https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 5.1.2024

Olkiluodossa tuotettiin viime vuonna noin 31 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä

OL3 tuotti 42 prosenttia koko Olkiluodon sähköntuotannosta. Kaikkiaan ydinvoimalaitoksella tuotettiin sähköä Suomelle kaikkiaan 24,67 miljardia kilowattituntia.

olkiluoto

Kuva: Teollisuuden Voima Oyj

Vuoden 2023 tuotantomäärä oli Olkiluodon historian suurin, koska sähköntuotannossa oli kahden laitosyksikön sijaan kolme. 

Laitosyksiköistä tuorein, Olkiluoto 3, tuotti jo vuoden 2022 aikana 1,9 TWh sähköä, mutta oli tuolloin vielä koekäytössä. Varsinaisen säännöllisen sähköntuotantonsa OL3 aloitti aamuyöllä 16. huhtikuuta 2023.

Vaikka OL3:n tuotantovuosi 2023 olikin merkittävästi koko vuotta lyhempi, sähköä uusin laitosyksikkö tuotti Olkiluodon laitosyksiköistä selvästi eniten. Laitos tuotti valtakunnan verkkoon viime vuonna sähköä 10,37 TWh. Se on 42 prosenttia koko Olkiluodon sähköntuotannosta.

– Vuosi 2023 oli Olkiluodossa historiallisen hieno. Olkiluodon kaikki kolme laitosyksikköä ovat nyt käytössä ja tuottavat yhteensä noin 3380 MW:n teholla sähköä, tuotantojohtaja Marjo Mustonen toteaa.

Säännöllisen sähköntuotannon alkamisen jälkeen Olkiluoto 3:lla oli kaksi lyhyttä suunnitelmatonta tuotannon keskeytymistä marraskuussa 2023. Molemmat suunnitelmattomat tuotannon keskeytykset aiheutuivat turbiinipikasuluista, joista toinen aiheutui suojausjärjestelmän mittalaiteviasta ja toinen lähivikakokeen yhteydessä tapahtuneesta turbiinipikasulusta.

OL3:n tuotanto on ollut teknisten selvitysten tai vikojen vuoksi keskeytyksissä yhteensä 84 tuntia. Tuotantoa sillä on takana 6155 tuntia. Teknisen vian takia tuotanto on ollut seisoksissa ainoastaan 1,4 prosenttia kokonaiskäytöstä.

Teollisuuden Voiman mukaan Olkiluodon kaksi vanhempaa yksikköä ovat hyvässä kunnossa.

OL1 tuotti sähköä 7,42 TWh ja OL2 puolestaan 6,87 TWh. Olkiluoto 1 tuotti sähköä vähän enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta Olkiluoto 2:lla tuotantoa vähensi elokuussa 2023 tapahtunut vesijäähdytteisen generaattorin jäähdytysjärjestelmässä havaittu vuoto ja generaattorin roottorin vaihto. OL2 oli poissa tuotannosta 17 vuorokautta.

Olkiluodon kahta vanhempaa, pitkälti jo yli neljäkymmentä vuotta käytössä olleita laitosyksiköitä on modernisoitu vuosittain kymmenillä miljoonilla euroilla. Vuonna 2023 laitosyksiköiden huoltoihin ja muutostöihin investoitiin noin 60 miljoonaa euroa.

Parhaillaan selvitystyön alla ovatkin Olkiluoto 1- ja Olkiluoto 2-laitosyksiköiden käyttölupien pidentäminen sekä mahdollinen tehonkorotus. Syksyllä 2023 aloitettu ympäristövaikutusten arviointiprosessi kestänee vielä kuukausia.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustoiminnassa ollaan yhä lähempänä aloitusta

Olkiluodon saarella toimivan Posiva Oy:n toiminta eteni sekin suunnitellusti vuoden 2023 aikana. Kapselointilaitoksella vuotta ovat tahdittaneet erityisesti laite- ja järjestelmäasennukset. Lisäksi syksyllä 2023 valmistui syvälle maan alle kulkeva henkilöhissi, joka nopeuttaa nyt henkilöstön kulkua ONKALOon. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen on määrä alkaa Olkiluodossa 2020-luvun puolivälissä.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.