https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 11.1.2017

Muutoksia painelaitteiden valmistukseen ja käyttöön

Uusi painelaitelaki ja sen nojalla annetut valtioneuvoston asetukset astuivat vuoden alusta voimaan. Painelaitelailla on tuotu Suomen lainsäädäntöön yksinkertaisten painesäiliöiden direktiivi (SPVD) sekä painelaitedirektiivi (PED), jonka soveltamisalaan kuuluu painelaitteiden ja laitekokonaisuuksien suunnittelu, valmistus ja vaatimustenmukaisuuden arviointi, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Painelaitteiden valmistus

Painelaitevalmistajien uudet vastuut ja velvoitteet koskevat mm. tuotteiden merkitsemistä, tuotetietojen, talouden toimijatietojen ja dokumenttien säilyttämistä sekä vaatimustenvastaisista tuotteista tiedottamista muille talouden toimijoille ja viranomaiselle.

Painelaitteiden vaatimusmukaisuuden arvioinnin moduulien tunnuksiin ja teknisiin asiakirjoihin on tullut muutoksia. Neljän moduulin osalta tunnukset ovat muuttuneet, eli moduuli A2 korvaa moduulin A1, moduuli B sisältää moduulit B1 ja B, sekä moduuli C2 korvaa moduulin C1. Valmistajan tulee suorittaa painelaitteelle riskin arviointi, jonka tulosten tulee sisältyä teknisiin asiakirjoihin. Lisäksi vaatimustenmukaisuusvakuutuksen sisältöä on uudistettu.

Painelaitteiden käyttö

Painelaitelailla varmistetaan myös painelaitteiden käytön aikainen turvallisuus. Käyttöä koskevat säännökset ovat kansallisia menettelyjä. Käyttösäännöksissä säädetään painelaitteiden sijoituksesta, rekisteröinnistä, määräaikaistarkastuksista, käytön valvojasta ja käyttöhenkilökunnasta sekä asennus-, korjaus- ja muutostöistä.

Käyttösäännöksiä on muutettu seuraavasti:

1) Paineella tyhjennettävä kuljetussäiliö tulee rekisteröidä, kun paine on yli 0,5 bar. Muilta osin painelaitteiden rekisteröintirajat, määräaikaistarkastukset ja tarkastusten aikavälit pysyvät ennallaan.

2) Käytön valvojan nimeämisestä ja käyttöhenkilökunnan pätevyydestä säädetään aiempaa yksityiskohtaisemmin:

Omistajan tai haltijan on nimettävä rekisteröitävälle painelaitteelle pätevä käytön valvoja ja lisäksi käytön varavalvoja, joka toimii käytön valvojana, kun varsinainen käytön valvoja on estynyt hoitamasta tehtäviään.

Omistajan tai haltijan on huolehdittava, että painelaitteen käyttäjänä toimiva henkilökunta on ammattitaitoista ja tehtäviinsä perehdytettyä. 

3) Kattilalaitosten jatkuvaa käytön valvontaa on muutettu siten, ettei ohjauspaikan tarvitse olla viiden minuutin etäisyydellä kattilalaitoksesta. Tällöin kattilalaitoksen miehitys on järjestettävä siten, että käyttäjä pääsee kattilalaitokselle viiden minuutin kuluessa tarvittavien käyttö- ja turvallisuustoimenpiteiden suorittamiseksi.

4) Kattilalaitoksen jaksottaisen käytön valvonnan tehorajoja on muutettu ja vaatimuksia on täsmennetty. Omistajan tai haltijan on huolehdittava, että kattilalaitoksen vaaran arviointi, varustelu ja järjestelyt täyttävät jaksottaisen käytön valvonnan vaatimukset. 

5)  Asennus-, korjaus- ja muutostöiden menettelyitä on selkeytetty alan käytännöt huomioiden.

Tarkastuslaitokset

Painelaitelaki sisältää sektorikohtaiset pätevöintilaitoksia, painelaitteiden käyttäjien tarkastuslaitoksia ja painelaitteiden käytön tarkastuslaitoksia koskevat säännökset. Ilmoitettujen laitosten hyväksymis- ja ilmoitusmenettelyiden osalta viitataan lakiin ilmoitetuista laitoksista.

www.tukes.fi

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.