Alan Uutiset | 16.5.2018

Oulun alueella on vetovoimaa

Vuosina 2018–2020 on tiedossa työpaikkoja lähes 3000 uudelle ICT-osaajalle. Oulun kauppakamari on vetovastuussa selvityshankkeessa, jossa selvitetään alueen yritysten ICT osaaja- ja osaamistarpeita vuosille 2018 – 2022.

BO

- Tavoitteena on muun muassa selvittää, miten koulutus ja työvoimantarve kohtaavat. Viime joulukuussa alkanut hanke päättyy toukokuun lopussa ja sen loppuraportti julkistetaan kesäkuussa. Jo tässä vaiheessa voidaan julkistaa mielenkiintoisia tuloksia, sanoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen.

- Tehdyn kyselyn mukaan Oulun seudulla rekrytoitiin vuonna 2017 noin 1100 henkeä ICT-alalle. Kuluvana vuonna määrän arvio on sama. Yritysten näkemysten pohjalta vuosien 2019-2020 kuluessa Oulun seudulla tehdään arviolta yhteensä noin 1800 rekrytointia. 1800 henkilön tarve vastaa noin 12 prosenttia Oulun alueen ICT-yritysten henkilöstöstä, jatkaa Tuovinen.

Rekrytointitarpeesta (1800) noin 60 prosenttia on ohjelmistoalan osaajia ja 20 prosenttia HW-RF-mekaniikka-alan osaajia. Myynti- ja markkinointiosaajien tarve on noin kuusi prosenttia. Projektipäälliköiden tai vastaavien ammattinimikkeiden rekrytointitarve on noin neljä prosenttia.

Kyselyn mukaan noin 40 prosenttia yrityksistä haluaa työntekijöitä yli kahden vuoden työkokemuksella ja noin 30 prosenttia yrityksistä haluaa rekrytoida vastavalmistuneita. Kyselyn perusteella osaajatarve on lähivuosina jopa kaksin- tai kolminkertainen alalle valmistuviin opiskelijoihin nähden.

- Rekrytointi-, muunto- ja täsmäkoulutukset ovat toimivia työkaluja yrityksille, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta. Yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavat koulutukset ovat tehokas tapa saattaa yhteen työ ja tekijä, toteaa palvelujohtaja Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta.

Jos aiemmin tarvittiin koulutusta vastaavaa työtä, niin nyt tarve on työtä vastaavalle koulutukselle.

- ICT-osaajaselvityksen mukaan tarvitaan lisää yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä erityisesti osaajatarpeen ja koulutuksen määrien yhteensovittamiseksi. Ratkaisuksi siihen ehdotetaan rullaavaa ennakointia, arvioi Jari P. Tuovinen.

- Teknologiaosaamisen lisäksi tarvitaan teknologiamyynnin ja liiketoimintaosaamisen kehittämistä. Pelkästään lisäämällä koulutuspaikkoja tai muuntokoulutusta osaajatarve ei kuitenkaan täyty, vaan sen lisäksi tarvitaan osaajien houkuttelua maailmalta. Meillä on hyvät edellytykset synnyttää Oulun ihme 2.0 huolehtimalla teknologiamyyntiin, palveluvientiin ja kasvuyrityskoulutukseen panostamalla, jatkaa Tuovinen.

Tekemisessä positiivinen perusvire

Julkisuudessa on puhuttu paljon Oulun alueen ICT-alan osaajapulasta, mikä on vienyt keskustelua osittain väärille raiteille. Sekä Tuovinen että BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula näkevät käsillä olevassa tilanteessa positiivisen perusvireen.

- Talous kasvaa, yrityselämä on monipuolistunut ja yritykset tekevät eri markkina-alueille tuotteita ja palveluja, jolloin riskit ovat jakautuneet usealle toimialalle ja maantieteellisesti laajasti, näkee Ala-Mursula.

- Työvoimatarpeen täyttämiseen tarvitaan iso nippu toimenpiteitä. Muuntokoulutukset eri aloilta ovat nopein ratkaisu, rekrytointi ulkomailta ja koulutuspaikkojen lisäys tarvitaan täyttämään pitkän aikavälin tarpeet. Ammattilaisten rekrytoinnissa tarvitaan nopeat viisumien käsittelyajat ja hyvä tuki maahanmuuttajille, jatkaa Ala-Mursula.

Millä tavalla Oulun vetovoimaa voidaan lisätä ICT-alan osaajien keskuudessa nopealla aikataululla?

- Oulun tekemiset tunnetaan ammattipiireissä kansainvälisesti hyvin. Haasteena on saada Oulun tunnettavuus tietoon Suomessa lukioiden, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Oulussa tehdään todella hienoja tuotteita ja palveluja eri toimialoille ja asuinympäristönä Oulu on yksi parhaista. Turvallisuus, onnellisuus ja ekologinen elämänmuoto ovat mahdollisia Oulussa, korostaa Ala-Mursula.

Oulun kauppakamarin vetämälle hankkeelle on myönnetty 50 prosentin rahoitus Pohjois-Pohjanmaan liiton AIKO-määrärahaa. Loppuosa varoista tulee BusinessOululta sekä yksityisiltä yrityksiltä.

Lähde: BusinessOulu

Lue lisää:   Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtumaa on kehitetty yritysten tarpeista lähtien

Uusimmat artikkelit

23.5.2018 | Alan Uutiset

ABB:lle Promaintin Yritysinnovaatio 2018 -palkinto Pohjoinen Teollisuus -messuilla

Kunnossapitoyhdistys Promaint ry ja Suomen Messusäätiö jakoivat vuoden 2018 yritysinnovaatio- ja opinnäytetyöpalkinnot Pohjoinen Teollisuus -messutapahtumassa Oulussa. Tämän vuoden yritysinnovaatiopalkinto myönnettiin ABB Oy:lle. Palkinnon vastaanotti Suomen ABB:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.

21.5.2018 | Tutkimus ja koulutus

Suomalainen innovaatio vähentää öljyjätteen määrän puoleen

Fluid Intelligence on valittu Business Finlandin ja hallituksen CleanWeb-kärkihankkeeseen. Samalla Business Finland myönsi rahoitusta yrityksen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kiihdyttämiseen.

Digitaalisuus mullistaa metsäteollisuuden - Promaint-lehti

Metsä elää uuden ajan kynnyksellä. Digitaalisuus mullistaa alan ja tuo metsäteollisuuteen ennennäkemättömiä ratkaisuja, jotka tekevät metsistä entistä älykkäämpiä. Metsästä voidaan kerätä tietoa innovatiivisin tavoin, ja älykästä metsien tarjoaman datan avulla pystymme optimoimaan metsien hoidon ja käytön. Virtuaalimetsät tekevät myös tuloaan.

Suomalainen insinöörityöpalkinto sähköisten voimansiirtojärjestelmien kehittäjätiimille

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2018 myönnettiin TkT Kimmo Raumalle, DI Tero Järveläiselle, DI Matti Iskaniukselle, TkT Antti Tarkiaiselle ja TkT Risto Tiaiselle. TEKin ja TFiFin myöntämä 30 000 euron palkinto tuli älykkäiden sähköisten voimansiirtojärjestelmien kehittämisestä ja toteuttamisesta lappeenrantalaisessa Visedo Oy:ssä.

Työturvallisuuden vuositilasto 2017: Suurimmat haasteet sotealalla, kasvuyrityksissä ja ihmisten asenteissa

Työturvallisuuden suurimmat haasteet ovat sotealalla, kasvuyrityksissä ja ihmisten asenteissa. Tuoreen tilaston mukaan vain joka viides suomalaisyritys huolehtii työturvallisuudesta hyvin.

Caverion vastaamaan Pohjoismaiden toiseksi suurimman avoimen palvelinkeskuksen valvonnasta ja ylläpidosta

Caverion ja Telia Finland ovat tehneet sopimuksen Telian rakennuttaman uuden Helsinki Data Centerin valvonnasta sekä kiinteistön ylläpidosta. Helsingin Pitäjänmäkeen valmistuva avoin palvelinkeskus on Pohjoismaiden turvallisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin.