https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 12.6.2017

Ohjelmistoja tuottavat yritykset eivät hallitse teknistä velkaa riittävän tehokkaasti

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tekninen velka on jokapäiväinen ilmiö ohjelmistoprojekteissa. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan ohjelmistoja tuottavat yritykset eivät aina ymmärrä teknisen velan hallinnan ja takaisinmaksun tärkeyttä.

Tutkimuksessa käy ilmi, että ohjelmoijat, ohjelmistosuunnittelijat ja ohjelmistoarkkitehdit toivoisivat enemmän aikaa teknisen velan takaisinmaksuun. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista tyypillisesti liiketoiminnallisista syistä, kuten kovista aikataulupaineista johtuen.

Tekninen velka on ilmiö ohjelmistotuotannossa, joka tiedostetaan, mutta mistä ei juurikaan puhuta.

- Teknisen velan seuranta ja sen takaisinmaksusta keskustelu pitäisi olla kuitenkin jokaisen ohjelmistoyrityksen tavoitteena, koska se voi edesauttaa laadukkaamman ohjelmiston kehittämistä, sekä ehkäistä korkeita kustannuksia tulevaisuudessa, painottaa tutkimuksen tehnyt diplomi-insinööri Jesse Yli-Huumo.

Yli-Huumo loi tutkimuksessaan työkalun teknisen velan hallintaan. Hallintatyökalu sisältää useita eri aktiviteetteja, joiden käyttöönotolla voidaan parantaa teknisen velan näkyvyyttä ja hallittavuutta. Näitä aktiviteetteja ovat muun muassa teknisen velan tunnistus, dokumentointi, seuranta, mittaaminen, ehkäiseminen, priorisointi, takaisinmaksu ja kommunikointi.

- Tekninen velka ja sen hallinta ei ole ainoastaan ohjelmoijien tehtävä, vaan siihen liittyy myös paljon hallinnollisia ja liiketoiminnallisia näkökulmia.

Yli-Huumon mukaan tekninen velka kuvaa ilmiötä, jossa parhaimman mahdollisen ratkaisun sijasta käytetään koodia, joka on helpompi ja nopeampi toteuttaa lyhyellä aikavälillä. Teknisen velan avulla yritykset voivat tehdä strategisia päätöksiä sekä nopeuttaa ja aikaistaa tarvittavia ohjelmistojulkaisuja. Samalla ne kuitenkin synnyttävät haasteen, jos otettua velkaa ei makseta takaisin. Liian suuri määrä teknistä velkaa ohjelmistossa voi synnyttää yrityksille haasteita etenkin ohjelmiston laadun ja ohjelmistotuotannon tuottavuuden suhteen.

Diplomi-insinööri Jesse Yli-Huumon ohjelmistotuotannon alaan kuuluva väitöskirja The role of technical debt in software development (Teknisen velan rooli ohjelmistotuotannossa) tarkastetaan 15.6.2017. Vataväittäjä toimii Associate Professor Carolyn Seaman, Marylandin yliopistosta Yhdysvalloista. Kustoksena toimii professori Kari Smolander Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

www.lut.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.