samalla vähentää ympäristöhaittoja ja säästää kustannuksia. Resurssitehokkaasta kiviaineshuollosta on juuri ilmestynyt ympäristöministeriön raportti.

Caverion vastaamaan Turun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon kunnossapidosta

Caverion ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon teknisestä huollosta ja kunnossapidosta sekä investointiluontoisten projektien toteutuksesta.

19.3.2018 | Tutkimus ja koulutus

Nopeampia ja parempia biotalousprosesseja mallintamalla

VTT:n erikoistutkija, diplomi-insinööri Kristian Melin on väitöstyössään kehittänyt mallinnus- ja arviointimenetelmän, jonka avulla kehitettävistä biojalostamojen prosesseista voidaan löytää ne, jotka käyttävät raaka-aineen tehokkaimmin, vähentävät eniten kasvihuonekaasupäästöjä tai ovat taloudellisesti kannattavimpia. Lisäksi menetelmä voi nopeuttaa uusien biotalousprosessien kehitystä laboratoriosta tuotantomittakaavaan.

Yhteistyörobotit eli cobotit nostavat Suomea maailman kärkeen

Suomi on 15. sijalla tuotantoaan eniten automatisoineiden maiden joukossa maailmassa. Robottiasiantuntijan mukaan osasyy piilee Suomen koulujärjestelmässä, eikä maan esiinmarssi suinkaan ole pysähtynyt. Muista Pohjoismaista Ruotsi on sijalla 5 ja Tanska sijalla 6.