https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 8.2.2017

Monikomponenttivalu vai inserttivalu?

Monikomponenttivalu ja inserttivalu ovat kustannustehokkaita valmistustekniikoita, kun tuotesuunnittelijat tarvitsevat korkealuokkaisia prototyyppejä ja piensarjaosia mahdollisimman nopeasti. Näiden kahden prosessin välillä on kuitenkin tiettyjä tärkeitä eroja.

additive-manufacturing-part

Monikomponenttivalu- tai inserttivaluprosessin suurin vaikutus nähdään tuotteissa, jotka sisältävät monia ruiskuvalettuja komponentteja. Jos viimeistelty kohde vaatii useita osia ja prosesseja, monikomponenttivalu ja inserttivalu yksinkertaistavat niiden valmistusta vähentämällä tarvittavien komponenttien määrää. Näin monimutkaisia tuotteita saadaan valmiiksi helpommin, nopeammin ja edullisemmin. Ja koska osien määrä vähenee, on tuote selvästi vahvempi ja vakaampi.

Eri teollisuusaloilla on valmistettu hyvin erilaisia tuotteita monikomponenttivalua, inserttivalua tai molempia hyödyntäen. Autoteollisuus, elektroniikkateollisuus, puolustusteollisuus ja lääketeknologia hyötyvät kaikki ruiskuvalun lisätoiminnoista, kokoonpanokustannusten pienenemisestä ja osien vahvuuden parantamisesta.

Monikomponenttivalu – lisää ominaisuuksia ja väriä

Monikomponenttivalu on yhden aineen ruiskuvalu toisen päälle. Suurin etu on, että monikomponenttivalu mahdollistaa pehmeän materiaalin kiinnittämisen tuotteeseen. Tämä parantaa otetta ja kestävyyttä—esimerkiksi hammasharjan kahvaa varten. Se lisää myös iskunvaimennus- ja tärinänvaimennusominaisuuksia. Materiaalit voivat olla myös väriltään vastakkaiset, parantaen tuotteen ulkonäköä.

Monikomponenttivalussa vaaditaan kolme eri 3D CAD-tiedostoa: insertti-, ylivalu- ja kokoonpanotiedostot. Kussakin muotissa on A-puoli ja B-puoli. Muottisuunnittelijat muokkaavat geometriaasi lisäämällä sulkupinnat, jakotasot, portit sekä ulostyöntötapit — kaikki räätälöitynä kunkin osan malliin. Kun valumallit on hyväksytty  ja muotit tehty, voidaan osat valmistaa erilaisista kestomuoveista ja silikonikumimateriaaleista.

Inserttivalu – esivalmistettujen komponenttien integrointi

Yhden inserttivaletun osan valmistus kahdesta komponentista sisältää esivalmistetun osan, joka asennetaan muottiin ja jonka ympärille tehdään ylivalu kestomuovista. Esivalmistettu osa on usein metallinen ja tyypillisiä inserttejä ovat mm. kierteet, holkit ja ruuvitornit, jotka kaikki parantavat tuotteen toiminnallisia tai mekaanisia ominaisuuksia.

Inserttivalulla saadaan aikaan vahvempia ja kevyempiä tuotteita, sillä prosessi auttaa lisäämään vakautta ja vahvuutta lisäämättä osien määrää. Esimerkiksi kahdesta osasta rakennettu sähköinen nurmikkotrimmeri on vankempi, kun kuorta on pitämässä kiinni kierreinsertit kuin monet kiinnittimet.

Mikä valmistusprosessi kannattaa valita? 

Sekä monikomponenttivalu että inserttivalu tekevät suunnittelusta nopeampaa ja helpompaa, sekä parantavat tuotteita eri tavoin. Kun tarvitaan parempi ote tai iskunvaimennus, monikomponenttivalu on ihanteellinen tekniikka. Ja kun osien turvallinen yhteenliittäminen on erittäin tärkeää, paras valinta on inserttivalu. Jos tarvitsette tukea tehdessänne päätöstä oikeasta valmistustekniikasta, Proto Labs pystyy neuvomaan tässä.

Yksittäin tai yhdessä, monikomponentti- ja inserttivalu antavat useampia mahdollisuuksia tuotteen suunnittelun ja suorituskyvyn parantamiseen. Kasvavasta monipuolisuudesta johtuen ruiskuvalupalvelumme tarjoaa huomattavia etuja ja edistysaskeleita tulevaisuuden tuotantoprojekteille.

www.protolabs.fi

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.