https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 16.8.2022

Rakentamisen ja talotekniikkasektorin näkymät ovat epävarmat

LVI-tukkumyynnissä toinen vuosikvartaali (Q2) oli 17,5 prosenttia parempi kuin edellisen vuoden vastaava ajanjakso, joka sekin oli myynnillisesti hyvä. Kumulatiivisesti ollaan nyt lähes 18 prosenttia edellisvuotta edellä. Hintojen nousu näkyy näissä luvuissa, mutta myös volyymikasvua on tapahtunut.

lianapressfile-1660644331507

Vaikka tämä vuosi on ollut myös koko rakentamisen sektorilla vahvaa kasvun aikaa, povaavat ennusteet melko yksimielisesti laskusuuntaa loppu- ja ensivuodelle. Toisaalta on todettava, että viime vuosina ovat ennusteet useasti olleet toteutunutta synkempiä ja rakentamisen suhdanteet ovat pysyneet hyvinä ja kasvuvauhdissa. Todennäköistä kuitenkin on, että vahva kasvu kääntyy nyt jonkinasteiseen laskuun. Epävarmuus tuo mukanaan varovaisuutta ja luottamusindeksit niin kuluttajilla kuin rakentamisessa ovatkin laskeneet selvästi. Esimerkkinä on kuluttajien asunnonostoaikomukset, jotka ovat tulleet nopeasti ja jyrkästi alas tämän vuoden aikana. Laskeva lupakehitys heijastaa myös tätä luottamuksen heikentymistä.

Kokonaisuutena tästä vuodesta tullee kuitenkin talotekniikassa selvästi plusmerkkinen, vaikka hidastumista loppuvuonna tapahtuisikin. Niin vahvasti on vuosi alkanut ja uudet sekä jo aiemmin käynnistyneet hankkeet kantavat vielä hyvin.

Asuntorakentaminen on ollut veturina pitkään, mutta nyt näyttäisi vetovastuuseen tulevan muutoksia. Rakennusteollisuus ry:n arvion mukaan asuntorakentaminen kääntyy miinukselle, mutta toimitilojen rakentamisen odotetaan piristyvän ja myös pysyvän kasvussa.

Korjausrakentamista tukee energiatehokkuuden sekä vihersiirtymän kannusteet 

Korjausrakentaminen pysynee myös korkealla tasolla ja energiatehokkuuden sekä vihersiirtymän kannusteet tukevat tätä toimintaa. Positiivista on myös se, että raaka-aineiden hinnoissa on rauhoittumisen merkkejä ja komponenttien saatavuus on parantunut. Maailmantilanne on kuitenkin niin poikkeuksellinen ja jatkuvasti yllättävä, ettei selkeää ja kovin pitkälle ulottuvaa trendiä uskalla vetää. Ennustettavuus on tässäkin heikkoa. Omatoiminen asuntojen kunnostaminen näyttää laantuneen. Tätä selittää osaltaan koronarajoitteiden poistuminen ja mm. matkustelun lisääntyminen.

Kaiken kaikkiaan näkymät ovat vielä tämän vuoden osalta kohtuullisen hyvät, joskin epävarmat. Ja vaikka laskua loppu- tai ensi vuonna tulisikin, ollaan nykyisessä lähtötilanteessa kuitenkin hyvin korkealla tasolla.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3 käy täydellä teholla

Laitosyksikkö on nyt Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin sähköntuottaja.

28.9.2022 | Kumppaniartikkeli

Voimalaitosten vuosiseisokin seurantatutkimus auttaa tunnistamaan riskejä ja ennaltaehkäisemään häiriöitä

Fescon Oy palvelee voimalaitosasiakkaita erilaisin teknologiapalveluin, jota luotsaa Fesconin teknologiajohtaja Tapio Klasila yli 20-vuoden kokemuksellaan. Klasila on voimalaitosmateriaalien ja -järjestelmien rautainen ammattilainen ja hänen kokemuksensa on auttanut asiakkaita saavuttamaan merkittäviä etuja liiketoiminnassaan.

Konecranesin älytehdastutkimus palkittiin

Konecranesin tutkimuksessa on validoitu ja otettu käyttöön 15 erilaista teknistä ratkaisua neljässä eri maassa.

19.8.2022 | Tutkimus ja koulutus

Koulutusyhteistyöllä henkilöstön hyvinvointia

Wirmax on tehnyt Taitotalon kanssa koulutusyhteistyötä tammikuusta 2022 alkaen. Yhteistyö alkoi, kun Taitotalon asiakkuuspäällikkö osasi jo ensineuvottelussa ehdottaa ja tarjota Wirmaxille sopivia koulutusratkaisuja.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.