Rakennuskonevuokrauksen hyvä kasvu jatkuu ensi vuonnakin
Suomessa rakentaminen kasvaa sekä kuluvana että ensi vuonna. Tänä vuonna kasvua vetää asuntorakentaminen, ensi vuonna toimitilarakentaminen. Samanaikaisesti rakennuskonevuokrauksen määrä kasvoi vuonna 2020 noin 3 prosenttia.
Rakentamisen painottuminen paljon vuokrakoneita käyttävään toimitilarakentamiseen vuonna 2022 kiihdyttää vuokramarkkinoiden määrän peräti 6 prosentin kasvuun ensi vuonna.
– Inflaation kiihtyminen sekä tuotteiden saatavuusongelmat ovat jatkuneet kesän jälkeen, mutta toistaiseksi ne eivät ole näkyneet aiempaa hitaampina talouskasvuennusteina. Yritysten luottamus- ja ostopäällikköindeksit olivat lokakuussa edelleen korkealla, mutta ovat laskeneet hieman kesän jälkeen, kirjoittaa Teknisen Kaupan Liitto lehdistötiedotteessa.
Rakentaminen kasvaa sekä kuluvana että ensi vuonna
Teknisen Kaupan Liiton mukaan matalat korot ja löysä rahapolitiikka jatkuvat edelleen, vaikka ennusteet korkojen nostojen alkamisen ajankohdasta ovat aikaistuneet. Rakentamisen kannalta asuntojen ja kiinteistöjen kiinnostavuus sijoituskohteena jatkuu.
Uusien asuntojen rakentaminen toimii rakentamisen veturina vuonna 2021. Nousun takana ovat sekä kuluttajat että sijoittajat. Kasvussa ovat mukana myös omakoti- ja rivitalot. Asuntorakentamisen rakennusluvat ovat nousseet syyskuussa 46 000 asunnon tasolle. Aloituksia ennakoidaan tapahtuvan kuluvana vuonna 43 000 ja ensi vuonna 38 000 kappaletta. Lasku on paluuta ylikorkeista tuotantomääristä kohti tarpeen mukaista tasoa. Paluu jatkuu ensi vuoden jälkeenkin.
Voimakas talouskasvu, yritysten kapasiteetin korkea käyttöaste sekä julkisen sektorin panostukset rakentamiseen näkyvät toimitilarakentamisen vahvana kasvuna ensi vuonna.
– Vuonna 2021 määrä pysyy ennallaan, mutta ensi vuonna kasvua on lähes 10 prosenttia eli toimitilarakentaminen toimii rakentamisen veturina ensi vuonna tukien voimakkaasti konevuokrausta. Rakennuskoneita käytetään toimitilarakentamisessa enemmän kuin asuntorakentamisessa.
Myös korjausrakentaminen on kasvussa ja kasvu kiihtyy ensi vuonna. Viime vuonna korjausrakentamista ylläpitivät lähinnä DIY-remontit. Ammattimainen korjaaminen on vauhdittunut selvästi kuluvana vuonna.
Infrarakentamisen määrä pysyy korkealla, mutta vähenee hieman sekä kuluvana että ensi vuonna. Suurten kaupunkien liikenneinfrahankkeiden määrä on korkea (raitiotiet, metro jne.).
Rakennuskoneiden vuokramarkkinat kasvavat 2 prosenttia vuonna 2021 – ensi vuonna kasvu kiihtyy peräti 6 prosenttiin
Vuokraustoiminnan arvo oli viime vuonna 880 miljoonaa euroa, volyymi kasvoi 3 prosenttia. Rakentaminen on ylivoimaisesti suurin vuokrakoneiden käyttäjäsektori, arvo noin 590 miljoonaa euroa. Vuokrakoneiden käytöstä kolmasosa, 300 miljoonaa euroa, on rakentamisen ulkopuolella, huolto-, asennus- ym. töissä teollisuudessa, palvelu- ja tapahtumasektorilla, julkishallinnossa sekä kuluttajien hankkeissa.
Rakennuskoneiden vuokratoimiala on kehittynyt useimpia toimialoja myönteisemmin myös korona-aikana. Vuokramarkkinat kasvavat vuonna 2021 2 prosenttia. Suurinta kasvu on rakentamisen ulkopuolisilla aloilla sekä asuntorakentamisessa. Vuonna 2022 kasvu kiihtyy selvästi, noin 6 prosenttiin. Suurinta kasvu on toimitilarakentamisessa, lähes 20 prosenttia.
Rakennuskonevuokraus muille aloille kasvaa talouden kasvun myötä. Esimerkiksi telinevuokraus hyötyy yleisötapahtumien kasvusta hiljaisen koronakauden jälkeen. Vuokrakoneiden käyttö muilla aloilla yleistyy jatkuvasti ja niitä käytetään yhä useammissa tehtävissä. Porvoon jalostamon suurseisokin konekäyttö lisää vuoden 2021 konekäyttöä merkittävästi. Muiden toimialojen vuokrakäyttö yhteensä kasvaa kuluvana vuonna +10 % mutta supistuu ensi vuonna -1 prosenttia.
Korjausrakentamisen konevuokraus on kärsinyt ammattimaisen korjausrakentamisen vähenemisestä, mutta kasvu käynnistyy jo kuluvana vuonna ja kiihtyy ensi vuonna. Korona vauhditti merkittävästi omatoimisten DIY- korjausten määrää, mutta niiden konevuokraus on vähäistä.
Telineiden ja sääsuojauskaluston vuokraus kasvaa edelleen muita koneryhmiä enemmän.
Rakennuskoneiden myynti ja tuonti pärjäsivät viime vuonna odotuksia selvästi paremmin – päätyivät pieneen kasvuun. Tämän vuoden arviot ennakoivat kasvua, kasvuodotukset ovat nousseet +2 – 5 prosenttiin ja ensi vuodelle yli viiteen prosenttiin.