https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 21.8.2020

SFS: Tekoälyn standardisointi etenee maailmalla, Suomi mukana

Tekoälyn kansainvälinen standardisointi käynnistyi keväällä 2018. Suomi on ollut mukana alusta lähtien, ja kesällä 2018 perustettiin kansallinen standardisointiryhmä SFS/SR 315 Tekoäly. Ryhmä on kiinnostanut eri alojen osaajia, ja nyt mukana on jo 55 jäsentä.

abstract-art-blur-bright-373543

Suomen ryhmässä seurataan alan kansainvälistä standardisointia. Kansainvälinen työ käynnistyi reippaasti sanaston ja käsitteistön laatimisella. Samaan aikaan lähdettiin työstämään muun muassa tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä tarkentavia työkohteita. Myös tekoälyn hallinta (governance), riskienhallinta ja muun muassa tekoälyn etiikka ovat työn alla olevia aiheita.

Kansallinen ryhmä seuraa kansainvälisen alakomitean SC 42 Artificial Intelligence toimintaa. Kyseessä on ISOn ja IEC:n yhteisen teknisen IT-aloja käsittelevän komitean JTC 1:n alakomitea. Komitean perustamisen yhteydessä siihen liitettiin  muutama vuosi aiemmin aloitettu big data -työ, jota myös jatketaan. Kansainväliseen työhön osallistuu Suomi mukaan lukien jo 31 maata ja lisäksi 16 maata tarkkailee työtä. Kaiken kaikkiaan työssä on mukana satoja asiantuntijoita.

Maailmanlaajuisen työn lisäksi eurooppalaista tekoälyn standardisointia valmistellaan eurooppalaisissa standardisointijärjestöissä CENissä ja CENELECissä. Tarkoituksena on selvittää mahdollisia eurooppalaisia tarpeita ISOssa ja IEC:ssä tehtävän standardisointityön lisäksi. 

Vuosi sitten perustettiin yhteinen eurooppalainen Focus-ryhmä kartoittamaan eurooppalaisia tarpeita tekoälyn standardisoinnille sekä käymään läpi alan kansainvälistä työtä. Tekeillä on tiekartta eurooppalaisen tekoälyn standardisointiin. Lisäksi pohditaan mahdollisuutta perustaa eurooppalainen tekoälyn standardisointikomitea.

Standardisointiryhmän jäsenyys on avoin kaikille ja osallistuminen on maksutonta.

https://www.sfs.fi/

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.