https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 1.11.2017

Sähkön hinta pienessä nousussa

Yhtenä syynä hinnan nousuun on talouskasvu, joka nostaa esimerkiksi polttoaineiden ja hiilen hintoja. Ajoittain korkeisiin pörssihintoihin on taas vaikuttanut esimerkiksi ydinvoimaloiden huollot, jotka ovat laskeneet ydinvoiman tuotantoa jopa kymmeniä prosentteja.

Sahkon-hinta-pienessa-nousussa

Kuluvana syksynä sähkön sopimushinnat ovat olleet hienoisessa nousussa. Vattenfallin toimitusjohtaja Elina Kivioja kertoo, että etenkin polttoaineiden hintojen nousu näkyy suoraan sähkön hinnassa.

- Sekä hiilen että päästöoikeuksien hinta on noussut viime kuukausien aikana. Seurauksena johdannaissopimusten hintoihin on tullut korotuksia, jotka ovat vaikuttaneet esimerkiksi määräaikaisten sopimusten hintaan, hän sanoo.

Talouden lisäksi myös sääoloilla on vaikutusta sähkön hintaan. Runsaat sateet ja tuulinen sää lisäävät tarjontaa. Toisaalta pörssihinnat ovat olleet Suomessa ajoittain korkealla, sillä ydinvoimalahuollot ovat laskeneet ydinvoiman tuotantoa, jolloin tarjontaa on ollut vähemmän.

- Tuotantokapasiteetti on syksyn aikana ollut jopa kymmeniä prosentteja tavallista pienempi, Kivioja sanoo.

Sähkömarkkinoilla yhä enemmän uusiutuvaa energiaa

Sähkömarkkinoilla on käynnistymässä muutos, kun siirrytään uusiutuvaan energiaan. Aikaisemmin tuotantoa on säädetty sen mukaan, paljonko sähköä on tarvittu. Kohta se ei ole enää mahdollista.

- Hiilivoimaa korvataan uusiutuvalla energialla, kuten aurinko- ja tuulivoimalla. Niiden tuotantomäärä vaihtelee, ja vaihtelu aiheuttaa sähkön säädön tarvetta, Kivioja kertoo.

Tulevaisuudessa sähkön käyttöä pitää ajoittaa yhä tarkemmin tuuli- ja aurinko-olosuhteiden mukaan. Ilmiötä kutsutaan kysyntäjoustoksi, kun sähkön käyttöä siirretään niille hetkille, jolloin tuotantoa on paljon ja sähkö on halpaa.

- Kysyntäjousto on siis sähkön käytön ajoittumista, Kivioja tiivistää.

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.