Alan Uutiset | 11.9.2020

Rakennusala myönteinen yllättäjä taloudessa − ensi vuonna rakentaminen vähenee

Rakentamisen määrä jää tänä vuonna lähelle viime vuoden tasoa, arvioi valtiovarainministeriön (VM) rakennusalan suhdanneryhmä 9. syyskuuta julkaistussa raportissaan.

build-builder-construction-construction-worker-585418

Koronaepidemia on vaikuttanut rakentamiseen odotettua vähemmän. Rakentaminen lisääntyi koko ensimmäisen vuosipuoliskon ajan, ja ennakkotietojen mukaan rakentaminen lisääntyi myös heinäkuussa. Erityisesti maa- ja vesirakentaminen lisääntyi voimakkaasti vuodentakaisesta. Uusia asuntoja alettiin myös rakentaa ensimmäisen vuosipuoliskon aikana enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Koronarajoitusten vaikutukset näkyvät kuitenkin korjausrakentamisen vähentymisenä, VM sanoo lehdistötiedotteessa. Uudisrakentamiseen rajoitukset eivät vaikuttaneet aivan yhtä paljon. Rakennusalan odotukset tulevasta syksystä ja talvesta 2020 ovat kuitenkin heikot.

-Uudistalorakentamisen näkymät ovat romahtaneet kysynnän vähenemisen vuoksi, ja rakennuslupia on myönnetty paljon aiempaa vähemmän. Voimakas elvytys sekä matalat korot toisaalta helpottavat heikkoa näkymää.

- On myös todennäköistä, että koronavirukseen löytyy rokote tai ainakin oireita hillitsevä hoitomuoto seuraavan 12 kuukauden aikana. On siis mahdollista, että rakentaminen ei vähene aivan yhtä paljon kuin nyt ennustetaan.

Rakentamisen määrä jää lähelle viime vuoden tasoa

Heikoista näkymistä huolimatta tuotanto kasvoi vielä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Vaikka rakennushankkeita aloitettaisiin loppuvuonna huomattavan paljon alkuvuotta vähemmän, tuotanto vähenee hitaasti. Vuoden 2020 rakentamisen kasvuennuste asettuu -1 prosentin ja 1 prosentin väliin.

Rakentamisen suhdanneryhmä arvioi rakentamisen vähenevän edelleen vuonna 2021, kun epävarma suhdanne sekä normaalia korkeammat tuotantomäärät palautuvat lähemmäs pitkän aikavälin tasojaan niin asuntorakentamisessa kuin julkisessa rakentamisessa. Ryhmä arvioi tuotannon vähenevän kolmesta viiteen prosenttiin vuonna 2021.

- Uusia asuntoja aletaan arvion mukaan hieman aiempaa vähemmän tänä ja ensi vuonna. Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa, että uusia asuntoja aletaan rakentaa 33 000−34 000 kappaletta vuonna 2020. Arvion mukaan vuonna 2021 aletaan rakentaa 30 000 asuntoa.

Korjausrakentaminen väheni alkuvuoden aikana. Korjausrakentamisen ennustetaan kasvavan 0,5 prosenttia vuonna 2020 ja 1,5 prosenttia vuonna 2021.

Maa- ja vesirakentamisen ennakoidaan lisääntyvän 5−6 prosenttia tänä vuonna, kun julkiset investoinnit kasvavat voimakkaasti. Ensi vuonna tuotannon arvioidaan vähenevän kaksi prosenttia.

Rakennusalan työllisten lukumäärän arvioidaan vähenevän kuluvan vuoden aikana tuotannon vähentyessä.

Uusimmat artikkelit

24.9.2020 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta vauhdittaa bio- ja kiertotaloutta

Uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Pilotointialustan avajaisia vietettiin 23.9.

Puuhuoltoketjun työhyvinvoinnissa on haasteita

Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti koko puuhuoltoketjun työhyvinvointia tähän saakka laajimman ja ketjun eri ammattiryhmät kattavan kyselyn avulla. Puuhuoltoketjussa tehdään pitkää työpäivää, mutta työolosuhteisiin ollaan tyytyväisiä. Liki puolet vastaajista arvioi työn kuitenkin henkisesti rasittavaksi.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

Fingrid valitsi Empowerin sähköasemien ja voimajohtojen kunnossapitopartneriksi

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n omistama Empower on valittu Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa ”yhdeksi merkittäväksi kunnossapitopartneriksi". Hankinnan kohteena ovat Fingridin sähköasemien ja voimajohtojen peruskunnossapitopalvelut vuosille 2021–2023.

14.9.2020 | Alan Uutiset

Neste aloittaa yt-neuvottelut, suunnittelee lakkauttavansa Naantalin jalostamon toiminnot

Neste suunnittelee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.

Liikuteltavat lasertyökalut tuovat joustavuutta kentälle

Uudet laserteknologiat mahdollistavat uuden joustavuuden tehdashalleissa ja kentällä tapahtuvassa työssä. Koherentti valo kohdistaa energian pienelle alueelle, jolloin alusta tai ympäristö ei vahingoitu, mutta työ käy nopeasti, siististi ja tarkasti.