https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 17.11.2022

Norja osti suomalaista osaamista ydinjätteiden loppusijoitukseen

Nelivuotinen sopimus on arvoltaan noin 40 miljoonaa euroa.

Norja_ydinjäte

Havainnekuva Norjaan suunnitellun radioaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen maanpintarakennuksista. Kuva: GeoReN

Norjan ydinjätehuoltoyhtiö NND (Norsk Nuklear Dekommisjonering) on valinnut suomalais-saksalais-norjalaisen yritysryhmän kehittämään ydin- ja muun radioaktiivisen jätteen loppusijoituksen ratkaisuja Norjassa.

GeoReN-konsortion muodostava A-Insinöörit, saksalainen BGE TEC:n, Geologian tutkimuskeskus, Mitta Oy, Posiva Solutions Oy ja VTT. Lisäksi yritysryhmän alihankkijana toimii norjalainen Ramboll.

Tarjouskilpailun voittaneilla organisaatioilla on pitkä kokemus ydinjätehuollon ratkaisujen ja geologisen loppusijoituksen kehittämisessä Suomessa ja kansainvälisesti.

Nelivuotinen puitesopimus on arvoltaan noin 40 miljoonaa euroa.

Yritysryhmän tavoitteena on kehittää luotettava, turvallinen, pitkäaikainen ja kustannustehokas ratkaisu Norjan ydinjätteen loppusijoitukselle.

”GeoReN-konsortiolla on ainutlaatuiset ansiot turvallisten ratkaisujen kehittämisessä radioaktiivisten jätteiden loppusijoitukseen, mikä osaltaan lisää sidosryhmien luottamusta, Norjan ydinjätehuoltoyhtiö NND:n tekninen johtaja Nils Bøhmer arvioi.

Norjan ydinjätteet ovat peräisin tutkimusreaktoreiden käytöstä 1950-luvulta vuoteen 2019 saakka, jolloin viimeinen tutkimusreaktori suljettiin. 

Toistaiseksi käytettyä ydinpolttoainetta säilytetään tutkimusreaktoreiden yhteydessä Haldenissa ja Kjellerissä. Matala- ja keskiaktiivista ydinjätettä varastoidaan maanalaisissa tiloissa Himdalenissa.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.