https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 18.11.2021

Rakennuskonevuokrauksen hyvä kasvu jatkuu ensi vuonnakin

Suomessa rakentaminen kasvaa sekä kuluvana että ensi vuonna. Tänä vuonna kasvua vetää asuntorakentaminen, ensi vuonna toimitilarakentaminen. Samanaikaisesti rakennuskonevuokrauksen määrä kasvoi vuonna 2020 noin 3 prosenttia.

korjaus

Teknisen Kaupan Liiton Rakennuskonejaosto ja Forecon Oy julkaisivat puolivuosittaisen markkina- ja suhdannekatsauksensa sekä markkinaennusteensa vuodelle 2022. Raportin mukaan vuoden 2021 ennuste on +2 prosenttia (kesäkuussa +1 prosenttia).

Rakentamisen painottuminen paljon vuokrakoneita käyttävään toimitilarakentamiseen vuonna 2022 kiihdyttää vuokramarkkinoiden määrän peräti 6 prosentin kasvuun ensi vuonna.

– Inflaation kiihtyminen sekä tuotteiden saatavuusongelmat ovat jatkuneet kesän jälkeen, mutta toistaiseksi ne eivät ole näkyneet aiempaa hitaampina talouskasvuennusteina. Yritysten luottamus- ja ostopäällikköindeksit olivat lokakuussa edelleen korkealla, mutta ovat laskeneet hieman kesän jälkeen, kirjoittaa Teknisen Kaupan Liitto lehdistötiedotteessa.

Rakentaminen kasvaa sekä kuluvana että ensi vuonna

Teknisen Kaupan Liiton mukaan matalat korot ja löysä rahapolitiikka jatkuvat edelleen, vaikka ennusteet korkojen nostojen alkamisen ajankohdasta ovat aikaistuneet. Rakentamisen kannalta asuntojen ja kiinteistöjen kiinnostavuus sijoituskohteena jatkuu.

Uusien asuntojen rakentaminen toimii rakentamisen veturina vuonna 2021. Nousun takana ovat sekä kuluttajat että sijoittajat. Kasvussa ovat mukana myös omakoti- ja rivitalot. Asuntorakentamisen rakennusluvat ovat nousseet syyskuussa 46 000 asunnon tasolle. Aloituksia ennakoidaan tapahtuvan kuluvana vuonna 43 000 ja ensi vuonna 38 000 kappaletta. Lasku on paluuta ylikorkeista tuotantomääristä kohti tarpeen mukaista tasoa. Paluu jatkuu ensi vuoden jälkeenkin.

Voimakas talouskasvu, yritysten kapasiteetin korkea käyttöaste sekä julkisen sektorin panostukset rakentamiseen näkyvät toimitilarakentamisen vahvana kasvuna ensi vuonna.

– Vuonna 2021 määrä pysyy ennallaan, mutta ensi vuonna kasvua on lähes 10 prosenttia eli toimitilarakentaminen toimii rakentamisen veturina ensi vuonna tukien voimakkaasti konevuokrausta. Rakennuskoneita käytetään toimitilarakentamisessa enemmän kuin asuntorakentamisessa.

Myös korjausrakentaminen on kasvussa ja kasvu kiihtyy ensi vuonna. Viime vuonna korjausrakentamista ylläpitivät lähinnä DIY-remontit. Ammattimainen korjaaminen on vauhdittunut selvästi kuluvana vuonna.

Infrarakentamisen määrä pysyy korkealla, mutta vähenee hieman sekä kuluvana että ensi vuonna. Suurten kaupunkien liikenneinfrahankkeiden määrä on korkea (raitiotiet, metro jne.).

Rakennuskoneiden vuokramarkkinat kasvavat 2 prosenttia vuonna 2021 – ensi vuonna kasvu kiihtyy peräti 6 prosenttiin

Vuokraustoiminnan arvo oli viime vuonna 880 miljoonaa euroa, volyymi kasvoi 3 prosenttia. Rakentaminen on ylivoimaisesti suurin vuokrakoneiden käyttäjäsektori, arvo noin 590 miljoonaa euroa. Vuokrakoneiden käytöstä kolmasosa, 300 miljoonaa euroa, on rakentamisen ulkopuolella, huolto-, asennus- ym. töissä teollisuudessa, palvelu- ja tapahtumasektorilla, julkishallinnossa sekä kuluttajien hankkeissa.

Rakennuskoneiden vuokratoimiala on kehittynyt useimpia toimialoja myönteisemmin myös korona-aikana. Vuokramarkkinat kasvavat vuonna 2021 2 prosenttia. Suurinta kasvu on rakentamisen ulkopuolisilla aloilla sekä asuntorakentamisessa. Vuonna 2022 kasvu kiihtyy selvästi, noin 6 prosenttiin. Suurinta kasvu on toimitilarakentamisessa, lähes 20 prosenttia.

Rakennuskonevuokraus muille aloille kasvaa talouden kasvun myötä. Esimerkiksi telinevuokraus hyötyy yleisötapahtumien kasvusta hiljaisen koronakauden jälkeen. Vuokrakoneiden käyttö muilla aloilla yleistyy jatkuvasti ja niitä käytetään yhä useammissa tehtävissä. Porvoon jalostamon suurseisokin konekäyttö lisää vuoden 2021 konekäyttöä merkittävästi. Muiden toimialojen vuokrakäyttö yhteensä kasvaa kuluvana vuonna +10 % mutta supistuu ensi vuonna -1 prosenttia.

Korjausrakentamisen konevuokraus on kärsinyt ammattimaisen korjausrakentamisen vähenemisestä, mutta kasvu käynnistyy jo kuluvana vuonna ja kiihtyy ensi vuonna. Korona vauhditti merkittävästi omatoimisten DIY- korjausten määrää, mutta niiden konevuokraus on vähäistä.

Telineiden ja sääsuojauskaluston vuokraus kasvaa edelleen muita koneryhmiä enemmän.

Rakennuskoneiden myynti ja tuonti pärjäsivät viime vuonna odotuksia selvästi paremmin – päätyivät pieneen kasvuun. Tämän vuoden arviot ennakoivat kasvua, kasvuodotukset ovat nousseet +2 – 5 prosenttiin ja ensi vuodelle yli viiteen prosenttiin.

Uusimmat artikkelit

Konepajateollisuuden tehokkuuden edistäjä

Metallintyöstössä käytettävät lastuamisnesteet vaikuttavat suoraan konepajateollisuuden tuotannon tehokkuuteen, laatuun, ekologisuuteen sekä koneistajan työskentelyolosuhteisiin. Parhaimmillaan oikealla lastuamisnesteen valinnalla saadaan säästettyä aikaa, rahaa, koneita, ihmisiä ja luontoa.

11.8.2022 | Alan Uutiset

Kaivosteollisuusala koolle 25.−27.10.2022 FinnMateria-ammattimessuille

FinnMateria, Pohjoismaiden johtavat kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden, kiertotalouden ja maarakentamisen erikoismessut, järjestetään 25.−27.10.2022 Paviljongissa. ”Ammattimessuja odotetaan innolla, ja FinnMateria on lähes loppuunmyyty”, sanoo FinnMateria-messumyynnistä vastaava myyntipäällikkö Hannu Mennala Jyväskylän Messuilta.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

15.6.2022 | Tutkimus ja koulutus

Uusilla ruoantuotantoteknologioilla vauhtia Suomen ilmastotavoitteisiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä.

Metron turvallisuutta parannetaan – jopa 40 vuotta vanhoja järjestelmiä uudistetaan

Metro on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla pian 40 vuoden ajan. Osa metrossa käytetyistä järjestelmistä on alkuperäisiä, ja ne alkavat tulla elinkaarensa päähän. Vanhojen järjestelmien uusimiseksi laadittu hankesuunnitelma oli 14.6. käsittelyssä HKL:n johtokunnassa. Hankkeen käsittely jatkuu syksyllä Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.