Sahateollisuuden suhdannekatsaus: Tuotantomäärät kasvussa
Alkuvuonna sahateollisuuden yritysten tuotanto ja vienti kasvoivat molemmat yli 20 prosenttia viime vuodesta. Tuoreen raportin mukaan näkymissä on silti runsaasti epävarmuutta.
Suomen sahateollisuuden yritysten tuotanto oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,1 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa, mikä on 21 % enemmän kuin edellisen vuonna. Sahatavaran vientimäärä Suomesta oli tammi-helmikuussa 1,3 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 22 % enemmän kuin vuonna 2024.
Rapostin mulaan määriä vertaillessa on syytä huomioida, että vertailukuukaudet vuonna 2024 olivat normaalia tasoa heikompia. Ensimmäisen kvartaalin jälkeen 12 kuukauden kumulatiivinen sahatavaran tuotantomäärä Suomessa oli 11,5 miljoonaa kuutiometriä.
Sahatavaran vientihinnat nousivat 13 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vientihinta on 15 vuoden aikana noussut kuusella 35 % ja männyllä 21 %, kun samaan aikaan tukkipuun hinnat ovat nousseet 70 %.
– Tukkipuun hinta on edelleen ennätyskorkealla tasolla. Raaka-ainekustannukset ovat noin 75–80 % sahateollisuuden yritysten kustannuksista, ja nykyinen kireä puumarkkinatilanne haastaa sahateollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä voimakkaasti, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto kertoo.
Vienti kasvoi, näkymissä epävarmuutta
Sahateollisuudessa viennin osuus tuotannosta on noin 80 prosenttia ja vientimaita on yli 70. Useimmilla sahateollisuuden vientimarkkinoilla rakentamisen aktiviteetti on ollut viimeisten vuosien aikana vaatimatonta.
Raportissa rvioidaan tämän vuoden olevan kuitenkin Euroopassa viime vuotta parempi, mikäli Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välille ei syty kauppasotaa. Korkeat tariffit iskisivät voimakkaasti Euroopan talouskasvuun ja heikentäisivät rakentamisen näkymiä. Lisäksi epävakaa turvallisuustilanne aiheuttaa huolta teollisuuden piirissä.
Kokonaisuudessaan talouskasvunäkymiin liittyy merkittävää epävarmuutta.
– Euroopan komissiolta toivotaan viisautta kauppapolitiikan harjoittamisessa. Euroopan unionin kauppatase Yhdysvaltoihin on puutuotteissa merkittävästi ylijäämäinen ja puutuotteiden osalta tulisi välttää tullien asettaminen. Suomesta ei viedä juurikaan sahatavaraa Yhdysvaltoihin, mutta silti epäsuora negatiivinen vaikutus suomalaiseen sahateollisuuteen olisi tuntuva, Aalto pohtii.
Euroopan ulkopuolella ankaraa kilpailua
Euroopan ulkopuolella kolme suurinta sahatavaran ja höylätavaran viennin kohdemaaata ovat tällä hetkellä Egypti, Japani ja Saudi-Arabia. Tämän vuoden ensimmäisen kahden kuukauden aikana vientimäärä Egyptiin kasvoi 36 %, Saudi-Arabian 96 %, mutta Japanin vienti laski -4 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Sahateollisuudelle Kiinan markkina on tärkeä. Tammi-helmikuun aikana Kiinan vienti kuitenkin laski -48 % vuoteen 2024 verrattuna.
– Euroopan ulkopuolisilla markkinoilla kilpailu on ankaraa. Jos tukki ei kaadu Suomessa, niin samoilla markkinoilla toimivat venäläiset ja kanadalaiset yritykset kasvattavat kyllä nopeasti osuuksiaan. Kotimaisesta kilpailukyvystä tulee huolehtia, jotta näin ei tapahdu, Aalto huomauttaa.
Puun käyttö rakentamisessa vähäistä
Pientalorakentamisen kehitys kotimaassa on sahateollisuuden kannalta keskeinen mittari. Pientalojen rakennuslupien ja uusien rakennusaloitusten määrä oli alkuvuonna edelleen vähäinen Suomessa.
Sahateollisuuden kotimaisten toimitusten 12 kuukauden kumulatiivinen määrä oli 2,1 miljoonaa kuutiometriä (02/25), eikä merkittävää muutosta viime vuosiin ole havaittavissa.
Tämän hallituskauden tärkeimpiä päätöksiä puurakentamisen kannalta on uusien rakennusten hiilijalanjäljen raja-arvojen määrittely. Aallon mukaan hiljattain lausunnoilla olleessa hiilijalanjäljen raja-arvoasetuksen luonnoksessa asetettiin kuitenkin taso, jolla ei olisi tosiasiallista vaikutusta.
– Raja-arvoasetus ei lausuntomuodossaan edistäisi merkittävästi rakentamisen päästöjen vähentämistä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multalalla on nyt oivallinen paikka tehdä päätöksiä puurakentamisen puolesta. Raja-arvoja tulee tiukentaa nyt ja tulevaisuudessa. Näin saadaan luotua selvä polku, jonka avulla vähennetään päästöjä, luodaan puusta rakentamalla lisää teknisiä hiilinieluja ja vahvistetaan edellytyksiä vihreälle siirtymälle.
Suhdannekatsauksen luvut perustuvat Tullin, Luonnonvarakeskuksen, Sahateollisuus ry:n ja Metsäteollisuus ry:n tietoihin.