Miten tulkita oikein mittalaitteiden suorituskykyä ja teknisiä tietoja
Mittalaitteen laatua arvioidaan usein yksinkertaisella kysymyksellä: Kuinka tarkka mittaustulos on? Vaikka tämä kysymys vaikuttaa yksinkertaiselta, ei vastaus aina ole sitä.
Mittalaitetta valittaessa on tarpeen miettiä minkälaista tarkkuutta siltä edellytetään. Jotta sopivin mittalaite osataan valita, on ymmärrettävä mittaustuloksen epävarmuuteen vaikuttavat osatekijät. Niiden ymmärtäminen puolestaan auttaa ymmärtämään, mitä teknisissä tiedoissa kerrotaan – ja mitä niissä ei kerrota.
Mittalaitteen suorituskykyyn vaikuttaa sen dynamiikka (mittausalue, vasteaika), tarkkuus (toistettavuus, herkkyys ja kalibrointiepävarmuus) sekä stabiilisuus (ikääntymisen ja olosuhteiden kestävyys). Näistä tarkkuutta pidetään usein kaikista tärkeimpänä ominaisuutena ja se on myös kaikkein vaikein määritellä.
Mittausasiantuntijamme ovat kirjoittaneet dokumentin jonka tarkoituksena on auttaa ymmärtämään miten mittalaitteiden suoristuskykyä pitäisi arvioida ja miten teknisiä tietoja pitäisi tulkita. Dokumentissa käydään läpi mm. tärkeimpiä termejä, selitetään mitä on tarkkuus, ja mitkä asiat vaikuttavat tarkkuuteen. Sovellusesitteessä kerrotaan myös mitä tarkoitetaan mittalaitteen stabiilisuudella ja selektiivisyydellä sekä mitä olisi hyvä tietää mittalaitteen kalibroinnista ja sen vaikutuksesta tarkkuuteen.
Dokumentissa listataan myös hyödyllisiä kysymyksiä joita on hyvä pohtia mittalaitetta valittaessa:
- Sisältääkö tarkkuusspesifikaatio kaikki mahdolliset epävarmuustekijät: toistettavuuden, epälineaarisuuden, hystereesin ja pitkän aikavälin stabiilisuuden?
- Kattaako tarkkuusspesifikaatio koko mittausalueen, vai onko alue rajoitettu?
- Toimittaako valmistaja asianmukaisen kalibrointitodistuksen?
- jne.
Lataa sovellusesitteemme ja lue lisää!