https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 27.4.2023

Olkiluoto 3:n lähivikakoe peruuntui viime metreillä

Lähivikakokeessa voimalaitoksen lähettyvillä verkkoon tehdään hetkellinen oikosulku, joka aiheuttaa samantyyppisen jännitteen notkahtamisen kuin esimerkiksi salamanisku.

OL3_23.3.2023-1_1920

Kuva: Teollisuuden Voima

Fingrid ei päässyt suunnitellusti 27.4.2023 testaamaan lähivikakokeessa Olkiluoto 3:n toimivuutta verkossa.

Voimalaitosten luotettavaa toimintaa kantaverkossa tapahtuvien vikojen aikana voidaan todentaa tekemällä ns. lähivikakoe. Kokeessa verkkoon tehdään voimalaitoksen lähettyvillä hetkellinen oikosulku, joka aiheuttaa samantyyppisen jännitteen notkahtamisen kuin todellinenkin esimerkiksi salamaniskun aiheuttama vika voimalaitoksen lähettyvillä.

– Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin nettotuotantotehollaan paitsi Suomen, myös pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Koko sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että voimalaitos toimii vakaasti ja luotettavasti erilaisissa tilanteissa, mukaan lukien myös verkossa tapahtuvat viat. Tämän vuoksi Fingrid suunnitteli erillistä lähivikakoetta Olkiluoto 3:n häiriösietoisuuden varmistamiseksi. Koetta ei päästy kuitenkaan toteuttamaan Olkiluoto 3:n omistajan, Teollisuuden Voiman, viime hetken peruutuksen vuoksi. Peruutuksen syyksi kerrottiin laitostoimittaja Siemensin lisäanalyysit, kertoo kehityspäällikkö Minna Laasonen Fingridiltä.

Fingridin suunnitelmissa oli toteuttaa Olkiluoto 3:n lähivikakokeen vaatimat muutokset kantaverkkoon siten, että kokeen vaikutukset olisivat olleet muille verkkoon liittyneille mahdollisimman vähäiset. Kantaverkon kytkentämuutokset olisi tehty sähköasemille Huittisissa, Kangasalla, Ulvilassa ja Seinäjoella. Länsirannikolle kytkettyä tuulivoimatuotantoa ehdittiin jo rajoittamaan suunnitellun poikkeavan kantaverkon kytkentätilanteen vuoksi. Tuulivoimatuotannolle ilmoitetut rajoitukset purettiin välittömästi, kun tieto lähivikakokeen peruuntumisesta saatiin.

– On erittäin valitettavaa, että Olkiluoto 3:n lähivikakoetta ei päästy toteuttamaan ja että kokeen peruutus tuli aivan viime hetkellä. Sitä on suunniteltu pitkään ja huolellisesti, ja kokeen toteutukseen oli varattuna kymmeniä fingridiläisiä ja Fingridin palvelutoimittajia, Laasonen kertoo.

Olkiluoto 3:n lähivikakokeen suorittamista ei suunnitella lähitulevaisuudessa.

Uusimmat artikkelit

Tampereen Naistenlahden uusi biovoimalaitos leikkaa 20 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä

Tänään käyttöön vihitty Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden biovoimalaitoksen kiertoleijukattilan pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat.

17.5.2023 | Tutkimus ja koulutus

Wärtsilän Land & Sea Academy -koulutuskeskus Vaasassa avattiin

”Globaalit koulutuskeskuksemme ovat keskeinen elementti Wärtsilän elinkaaritarjonnassa.”

16.5.2023 | Alan Uutiset

Destia voitti jälleen Savon radan kunnossapitosopimuksen

Destia jatkaa Savon radan ja sen turvalaitteiden kunnossapitäjänä lokakuuhun 2028 Väyläviraston uusittua Destian sopimuksen. 

HVK julkaisi yrityksille suunnatun oppaan kyberturvallisuudesta

Pilvipalveluita ei tarvitse nähdä riskinä̈ huoltovarmuudelle, vaan oikein käytettynä ne tukevat jatkuvuudenhallintaa.

5.4.2023 | Kumppaniartikkeli

Prosessilaitteiden optimointi ja kierrätys on vastuullisuutta

“Kerromme asiakkaillemme avoimesti, kun käytämme kierrätettyjä komponentteja ja myymme uudenveroisiksi kunnostettuja “pre-owned”-laitteistoja.”

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.