PSK-kysely: Megatrendien aiheuttama murros muokkaa yritysten toimintakenttää
PSK:n verkossa toteuttamassa kyselyssä selvitettiin toimintaympäristön muutosten tuomia vaikutuksia yrityksiin ja niiden kumppaneihin. Kyselyssä tiedusteltiin myös mielipiteitä PSK:n nykyisestä toiminnasta ja siitä, kuinka jäsenet itse parantaisivat yhdistyksen toimintaa.
Kysely toimitettiin maaliskuun alussa 600 PSK-yhdistyksen jäsenelle ja kumppanille. 170 vastasi kyselyyn.
-Yritykset ovat viime vuosina kohdanneet megatrendien (muutosvoimien) aiheuttaman murroksen, joka on pysyvästi muuttanut eri toimialojen kilpailukentän. Kyseessä on yritysten, ihmisten ja kuluttajakäyttäytymisen syvemmästä muutoksesta, joka voi vaikuttaa suuresti tuotteiden ja palveluiden kysyntään ja tarjontaan, raportissa todetaan.
Kyselyyn osallistuneilta kysyttiin näkökantaa työhön tulleiden muutosten vaikutuksiin sekä sitä, kuinka yritykset ovat huomioineet nämä muutokset ja, kuinka ne ovat pystyneet vastaamaan muutosten aiheuttamiin haasteisiin.
Samalla tiedusteltiin, millaiselle osaamiselle on nyt tarvetta. Suurin osa vastaajista koki tarvitsevansa digitalisaation ymmärrystä ja ketteryyttä reagoida uusiin mahdollisuuksiin.
- Yli puolet vastaajista koki tarvitsevansa yhteistyön rakentamista asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kanssa sekä tarvetta muuttaa yrityksen prosessit kustannustehokkaammiksi. Kolmannes koki tarvitsevansa standardeja tehostamaan toimintaansa, raportissa selviää.
Vastaajia pyydettiin ottamaan kantaa siihen, kuinka kauan muutokset ovat vaikuttaneet yritysten toimintaan. Vastaajien haluttiin kertovan lisäksi omakohtaisesti, miten muutokset ovat vaikuttaneet heidän työhönsä ja mitä heidän pitäisi tehdä asian eteen.
- Asiakasvaatimukset kiristyvät ja kilpailu kovenee. Tuotantoprosesseja pitää pystyä kehittämään ja standardisoimaan. Näin parannetaan henkilöstön turvallisuutta, tuotteiden laatua sekä toiminnan tehokkuutta, oli yhden vastaajan näkemys.
- Uusien digitaalisten palveluiden ja ratkaisuiden kehittäminen sekä hallinta. Uusien työtapojen ja välineiden jalkauttaminen nykyistä vahvemmin ja laajempi osallistaminen innovaatioiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen ovat kehittämiskohteita, oli toisen vastaajan kommentti.
Digitalisaatio muuttaa työn tekemistä
Kyselystä selvisi, että 75.2 prosenttia vastaajista piti teknologista kehitystä ja digitalisaatiota suurimpana työhön vaikuttavana tekijänä. Ympäristötekijät olivat toinen merkittävä työhön heijastuva asia (51.4 prosenttia vastaajista). Kolmantena aiheena nousi esiin toiminnan säätelyn lisääntyminen sekä työturvallisuuteen panostaminen (noin 33 prosenttia).
Entä, kuinka hyvin muutokset on otettu yrityksissä huomioon ja miten kauan ne ovat vaikuttaneet yritysten toimintaan?
- Vastaajista lähes 70 prosenttia koki muutosten huomioon ottamisen olleen erittäin hyvää tai hyvää, mutta 32 prosenttia koki sen olevan keskinkertaisella tasolla. Lähes puolet vastaajista koki, että muutokset ovat vaikuttaneet yrityksen toimintaan yli viiden vuoden ajan ja 40 prosenttia vastaajista puolestaan 2-4 vuoden ajan.
Entä, kuinka hyvin organisaatiot ja yritykset sekä niiden prosessit ovat pystyneet vastaamaan muutosten tuomiin haasteisiin?
- Organisaatioista ja yrityksistä noin 62 prosenttia ovat vastaajien mukaan pystyneet vastaamaan muutosten haasteisiin joko hyvin tai erittäin hyvin. 34 prosenttia keskinkertaisesti ja vajaa neljä prosenttia huonosti. Prosesseissa vajaa neljä prosenttia vastaajista koki yrityksen suoriutuneen haasteistaan erittäin hyvin ja 52 prosenttia hyvin. Keskinkertaisesti 35 prosenttia ja huonosti yhdeksän prosenttia.
Teksti: Ossi Hiltunen