https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 20.8.2021

Paransiko korona resilienssiä? Etla selvittää yritysten uudistumista ja varautumista shokkeihin

Etlassa syksyllä 2021 käynnistyvässä hankkeessa pyritään selvittämään, millaisia vaikutuksia kriisillä oli, miten yritykset ovat uudistaneet toimintaansa, ja millainen on resilienssi eli palautumiskyky. Etla toteuttaa hankkeen yhdessä VTT:n kanssa.

iStock-1250115548

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö vetää syksyllä 2021 alkavaa laajaa tutkimushanketta ”Yritysten resilienssi globalisaation aikakaudella (CRIEG)”.

Vuonna 2020 iskenyt koronakriisi paljasti haavoittuvuuksia, joita ei ole aiemmin tunnistettu tai joihin ei ole ainakaan reagoitu. Yksi yrityksissä esiin noussut haavoittuvuus on äärimmilleen viritetty riippuvuus globaaleista arvoketjuista. Koronakriisin aikana yritykset ovat joutuneet sopeutumaan täysin uudenlaiseen tilanteeseen, ja myös Suomessa jouduttiin tilapäisesti sulkemaan tehtaita komponenttipulan takia.

Etlassa syksyllä 2021 alkavassa uudessa tutkimushankkeessa ”Yritysten resilienssi globalisaation aikakaudella (CRIEG)” pureutuu siihen, miten yritykset ovat uudistaneet toimintaansa ja millaisia pysyvämpiä vaikutuksia kriisistä seuraa. Lisäksi tarkastellaan, millainen on yritysten resilienssi eli kyky kohdata erilaisia häiriöitä ja shokkeja, ja kuinka politiikkatoimilla voitaisiin mahdollisesti parantaa sitä.

Etla toteuttaa hankkeen yhdessä VTT:n kanssa ja Business Finlandin rahoittamaa hanketta vetää Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

– Koronakriisi on luonteeltaan globaali monien aiempien kriisien tapaan. Suomen kaltaiseen avotalouteen tällaiset kriisit tulevat ulkoisina shokkeina, jolloin Suomessa vaihtoehdoksi jää vain sopeutua niihin. On tärkeää selvittää, miten tätä sopeutumiskykyä voitaisiin parantaa ja miten politiikkatoimet ovat onnistuneet, Ali-Yrkkö toteaa.

Hän korostaa, että koronakriisin vaikutukset yrityksiin vaihtelevat merkittävästi.

– Osa yrityksistä on joutunut kriisin seurauksena pahoihin vaikeuksiin, kun taas toiset ovat hyötyneet siitä ja niillä menee paremmin kuin koskaan. Kriisi on siis osunut yrityksiin hyvin eri tavoin, Ali-Yrkkö sanoo.

Hankkeessa tuotetaan myös uutta tietoa kansainvälisen kaupan ja globaalien arvoketjujen kohtaamista shokeista ja niiden vaikutuksesta. Lisäksi hanke analysoi Business Finlandin korona-aikana myöntämän kehitysrahoituksen vaikutuksia. Tavoitteena on tuottaa politiikkajohtopäätöksiä päättäjien tueksi, ja siten mahdollisesti parantaa yritysten resilienssiä tulevissa kriiseissä.

Jyrki Ali-Yrkön lisäksi Etlasta hankkeeseen osallistuvat tutkimusjohtajat Heli Koski ja Tero Kuusi, tutkimuspäälliköt Terhi Maczulskij ja Olli Ropponen sekä tutkijat Paolo Fornaro ja Otto Kässi. Hankkeessa tehdään myös tiivistä yhteistyötä skotlantilaisen Strathclyden yliopiston, Italian Luiss-yliopiston ja Ruotsin Lundin yliopiston kanssa.

Uusimmat artikkelit

23.9.2021 | Alan Uutiset

Konkurssiaaltoa ei tullutkaan – miten suojautua asiakasyritysten maksuvaikeuksilta

Koronapandemian alkaessa ekonomistit ympäri maailman ennustivat kaikkien aikojen konkurssiaaltoa. Valtioiden nopeasti liikkeelle polkaisemat tukitoimet, lainojen lyhennysvapaat ja verottajan myöntämät lykkäykset ovat toistaiseksi suojanneet yrityksiä konkursseilta. Määräaikaiset lainsäädännön muutokset ja valtioiden tukitoimet ovat kuitenkin päättyneet kesällä 2021 tai päättyvät viimeistään kuluvan syksyn aikana.

Typpihapon luokituksen muuttuminen voi edellyttää kemikaaliturvallisuussäädösten mukaisia toimia

Typpihapolle on määritetty EU:ssa yhdenmukainen, sitova luokitus- ja merkintävaatimus. Muutos voi vaikuttaa tuotantolaitoksen vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin laajuuteen. Muutosta sovelletaan 1.3.2022 alkaen.

Jumiskon vesivoimalaitoksen peruskunnostuksesta lisää joustavuutta tuotantoon

Kemijärvellä sijaitsevan Jumiskon vesivoimalaitos on otettu peruskunnostuksen jälkeen jälleen käyttöön. Peruskunnostuksen ansiosta voimalaitoksen säätömahdollisuudet ja energiatehokkuus paranevat, Pohjolan Voima (PVO) kertoo lehdistötiedotteessa.

Vaasan yliopisto järjestää kansainvälisen älykkäiden energiajärjestelmien ja -teknologioiden SEST2021-konferenssin 6.–8.9.2021

Vaasan yliopisto järjestää 6.–8. syyskuuta 2021 kansainvälisen konferenssin älykkäistä energiajärjestelmistä ja -teknologioista. Kolmipäiväinen SEST2021 järjestetään koronapandemian vuoksi etäkonferenssina. Konferenssi on tarkoitettu akateemisille tutkijoille ja energia-alan ammattilaisille.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt. Terrafame teki päätöksen akkukemikaalitehtaan 240 miljoonan euron investoinnista vuonna 2018. Akkukemikaalitehdas on valmistuessaan kapasiteetiltaan yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista.

VR ottaa käyttöön koneälyisen apukuskin

VR on ottanut kevään aikana sekä matkustaja- että tavaraliikenteen junissa käyttöön veturinkuljettajaa avustavan, koneälyä hyödyntävän DAS-järjestelmän. DAS auttaa optimoimaan junan ajoa niin, että energiatehokkuus lisääntyy, täsmällisyys paranee ja samalla matkustusmukavuus kasvaa.

1.6.2021 | Kumppaniartikkeli

S/Y Christopher -jahdin peräsimien tiivisteiden vaihto – kuinka jahti päätyi Suomeen?

Viisi vuotta sitten S/Y Christopher -jahti oli Mallorcalla kunnostuksessa ja Baltic Yachts auttoi heitä siellä monissa kunnostukseen liittyvissä asioissa. Samalla Baltic Yachts loi hyvät suhteet kapteeni Mark O’Reillyyn.