https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 18.3.2021

Metsähake piti pintansa lämmöntuotannossa ennätyslämpimänä vuonna

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö pieneni viime vuonna viisi prosenttia. Teollisuuden sivutuotteiden käyttö pieneni suhdanteen mukana, mutta metsähakkeen käyttö pysyi edellisen vuoden tasolla. Hakkeen osuus kaukolämmön tuotannossa on ollut kasvussa.

adventure-atmosphere-conifer-418831

Luonnonvarakeskus kertoi tänään, että kiinteiden puupolttoaineiden käyttö pieneni viime vuonna viisi prosenttia 19,5 miljoonaan kuutiometriin (37,3 TWh), joka suurimmaksi osaksi koski teollisuuden sivutuotteita.

Luonnonvarakeskuksen tiedotteen mukaan tämän arvioitiin johtuvan hakkuumäärien vähentymisestä noin 11 prosentilla. Metsähakkeen kokonaiskäyttö oli käytännössä vuoden 2019 tasolla. Tammi-syyskuussa 2020 myös energian kokonaiskulutus on ollut Tilastokeskuksen mukaan noin 11 prosenttia vuotta 2019 alempana.

Lämmön erillistuotannossa metsähakkeen käyttö kasvoi ennätyslämpimästä vuodesta huolimatta. Energiateollisuuden tilastojen mukaan puupolttoaineiden käyttö kaukolämmön tuotannossa kasvoi 1 TWh ja markkinaosuus kasvoi 43 prosenttiin viidellä prosenttiyksiköllä, josta hakkeen osuus oli kolme prosenttiyksikköä. Turpeen markkinaosuus pieneni yhdellä prosenttiyksiköllä. Fossiiliset tuontipolttoaineet vähenivät eniten. Kaukolämmön tuotanto väheni viime vuonna 6 prosenttia.

Metsähakkeen käytön rakenteessa tapahtui selvä muutos, kun sekä pienpuuhakkeen että järeän runkopuun hakkeen käyttö kasvoi hakkuutähteiden ja kantopuun määrän vähentyessä. Kantojen käyttötaso (0,3 miljoonaa m3) oli 75 prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2013, jolloin niiden käyttö oli suurimmillaan (1,2 miljoonaa m3).

Järeän, pystykuivan tai lahovikaisen runkopuun osuus kasvoi 0,6 miljoonaan kuutiometriin. Järeän runkopuun käytön kasvu indikoi tuontienergiapuun kasvua molemmissa hakelajeissa. Suurimmillaan järeän runkopuun käyttö on ollut 2009, jolloin käytettiin 1,1 miljoonaa kuutiometriä järeää puuta.

Metsähakkeen tuonnin osuus on noussut viime vuosina siten, että 2019 tuonnin osuus oli jo 21 prosenttia. Viime vuoden tuontimäärä ei ole vielä tiedossa. Metsähakkeen hinta oli vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä 6 prosenttia korkeampi kuin vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.