https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 16.1.2025

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

sahko2024_001

Sähkön tuotanto ja tuonti 2024. Lähde: Energiateollisuus

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat edelleen vuoden 2024 aikana. Puhtaan sähkön osuus oli 95 % tuotetusta sähköstä, ilmenee Energiateollisuus ry:n sähkön vuositilastoista. Päästöt ovat vähentyneet noin kymmenesosaan vuoden 2010 tasosta. Vuodesta 2018 lähtien päästöjen vähenemä on edennyt hyvin tasaisesti kohti nykyistä, alhaista tasoa.

Suurin tuotantomuoto oli edelleen ydinvoima, jolla tuotettiin 39 % sähköstä. Tuulivoima ohitti ensimmäistä kertaa vesivoiman toiseksi suurimpana tuotantomuotona. Tuulella tuotettiin 25 % sähköstä, vedellä vastaavasti 18 %. Tuotantomuotojen häntäpäässä tapahtui myös muutoksia. Aurinkovoiman osuus kohosi lähes puoleentoista prosenttiin. Fossiilisten polttoaineiden käyttö jäi vähäiseksi. Kaasulla, hiilellä ja öljyllä tuotettiin yhteensä 2,7 % sähköstä, lähinnä kylmimpinä pakkaspäivinä lämmöntuotannon sivutuotteena.

Sähköntuotannon päästöt olivat 1,9 Mt hiilidioksidia. Tätä voi verrata esimerkiksi tieliikenteen (lähes 9 Mt), teollisuuden (10 Mt) tai maatalouden (6 Mt) kasvihuonekaasupäästöihin. 

– Olimme takavuosina merkittävä päästöjen lähde, mutta nyt roolimme on muuttunut päästöjen vähentämisen mahdollistajaksi, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Odotamme, että sähkön päästöt jatkavat laskuaan tänäkin vuonna. Päästöttömällä sähköllä saadaan muutkin sektorit puhtaiksi, ja uusia investointeja Suomeen, Leskelä jatkaa.

sahkopaastot

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt. Lähde: Energiateollisuus

Sähköntuotannossa tehtiin uusia ennätyksiä vuoden 2024 aikana. Sähköntuotannon ennätys 14 369 megawattia syntyi tammikuun 26. päivän aikana. Tuulivoiman tuotantoennätys 6 922 megawattia kirjattiin marraskuun 20., ja aurinkovoiman 783 megawattia kesäkuun 27. päivä.

Ydinvoiman tuotanto väheni verrattuna edelliseen vuoteen. Vuonna 2023 ydinvoimalla tuotettiin 42 % Suomessa tuotetusta sähköstä, viime vuonna 39 %. Lasku johtuu pääosin pitkistä vuosihuolloista. Toinen taustatekijä oli halpa sähkö, ydinvoimaa ei ajettu täydellä teholla koko vuotta.

Tuulivoiman rakentamisessa vuosi 2024 oli historian toiseksi vilkkain, sen kapasiteetti kasvoi 20 % ja on nyt 8 358 megawattia. Vesivoimaa tuotettiin hieman vähemmän kuin edellisenä vuotena, johtuen lähinnä säistä. Yhdistetyn kaukolämmön ja sähköntuotannon määrä jatkoi laskuaan, se on nyt puolittunut kuluneen viiden vuoden aikana reiluun viiteen terawattituntiin. Kokonaisuudessaan lämpövoiman tuotanto laski 13,4 % edellisestä vuodesta.

tuulivoima2024_001

Tuulivoimatuotanto kasvoi 37 % vuodessa. Lähde: Energiateollisuus

– Sähköntuotannon painopisteen muutos kaupungeista rannikoille on iso muutos, joka koettelee siirtokapasiteetin rajoja ja samalla tekee osasta kuntayhtiöistä yhä leimallisemmin infra- ja lämpöyhtiöitä. Verkkoinvestoinnit ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan paitsi kaupunkien sähkönkäyttäjien, myös vihreän siirtymän mahdollistamien investointien näkökulmasta, Leskelä sanoo.

Sähkön kulutus nousi 3,4 % edellisestä vuodesta, jolloin korkeat hinnat jossain määrin maltillistivat sähkön käyttöä. Sähkön kulutuksen kasvu painottuu muuhun kuin teolliseen kulutukseen.

Teollisen kulutuksen jakaumassa on tapahtunut muutoksia. Metsäteollisuuden kulutus on noussut 2,8 %, muun teollisuuden laskenut. Suurin laskija on kemianteollisuus (-2,5 %), jota Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat muutokset ovat kuormittaneet, sekä metallinjalostus, jonka kansainvälinen kysyntä on laskenut.

Muuta kuin teollista kulutusta nostavat lämpölaitoksissa yleistyneet sähkökattilat ja datakeskusten sähkönkäyttö. Liikenteen sähköistyminenkin vaikuttaa hieman. Täyssähköisiä henkilöautoja on liikenteessä noin 118 000 ja ladattavia hybridihenkilöautoja noin 167 000. Määrä kasvoi vajaalla kolmanneksella vuoden 2024 aikana. Niiden yhteenlaskettu kulutus oli noin 0,8 TWh, eli prosentti Suomen sähkönkulutuksesta.

sahkon_kokonaiskaytto

Sähkön kokonaiskäyttö 2024. Lähde: Energiateollisuus

Tukkusähkön keskihinta oli 46 euroa megawatilta, eli 4,6 senttiä kilowattitunnilta ilman veroja ja sähkön myyjien kuluja. Suomalaisen sähkön hinta laski pitkäaikaisen keskiarvon tuntumaan ja oli kolmanneksi halvinta Euroopassa Ruotsin ja Norjan jälkeen. Vuonna 2022 sähkö oli yli kolme kertaa kalliimpaa. Korkeimmat hinnat nähtiin tammikuussa, kaikkien aikojen hintaennätys syntyi 5. 1. illalla, jolloin verollinen kilowattitunti maksoi korkeimmillaan 2,35 euroa. Jopa 15 prosenttia sähköllä lämmittävän pörssisähköasiakkaan koko vuoden sähkölaskusta saattoi muodostua tammikuun ensimmäisen viikon hintapiikin aikana. Tuulivoiman osuuden kasvaminen on lisännyt sähkön hintavaihteluita. Negatiivisia tai nollahintaisia tunteja oli yhteensä 900, kun niitä ei vuonna 2019 ollut vielä lainkaan.

Sähkön nettotuonti kasvoi verrattuna edelliseen vuoteen, mutta on edelleen merkittävästi alemmalla tasolla kuin energiakriisiä edeltävinä aikoina. Sähköä liikkui rajojen yli vähemmän kuin edellisenä vuotena. Tuonti väheni 10 % ja vienti 30 %.

sahko_tukkuhinta

Sähkön tukkuhinnat vuonna 2024 (EU + Norja ja Sveitsi) Lähde: Energiateollisuus

Pohjoismaista tuotiin sähköä vähemmän kuin aikaisemmin. Vienti Viroon väheni 44 % jo ennen Estlink 2 -kaapelin joulun pyhinä tapahtunutta katkeamista, sillä sama kaapeli oli pois käytöstä myös tammikuusta heinäkuuhun vikaantumisen takia. Suomi oli edelleen sähkön nettotuoja. Nettotuonnin osuus oli 3,8 % vuonna 2024 kulutetusta sähköstä.

– Sääriippuvaisen tuotannon kasvaessa siirtoyhteydet naapurimaihin tulevat yhä tärkeämmiksi, joten Estlink 2 -kaapelin katkaisu on hyvin vakava asia erityisesti Viron, mutta myös oman sähköjärjestelmämme kannalta, Leskelä toteaa. Sähköverkkoinvestointien rooli korostuu kokonaisuudessaan lähivuosina. Muuten järjestelmämme on erinomaisessa kunnossa, ja tuotantoa saadaan nopeasti lisää, kunhan tulee kysyntää. Energiajärjestelmänsä puolesta tulevan talouskasvun eväät ovat kunnossa, Leskelä toteaa.

Uusimmat artikkelit

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

16.1.2025 | Alan Uutiset

Metsä Board suunnittelee Takon kartonkitehtaan sulkemista

Pitkään jatkuneen heikon kannattavuuden vuoksi Metsä Board suunnittelee Takon kartonkitehtaan sulkemista ja Kyron kartonkitehtaan toiminnan tehostamista, ja käynnistää muutosneuvottelut molemmilla tehtailla.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.