https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 5.9.2024

Patrian Esa Rautalinko: Suomalainen puolustusteollisuus on osoittanut hyvää resilienssiä kriiseissä

Esa Rautalingon mukaan tuore Nato-jäsen Suomi on kovan luokan vahvistus sotilasliitolle.

BrandPhoto_Patria_PREMIUM_0344_Esa_Rautalinko_promaint

– Esimerkiksi pandemia osoitti, että meidän puolustusteollisuutemme on hyvin resilientti. Nyt Ukrainan sodan myötä on tarvittu ramp-up tuotantoon ja siinäkin on onnistuttu, Esa Rautalinko toteaa. Kuva: Patria

– Meillä tekemisen taso puolustuspuolella pysynyt korkealla silloinkin, kun muissa EU-maissa on priorisoitu muita asioita, Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko toteaa.

Rautalingon mukaan Suomen lisäksi lähinnä vain Baltian maat ja Puola ovat esimerkiksi varautuneet maasodankäyntiin ja panostaneet tykistön suorituskykyyn riittävästi.

– Ukrainan sodan myötä heräämistä on tietenkin tapahtunut eri puolilla.

Suomen sotilaallisen varautumisen ainakin näyttävin keihäänkärki on F35-hävittäjien tilaus USA:sta. Patria osallistuu hävittäjähankkeeseen monin tavoin, kuten kokoamalla F135-moottoreita ja komponentteja vuosien 2025–2030 aikana.

– Tätä seuraa F35:n moottorien huolto- ja ylläpitovaihe vuodesta 2030 alkaen.

Patria rakentaa tarvittavat kokoonpano- ja huoltolinjat Nokian Linnavuoreen. Sopimuksen välittömän työllistämisvaikutuksen arvioidaan olevan noin 50 henkilöä.

– Rakennustyöt Nokialla ovat jo käynnissä.

Jämsälle tulee myös F35:n eturunkotehdas, jossa kootaan jopa 400 hävittäjän rungot, joista suurin osa lähtee vientiin.

– Myös laskutelineluukkuja valmistetaan Jämsässä.

Huoltokyky on osa suorituskykyä

F35:n teollisen yhteistyön päämääränä on siirtyminen kattavaan, kansalliseen huoltokykyyn, jolla tuetaan Suomen ilmavoimien operatiivisia vaatimuksia seuraavien vuosikymmenien aikana. 

Esa Rautalinko on toiminut Patrian toimitusjohtajana vuodesta 2019 ja sitä ennen yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Viimeisen viiden vuoden aikana toimitusjohtajan tutkalle on piirtynyt musta joutsen jos toinenkin. Kriiseistä on kuitenkin selvitty kuvin jaloin.

– Esimerkiksi koronapandemia osoitti, että meidän puolustusteollisuutemme on hyvin resilientti. Nyt Ukrainan sodan myötä on tarvittu ramp-up tuotantoon ja siinäkin on onnistuttu.

Digitaalinen virtuaalimaailma

Rautalingon mukaan uusia suuntia tunnustellaan jatkuvasti. Patria osti juuri pienen suomalaisen droonifirman, joka on erikoistunut ammattikäyttöisten droonijärjestelmien valmistukseen ja kouluttamiseen. Nordic Drones Oy:n asiantuntemus vahvistaa Patrian Unmanned Aerial Systems (UAS) -tarjoamaa.

– Myös tätä puolta on tärkeä kehittää jatkuvasti, Rautalinko arvioi.

Alkuvuodesta käynnistyi Patrian vetämä ja Business Finlandin osarahoittama, eALLIANCE-veturihanke.

– Hankkeen tarkoitus on vahvistaa suomalaisten siviili- ja puolustusteknologiayritysten välistä yhteistyötä, tavoitteenaan luoda murroksellisia digitaalisia ratkaisuja. Meillä on ekosysteemissä mukana erikokoisia toimijoita, joilla on erilaisia erikoisaloja ja sitä kautta paljon annettavaa.

Myös suomalaiset tutkimusorganisaatiot, yliopistot sekä teollisuusalan muut yhteistyöorganisaatiot osallsituvat hankkeeseen.

– Keskeisessä roolissa on tehokkaampi tiedonvaihto ja kattavan digitaalisen virtuaalimaailman rakentaminen. Näin saatavilla oleva tilannetieto loikkaa kokonaan uudelle tasolle.

Lisäksi Patria on myös teollinen koordinaattori eurooppalaisessa Future Highly Mobile Augmented Armored Systems (FAMOUS) -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa uusien ja olemassa olevien panssaroitujen ajoneuvojen suorituskykyä EU-rahoituksen tuella. Konsortioon osallistuu 9 maata ja 18 johtavaa eurooppalaista puolustusyritystä.

– FAMOUS-hankkeessa on tehty hyvää jälkeä nopeassa aikataulussa, Rautalinko toteaa.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.