https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 21.9.2018

Olkiluodon atomimiilut saivat 20 vuoden jatkoajan

Valtioneuvosto vahvisti torstaina Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköiden käyttölupien jatkamisen vuoteen 2038 asti. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen päätös oli vähintäinkin odotettu, sillä jatkolupa-asiaa on valmisteltu jo vuosikausia samalla kun TVO on tehnyt isoja investointeja laitoksiinsa.

​Valtioneuvoston päätöstä edelsi Säteilyturvakeskuksen (STUK) toukokuussa antama lausunto. STUKin mukaan TVO:n toiminta on turvallista ja lainmukaista ja yhtiöllä on tarvittavat edellytykset, menettelyt, osaaminen sekä resurssit Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköiden turvallisen käytön jatkamiseksi.

- Myönteinen päätös merkitsee sitä, että sähköntuotanto OL1- ja OL2-laitosyksiköillä jatkuu taas seuraavat kaksikymmentä vuotta. Myös ilmastoystävällisen sähköntuotannon ja Suomen omavaraisuuden kannalta päätös on tervetullut, TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen sanoo.

Plan b:llä ei ollut edes tarvetta

Viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaan mukaan valtioneuvoston nyt tekemä jatkopäätös oli odotettu ja sitä oli valmisteltu vuositolkulla, joten hallituksen kielteinen kanta jatkoon olisikin ollut todella odottamaton liike. 

Valmisteluaikana TVO on tehnyt joka vuosi keskimäärin 50 miljoonan euron investoinnit laitosten huoltoon, korjauksiin ja turvallisuuteen.

- Nämä laitokset vaativat jatkuvaa huoltoa ja korjausta eli todella kalliita kunnossapitoinvestointeja. Suomessa tämä homma osataan, Tuohimaa kertoo.

Loppusijoitushanke etenee aikataulussa

Torstaina TVO sai hallitukselta luvan käyttää jo toiminnassa olevia käytetyn ydinpolttoaineen ja muun ydinjätteen välivarastoja niin ikään vuoden 2038 loppuun. Lupa ei kata ydinjätteiden loppusijoituslaitosten käyttöä, vaan niille myönnetään luvat erikseen.

- Loppusijoituspaikan ensimmäinen onkalo on kaivettu 450 metrin syvyyteen. Laitoksen ja ydinjätteen sijoituskapseleiden valmistelut ovat jo pitkällä. Toimintaan laitos päässee joskus 2020-luvun puolivälissä, Tuohimaa arvelee.

TVO:lla on nyt lupa käsitellä ja varastoida voimalaitosalueella myös muualta peräisin olevaa matala- ja keskiaktiivista ydinjätettä tai muuta radioaktiivista jätettä. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan ehto mahdollistaa turvallisen ratkaisun tiettyjen kansallisten jätteiden käsittelyyn ja varastointiin.

Neljä vuosikymmentä ydinvoimaa Suomeen

Olkiluoto ykkösen sähköntuotanto käynnistyi vuonna 1979 ja kakkosen vuonna 1982. Nykyään kaksi laitosyksikköä tuottaa nyt kuudesosan Suomen sähköntarpeesta. Kolmannen yksikön eli OL3:n valmistuttua Olkiluodon tuotannon osuus nousee noin 30 prosenttiin. Teollisuuden Voima Oyj on vuonna 1969 perustettu osakeyhtiö. Yhtiön Eurajoen ydinvoimalaitos on tänä syksynä tuottanut sähköä 40 vuotta suomalaisten tarpeisiin. TVO:n suorien omistajien kautta ydinsähköä käyttää 132 suomalaista kuntaa, jotka omistavat yli 50 energiayhtiötä. TVO:n suurin omistaja on Pohjolan Voima Oy 58,5 prosentin osuudella.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.