Pula sähköpyörämekaanikoista haasteena alan kehitykselle, alan koulutus käyntiin
Pyöräilyharrastus on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina ja positiivinen ilmiö on luonut myös erilaisia haasteita. Haasteet näkyvät viikkokausien mittaisina jonoina pyörähuollossa ja uusien pyörien saatavuus ongelmina. TTS Työtehoseura ja Sähköpyöräkeskus yhdessä alan toimijoiden kanssa aloittaa uusien sähköpyörämekaanikkojen koulutuksen kevättalvella tilanteen parantamiseksi.
Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan sähköavusteisten pyörien myynti kasvoi 94 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Ennusteen mukaan myynti kasvaa vielä 39 prosenttia vuoden 2021 aikana. Vuonna 2019 pyöräliikkeisiin tehdyn kyselyn mukaan, toiminnan kehittämisen ja kasvun esteenä on ollut ammattitaitoisen työvoiman saanti.
Kyselyyn vastanneista yrittäjistä kolme neljästä, ilmoittaa ettei ole saanut rekrytoitua ammattitaitoista mekaanikkoa. Kun pyörätoimialalla kokonaisliikevaihto vuodesta 2019 vuoteen 2020 kasvoi yli viidenneksen ja kysyntä on yhä kasvanut, on myös saatavuusongelmat muodostuneet haasteeksi, kertoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.
Kausiluonteisuudesta ympärivuotiseksi
Pyöräilyn kausiluonteisuus on sähköpyörien myötä vähentynyt ja yhä useampi harrastaakin pyöräilyä myös talvella. Ympärivuotisuus luokin alalle kouluttautuville mekaanikoille myös hyvin mahdollisuuksia työllistyä ympärivuotisesti. TTS Työtehoseura kertoo toteuttavansa tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden ja Sähköpyöräkeskuksen kanssa sähköpyörämekaanikon koulutuksen joka alkaa 1.2.2022.
TTS hakee rekrytoivalla koulutuksella 12 uutta polkupyörämekaanikkoa pääkaupunkiseudun polkupyöräkorjaamoille. Koulutus toteutetaan yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ja pääyhteistyökumppanina toimii Sähköpyöräkeskus.- Koulutuksen kesto on 70 pv, joka sisältää 35 päivän teoria- ja lähiopetusjakson oppilaitoksessa sekä 35 päivän työssäoppimisjakson alan yrityksessä. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittanut työllistyy kesäksi -22 polkupolkupyöräkorjaamolle, kertoo TTS lehdistötiedotteessa.
Oppilaitosjakso painottuu korjaamotyöskentelyyn ja sisältää jonkin verran luentoja varsinaisen polkupyörähuoltotehtävien ohessa. Lisäksi opinto-ohjelmaan sisältyy mahdollisuuksien mukaan erikoispolkupyörien rakentamisen projekteja, joissa opitaan kokonaisvaltaisesti polkupyörän kokoonpanoa suunnittelusta osien tilaamiseen ja itse pyörän rakentamiseen ja varusteluun.
Työssäoppimispaikkoja on valmiiksi tarjolla pääkaupunkiseudulla. Itse hankittu työssäoppimispaikka on myös mahdollinen ja työssäoppimisen voi suorittaa myös omassa yrityksessä tai perustettavassa uudessa alan yrityksessä.