https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 21.8.2020

SFS: Tekoälyn standardisointi etenee maailmalla, Suomi mukana

Tekoälyn kansainvälinen standardisointi käynnistyi keväällä 2018. Suomi on ollut mukana alusta lähtien, ja kesällä 2018 perustettiin kansallinen standardisointiryhmä SFS/SR 315 Tekoäly. Ryhmä on kiinnostanut eri alojen osaajia, ja nyt mukana on jo 55 jäsentä.

abstract-art-blur-bright-373543

Suomen ryhmässä seurataan alan kansainvälistä standardisointia. Kansainvälinen työ käynnistyi reippaasti sanaston ja käsitteistön laatimisella. Samaan aikaan lähdettiin työstämään muun muassa tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä tarkentavia työkohteita. Myös tekoälyn hallinta (governance), riskienhallinta ja muun muassa tekoälyn etiikka ovat työn alla olevia aiheita.

Kansallinen ryhmä seuraa kansainvälisen alakomitean SC 42 Artificial Intelligence toimintaa. Kyseessä on ISOn ja IEC:n yhteisen teknisen IT-aloja käsittelevän komitean JTC 1:n alakomitea. Komitean perustamisen yhteydessä siihen liitettiin  muutama vuosi aiemmin aloitettu big data -työ, jota myös jatketaan. Kansainväliseen työhön osallistuu Suomi mukaan lukien jo 31 maata ja lisäksi 16 maata tarkkailee työtä. Kaiken kaikkiaan työssä on mukana satoja asiantuntijoita.

Maailmanlaajuisen työn lisäksi eurooppalaista tekoälyn standardisointia valmistellaan eurooppalaisissa standardisointijärjestöissä CENissä ja CENELECissä. Tarkoituksena on selvittää mahdollisia eurooppalaisia tarpeita ISOssa ja IEC:ssä tehtävän standardisointityön lisäksi. 

Vuosi sitten perustettiin yhteinen eurooppalainen Focus-ryhmä kartoittamaan eurooppalaisia tarpeita tekoälyn standardisoinnille sekä käymään läpi alan kansainvälistä työtä. Tekeillä on tiekartta eurooppalaisen tekoälyn standardisointiin. Lisäksi pohditaan mahdollisuutta perustaa eurooppalainen tekoälyn standardisointikomitea.

Standardisointiryhmän jäsenyys on avoin kaikille ja osallistuminen on maksutonta.

https://www.sfs.fi/

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.