https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 27.4.2023

Olkiluoto 3:n lähivikakoe peruuntui viime metreillä

Lähivikakokeessa voimalaitoksen lähettyvillä verkkoon tehdään hetkellinen oikosulku, joka aiheuttaa samantyyppisen jännitteen notkahtamisen kuin esimerkiksi salamanisku.

OL3_23.3.2023-1_1920

Kuva: Teollisuuden Voima

Fingrid ei päässyt suunnitellusti 27.4.2023 testaamaan lähivikakokeessa Olkiluoto 3:n toimivuutta verkossa.

Voimalaitosten luotettavaa toimintaa kantaverkossa tapahtuvien vikojen aikana voidaan todentaa tekemällä ns. lähivikakoe. Kokeessa verkkoon tehdään voimalaitoksen lähettyvillä hetkellinen oikosulku, joka aiheuttaa samantyyppisen jännitteen notkahtamisen kuin todellinenkin esimerkiksi salamaniskun aiheuttama vika voimalaitoksen lähettyvillä.

– Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin nettotuotantotehollaan paitsi Suomen, myös pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Koko sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että voimalaitos toimii vakaasti ja luotettavasti erilaisissa tilanteissa, mukaan lukien myös verkossa tapahtuvat viat. Tämän vuoksi Fingrid suunnitteli erillistä lähivikakoetta Olkiluoto 3:n häiriösietoisuuden varmistamiseksi. Koetta ei päästy kuitenkaan toteuttamaan Olkiluoto 3:n omistajan, Teollisuuden Voiman, viime hetken peruutuksen vuoksi. Peruutuksen syyksi kerrottiin laitostoimittaja Siemensin lisäanalyysit, kertoo kehityspäällikkö Minna Laasonen Fingridiltä.

Fingridin suunnitelmissa oli toteuttaa Olkiluoto 3:n lähivikakokeen vaatimat muutokset kantaverkkoon siten, että kokeen vaikutukset olisivat olleet muille verkkoon liittyneille mahdollisimman vähäiset. Kantaverkon kytkentämuutokset olisi tehty sähköasemille Huittisissa, Kangasalla, Ulvilassa ja Seinäjoella. Länsirannikolle kytkettyä tuulivoimatuotantoa ehdittiin jo rajoittamaan suunnitellun poikkeavan kantaverkon kytkentätilanteen vuoksi. Tuulivoimatuotannolle ilmoitetut rajoitukset purettiin välittömästi, kun tieto lähivikakokeen peruuntumisesta saatiin.

– On erittäin valitettavaa, että Olkiluoto 3:n lähivikakoetta ei päästy toteuttamaan ja että kokeen peruutus tuli aivan viime hetkellä. Sitä on suunniteltu pitkään ja huolellisesti, ja kokeen toteutukseen oli varattuna kymmeniä fingridiläisiä ja Fingridin palvelutoimittajia, Laasonen kertoo.

Olkiluoto 3:n lähivikakokeen suorittamista ei suunnitella lähitulevaisuudessa.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.