https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 26.4.2019

Mikä on standardi — miten sitä luetaan?

Standardisoinnilla lisätään tuotteiden yhteensopivuutta ja turvallisuutta, suojellaan kuluttajaa ja ympäristöä sekä helpotetaan kotimaista ja kansainväistä kauppaa. Standardien mukaan valmistettu tuote hyväksytään kansainvälisille markkinoille, jolloin kaupan esteet poistuvat.

Standardit ryhmitellään kansainvälisen ICS-luokituksen (International Classification of Standards) mukaisesti. Standardit julkaistaan asiakirjoina, joita kuka tahansa voi hankkia ja käyttää. Standardien hankinta on maksullista - näin rahoitetaan huomattava osa SFS:n ja sen toimialayhteisöjen standardisointityöstä. Standardien käyttö ja hyödyntäminen on kutienkin maksutonta: standardia voi siis käyttää omassa liiketoiminnassaan, oli se sitten suurta tai pientä, ja kertoa käytöstä esimerkiksi asiakkaille. 

Standardeja laaditaan SFS:ssä ja sen toimialayhteisöissä.  Lue lisää standardien laatimisesta.

Myös kunnossapitohenkilöstön pätevöinnin vaatimuksille löytyvät omat standardinsa. Eurooppalaisen teollisuuden kunnossapitotyön laajentuessa ja monimutkaistuessa, on kunnossapitotehtäviä suorittaville henkilöille kehittynyt toisistaan poikkeavia ammatillisia työnkuvia. Uusi standardi määrittelee vaatimukset kyvykkyyksille, olennaiselle tietämykselle sekä perustason ja tavoitetason pätevyyksille. Koska standardi on voimassa koko Euroopassa, kunnossapitohenkilöstön pätevyyttä voidaan sen ansiosta arvioida kaikissa maissa yhtenäisin kriteerein.

Miten standardeja luetaan?

Standardin tunnuksen alussa oleva kirjainyhdistelmä (kuten SFS, EN tai ISO) kertoo organisaation, jossa standardin teksti on laadittu. Jos kirjainyhdistelmiä on useampi, on standardi voimassa kaikissa ko. organisaatioon kuuluvissa jäsenmaissa. 

Standardit laaditaan yleensä eurooppalaisessa tai kansainvälisessä yhteistyössä ja vahvistetaan EN-, ISO- tai IEC-standardeiksi. Jokainen jäsenmaa vahvistaa standardit edelleen omassa maassaan ja antaa standardille kansallisen tunnuksen. 

Eurooppalaisessa standardisoimisjärjestössä CENissä vahvistetun standardin tunnus on EN ja kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa julkaistun ISO. Tunnusyhdistelmä SFS-EN tarkoittaa, että sama standardi on voimassa sekä Suomessa että Euroopassa, SFS-ISO puolestaan sitä, että standardi on voimassa Suomessa ja ISOssa, mutta sitä ei ole vahvistettu CENissä.  SFS-EN ISO tarkoittaa, että standardi on vahvistettu kaikissa kolmessa organisaatiossa.

Kullakin maalla on oma tunnuksensa. Standardien SFS-EN ISO 1234 ja DIN-EN ISO 1234 taustalla on siis sama, identtinen ISO-standardi, joka on vahvistettu Euroopassa ja siten kaikissa CENin jäsenmaissa. Tämä numeroiden yhteneväisyys koskee vain eurooppalaisten ja kansainvälisten standardien vahvistamista eri maissa: samalla numerolla voi olla eri maissa eri kansallisia standardeja. Standardeja hankkiessa kannattaa huomioda siis myös otsikko.

Standardin rakenne

Jokaisen standardin rakenne on samanlainen. Standardi muodostuu alustavista, velvoittavista ja opastavista osista. Standardisoinnin säännöissä on määritelty, mitä asioita missäkin osassa tulee kertoa. Näin eri standardien käyttäminen yhdessä on helpompaa ja haluttu tieto löytyy nopeammin. 
SFS-standardin osat ovat:

  • kansilehti (alustava)
  • sisällys (alustava)
  • esipuhe (alustava)
  • johdanto (alustava)
  • soveltamisala (velvoittava yleinen)
  • viittaukset (velvoittava yleinen)
  • termit ja määritelmät (velvoittava tekninen)
  • vaatimukset (velvoittava tekninen)
  • opastavat tiedot ja kirjallisuus. (opastava)

SFS-ISO- ja SFS-IEC-standardi sisältää kansallisen kansilehden, alkuperäisen ISO- tai IEC-standardin tekstin ilman kansilehteä sekä mahdolliset kansalliset liitteet.

Korvaavuus

Kun standardi kumotaan, se voidaan korvata uudella standardilla. Uuden standardin tunnus voi olla identtinen vanhan kanssa tai kokonaan uusi. Standardiin merkitään aina kyseisen tunnuksen painosnumero. Joskus standardi kumotaan, vaikka korvaava standardi ei olisi vielä valmistunut. Kaikkia kumottavia standardeja ei korvata uusilla standardeilla. Standardien korvaavuustiedot on merkitty kunkin standardin kohdalle  SFS:n verkkokaupan luetteloon.

Soveltamisala

Kaikissa standardeissa on soveltamisala. Siinä kerrotaan, mihin standardia on tarkoitus käyttää.

Velvoittavat viittaukset

Velvoittavissa viitauksissa esitetään luettelo niistä velvoittavista asiakirjoista (useimmiten standardeista) tunnuksineen ja otsikkoineen, joihin varsinaisessa tekstissä viitataan siten, että ne ovat välttämättömiä standardin soveltamiselle. Mahdollista esikuvastandardia tai opastavissa tiedoissa mainittuja asiakirjoja ei mainita viittauksissa.

Lähde: Suomen Standardisoimisliitto SFS ry

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.