Alan Uutiset | 16.6.2015

SKF on aloittanut yhteistyön pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähden kanssa

SKF ja pyörätuolikelauksen T54-luokan 100 metrin hallitseva maailmanmestari sekä paraolympiavoittaja Leo-Pekka Tähti ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on siivittää Tähti uuteen maailmanennätysvauhtiin.

leo-pekka-tahti

SKF:n Samuli Virolainen kertoo Leo-Pekka Tähdelle laakerien erityispiirteistä.

Yhteistyön ytimessä ovat Leo-Pekka Tähden uuden kelaustuolin pyörien laakerointi, jonka optimoimiseen SKF keskittyy. Yhteys SKF:n ja Leo-Pekan välillä on ilmeinen.

– SKF tuntee laakerit, olemme niissä maailmanluokan osaaja, kommentoi SKF:n Suomen toimitusjohtaja Vesa Alatalo ja jatkaa.

– Voisi suorastaan sanoa, että laakerit ovat intohimomme. Toinen intohimomme on auttaa asiakkaitamme saavuttamaan tavoitteensa. Yhteistyösopimuksessa Leo-Pekka Tähden kanssa kiteytyy oikeastaan koko SKF:n olemus.

– Kelaustuoleja on kehitetty paljonkin vuosien varrella rakenteiden ja materiaalien osalta, mutta laakereista on puhuttu vähän. Tosi hienoa, että SKF otti minuun yhteyttä. Meillä on selkeä yhteys toisiimme ja tämä on minullekin tosi luonteva tapa lähteä yritysyhteistyöhön, kertoo Leo-Pekka Tähti.

SKF:n ratkaisun ytimessä on uusinta teknologiaa oleva matalakitkainen E2-laakerityyppi, jonka vierintäkitka on merkittävästi normaalia laakeria alhaisempi. Vaikutusta tehostetaan optimoimalla myös laakerien tiivistys ja valitsemalla mahdollisimman matalakitkainen voiteluaine. Laskennallisten tarkastelujen avulla on selvitetty vierintäkitkat erilaisissa laakerointivaihtoehdoissa sekä laakerien keskinäisissä asennustiukkuuksissa.

– Kelaustuolin laakerointi selvitetään ja lasketaan nyt perin pohjin. Muutoksen jälkeen uuden kelaustuolin laakerointi voi tarvittaessa olla aiempaa jäykempi ja vierintäkitka pienempi. Puhumme pienistä, mutta kuitenkin merkittävistä asioista, kertoo SKF:n teknisen ryhmän päällikkö Samuli Virolainen.

Leo-Pekan kelaustuolissa SKF:n E2-laakereilla saavutetaan laskennallisesti noin 7 prosenttia pienempi vierintävastus tavallisiin laakereihin verrattuna. Huippu-urheilijan kokonaissuorituksen kannalta laakerointi näyttelee pientä osaa, mutta silloin kun sadasosasekuntikin ratkaisee, yksityiskohtia ei kannata jättää huomioimatta.

– Marginaalit ovat pieniä. Olen hävinnyt yhden kansainvälisen kisan vain kahdella sadasosalla, vahvistaa Leo-Pekka Tähti.

Uusi kelaustuoli on otettu käyttöön 11.5.2015 harjoitusleirillä Teneriffalla. Kesäkuussa kisattiin voitokkaasti Sveitsissä. Nykyinen 100 metrin T54-luokan ennätys 13,63 sekuntia on Leo-Pekka Tähden nimissä.

– Haaveeni on alittaa 13,50 sekunnin raja satasella. Nyt kun laakeritkin tutkitaan perin pohjin, voin lähteä tähän kauteen hyvällä fiiliksellä. Kauden päätavoite on syksyn MM-kisoissa Qatarissa. Kauempana siintää Rion olympialaiset 2016, kertoo Tähti.

SKF toivottaa Leo-Pekka Tähdelle kitkatonta matkaa kohti maailmanennätystä ja uusia mestaruuksia.

Lisätietoja: www.skf.com.fiwww.leopekkatahti.com

Uusimmat artikkelit

20.9.2019 | Tutkimus ja koulutus

Tarkastus- ja kunnossapitotoiminnan robotiikan kiihdytysohjelma RIMA käynnisti avoimen haun alan yrityksille

Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelman RIMA (Robotics for Inspection and Maintenance), on julkistanut ensimmäisen avoimen haun 8,1 miljoonan euron vapaalla omalla pääomarahoituksella pienille, keskisuurille ja hieman isommille yrityksille. RIMA eurooppalainen kiihdytysohjelma tarkastus- ja kunnossapitotoiminnan robotiikalle, 

Neste ja Niemi yhteistyöhön - muuttojen kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jopa 90 %

Muutto- ja logistiikka-alan yritys Niemi Palvelut ottaa käyttöönsä 100 prosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistetun Neste MY uusiutuva diesel -polttoaineen dieselautoissaan ja luopuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Uudistuksen myötä Niemen asiakkaiden muuttojen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jopa 90 prosenttia.

19.9.2019 | Alan Uutiset

Viafin Service Oyj käynnistää erikoiskunnossapitoliiketoiminnan

Viafin Service Oyj (”Viafin Service”) kertoo käynnistävänsä strategiansa mukaisesti uuden erikoiskunnossapitoliiketoiminnan ja, että yhtiön Etelä-Suomen tulosyksikön johtajana aloittaa Jani Toivonen. Toivonen siirtyy tehtävään Maintpartner Expert Services Oy:stä, jossa hän on toiminut Maintpartnerin Etelä-Suomen palvelupäällikkönä.

18.9.2019 | Kumppaniartikkeli

Uusi puhtaasti kaasukäyttöinen Wärtsilä 31SG -moottori vähentää merenkulun päästöjä

Teknologiayhtiö Wärtsilä tuo markkinoille puhtaasti  kaasukäyttöisen Wärtsilä 31SG -moottorin  merisovelluksia varten. Wärtsilä 31 -tuotealustaan perustuvan moottorin dieselversio julkaistiin  Guinnessin ennätystenkirjassa maailman tehokkaimpana nelitahtidieselmoottorina

Perusväylänpidon lisärahoitus tulee tiestölle viime tipassa

Hallitus on sopinut vuoden 2020 budjettiesityksestä.  Perusväylänpidon rahoitukseen ehdotetaan pysyvää 300 miljoonan euron tasokorotusta tie-, raide- ja vesiväylien korjausvelan kasvun pysäyttämiseksi ja korjausvelan vähentämiseksi. Yhdessä muiden korotusten kanssa perusväylänpidon rahoitukseen tulee lisäystä 362 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Kemissä raivataan jo uuden biotuotetehtaan pohjaa

Metsä Groupin Kemin tehdasalueella raivataan jo tonttia uudelle biotuotetehtaalle, joka sijoittuu nykyisen sellutehtaan viereen.

Dronejen käyttömahdollisuuksissa vain avaruus rajana

Dronet esittelivät monipuolisia hyödyntämismahdollisuuksiaan laajassa kansainvälisessä Drone Tournament -kilpailussa. Tavoitteena oli lisäksi houkutella uusia toimijoita alalle ja kehittää innovaatioita. Business Finland oli mukana yhteistyössä.