Malminetsintä lähes pysähtynyt koronatilanteen takia
Koronavirustilanne vaikuttaa laajasti myös Suomessa toteutuvaan malminetsintään ja rahoituksen saatavuuteen. Investointihalukkuus malminetsintään on selvästi vähentynyt, ja tämä voi vaikuttaa pitkälläkin aikavälillä tutkimusten jatkumisen edellytyksiin ja yhtiöiden toimintamahdollisuuksiin.
- Suomessa toimivien malminetsintäyhtiöiden maastotyöt ovat kevään aikana lähes pysähtyneet ja kesälle suunniteltuja töitä on jouduttu perumaan tai siirtämään. Koronatilannetta seurataan malminetsintäyhtiöissä tarkasti ja yhtiöillä on käytössään tiukat ohjeistukset muun muassa maastotöiden suorittamisen osalta, kertoo kaivos- ja kaivannaisteollisuudessa toimivien yritysten edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö Kaivosteollisuus ry lehdistötiedotteessa.
Malminetsinnän investoinnit Suomessa olivat yhteensä 62,8 miljoonaa euroa vuonna 2019. Koronavirustilanne tulee vähentämään investointeja merkittävästi tänä vuonna.
Malminetsinnän eteneminen maastossa on riippuvainen urakoitsijoiden tarjoamista palveluista näytteenoton, mittauksien ja timanttikairauksien osalta. Taloudelliset vaikutukset myös palveluyrityksiin ovat kovat. Esimerkiksi timanttikairauksen määrät tulevat vähenemään merkittävästi kevään ja kesän 2020 aikana.
Korvaukset juoksevat
Kaivosteollisuus ry huomauttaa, että kenttätöiden ollessa lähes pysähdyksissä malminetsinnän lupamaksut ja maanomistajakorvaukset jatkuvat kuitenkin normaaliin tapaan. Malminetsintäkorvauksia maksettiin yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa vuonna 2019. Korvauksista noin 50 prosenttia meni yksityisille maanomistajille ja noin 70 prosenttia Lappiin.
- Vallitseva tilanne voi aiheuttaa sen, että osalla yrityksistä varausalueiden aineiston läpikäynti sekä malminetsinnän alkuvaiheen maastotyöt jäävät suorittamatta suunnitellussa laajuudessaan ja varausalueille joudutaan hakemaan malminetsintäalueita puutteellisen tiedon perusteella.
Kriittinen osa mineraaliklusteria
Malmietsintä on perinteisesti palkannut kesän maastotöihin satoja alan opiskelijoita. Nyt kesätyöpaikat ovatkin vaarassa jäädä osittain toteutumatta.
- Malminetsinnän kenttätoimintojen haasteet vaikuttavat myös kaivosviranomaiselle (TUKES) ja Geologian tutkimuskeskukselle (GTK) kertyvään kansalliseen tietovarantoon. Malminetsintä on kriittinen osa koko mineraaliklusteria, ja malminetsinnässä tapahtuvat muutokset heijastuvat myöhemmin koko klusterin toimintaan.