Alan Uutiset | 5.3.2018

Lindström rakentaa Suomen suurinta IoT-verkkoa; tekee Suomen wc-tiloista älyvessoja

Tekstiilipalveluyritys Lindström rakentaa Suomen suurimman iot-verkon, jossa wc-tiloista tehdään älytiloja uusien antureiden avulla. Lindströmin Washroom -palvelussa kaikki yhtiön 10 000 käsipyyhelaitetta yhdistetään iot-järjestelmään.

lindström

Lindströmin iot (internet of things) -järjestelmästä tulee Suomen suurin ja Euroopan mittakaavassakin yksi laajimmista.

Hankkeesta Lindströmillä vastaava Satu Haikarainen kertoo, että iot-verkossa on jo lähes kaksi tuhatta käsipyyhelaitetta. Ensimäisiä asennuksia on tehty sairaaloissa, kauppakeskuksissa ja yritysasiakkaille.

- Tavoitteenamme on älyllistää kaikki Suomen älyttömät vessat. Tulevaisuudessa älyteknologia kattaa koko laitekantamme, Haikarainen sanoo Lindströmin tiedotteessa.

Iso verkko, yksinkertainen toimintamalli

Yhdistettyjen laitteiden antureista vastaa oululainen Haltian, jonka kanssa Lindström on toiminut yhteistyössä. Ratkaisu pohjautuu Haltianin Thingsee -alustalle.

- Näin isoja iot-ratkaisuja ei b2b -puolella toteuteta kovin usein, ja verkosta tulee valmistuessaan Suomen ylivoimaisesti suurin, Haltianin toimitusjohtaja Pasi Leipälä sanoo.

Iot-verkon toimintaperiaate on yksinkertainen. Käsipyyhelaitteisiin asennettu anturi mittaa pyyhkeen kulutusta reaaliajassa. Jos pyyhe on loppumaisillaan, siivooja saa siitä viestin matkapuhelimeensa ja hän voi käydä vaihtamassa rullan. Antureita voidaan kytkeä myös wc-paperitelineisiin, jolloin tiedot wc-paperin kulutuksesta ovat aina ajan tasalla.

Tavoitteena jopa vientituoteHaikaraisen mukaan Lindströmin pyyhkeisiin kuivataan Suomessa käsiä noin 320 miljoonaa kertaa vuodessa. Kun kaikki laitteet ovat verkossa, yhtiö saa kerättyä huikean määrän dataa.Tulevaisuudessa palvelu on tarkoitus viedä myös kansainvälisille markkinoille.

- Näemme iot-palvelulle huikean potentiaalin monessa toimintamaassamme, joita meillä on tällä hetkellä 24. Olisi hienoa viedä suomalaista osaamista ja teknologiaa maailmalle, Haikarainen kertoo.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

18.6.2018 | Alan Uutiset

Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen markkinaehtoisesti merkittäviä määriä

Tuulivoima on Suomessa erittäin kilpailukykyistä ilman tukia. Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen tulevina vuosina runsaasti markkinaehtoisesti, mikä tulee muuttamaan koko Suomen sähköjärjestelmää.

Uusi teknologiakeskus avattu Kuopioon, kehittää uutta kromausmenetelmää Suomessa

Uudenlaista kromipinnoitusteknologiaa Suomessa kehittävä teknologiakeskus on avattu Kuopioon. Sen perustamista edelsi miljoonan euron rahoituskierros, jonka kuopiolainen kasvuyritys Savroc Oy keräsi rakentaakseen keskuksen ja kiihdyttääkseen teknologian kansainvälistymistä. TripleHard-pinnoite on jo patentoitu kansainvälisillä markkinoilla. Vastaavaa menetelmää ei ole maailmanmarkkinoilla. 

15.6.2018 | Tutkimus ja koulutus

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

Distence ja Houston Analytics yhteistyöhön – Teollinen IoT kohtaa tekoälyn

Yhteistyö mahdollistaa teollisille valmistajille helpon keinon siirtää toimintoketjunsa kertaheitolla tekoälyn ja alustatalouden aikakaudelle. Teolliset valmistajat voivat hyödyntää yhteistyön mahdollistamaa tiedon keruuta ja käyttämistä läpi koko toimintoketjunsa.

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Caverion vastaamaan Pohjoismaiden toiseksi suurimman avoimen palvelinkeskuksen valvonnasta ja ylläpidosta

Caverion ja Telia Finland ovat tehneet sopimuksen Telian rakennuttaman uuden Helsinki Data Centerin valvonnasta sekä kiinteistön ylläpidosta. Helsingin Pitäjänmäkeen valmistuva avoin palvelinkeskus on Pohjoismaiden turvallisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin.