Alan Uutiset | 10.1.2020

Sähkötekniikan tukkumyynti ylsi lähes edellisvuoden tasolle

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuonna 2019 laski 1,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Myynnin arvo oli 1 010 milj. euroa, kun se oli vuotta aiemmin 1 021 milj. euroa.

Sähkötukkumyynti_2010-2019

Vuoden 2019 ensimmäinen neljännes osoitti kasvua, mutta seuraavilla neljänneksillä myynti oli pienempi kuin edellisvuoden vastaavina kausina. Vuoden viimeisellä neljänneksellä myynti supistui 3 prosenttia.

- Rakentamisen huippuvuodet ovat tällä erää ohi, mutta yhteiskunnan sähköistäminen jatkuu lisäten vauhtiaan. Tämä tarjoaa sähköistysalalle merkittävän roolin yhteiskunnan hyvinvoinnin mahdollistajana, sanoo Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) puheenjohtaja, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii käytännön tekoja, joilla edetään kohti hiilettömyyttä ja energiatehokkuutta. Sähköistysala on tehnyt työtä jo vuosikymmeniä etsien ja tuottaen uusia ratkaisuja, jotka vievät oikean suuntaan.

Näkyvimpiin tuloksiin kuuluvat tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto sekä sähköinen liikenne eri muodoissaan. Huomaamattomampia, mutta merkitykseltään suuria ovat muun muassa jatkuvasti lisääntyvä kiinteistöautomaatio ja älykkäät sähköverkot.

- Olemme toimialana avainasemassa luomassa parempaa tulevaisuutta. Yksin tekniset ratkaisut eivät siihen riitä, vaan meidän tulee tuoda niiden tuottamia hyötyjä esiin aktiivisesti ja ymmärrettävästi. Näin päättäjät ja kuluttajat voivat tehdä kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja, Forss muistuttaa.

Sähköistysalan järjestöt järjestävät vuosittaisen Hyvinvointia sähköllä -visioseminaarin 22.4. Tiedekeskus Heurekassa. Tällä kertaa sen otsikkona on Vastuullisesti tulevaisuuteen.

Seminaari sisältää ajankohtaisia esityksiä alan yhteisen vision neljältä teema-alueelta, jotka ovat: Viihtyisät, energiatehokkaat rakennukset palvelevat käyttäjiään ja tuottavat energiaa, Sähkössä on älyä, Sähkö liikuttaa ihmisiä ja tavaroita, Sähkö lisää hyvinvointia ja turvallisuutta.

Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) edustaa sähköteknisten tuotteiden valmistajia, maahantuojia ja tukkuliikkeitä. STK edistää alan kehitystä ja vaikuttavuutta sekä tuottaa palveluja, joista merkittävin on 250.000 sähköteknistä tuotetta sisältävä Sähkönumerot.fi- tuotetietopalvelu.

 

...

Uusimmat artikkelit

Väylä ja VR FleetCare testaavat uutta teknologiaa liikennehäiriöiden vähentämiseksi

Junaliikenteen sujuvuuden kannalta vaihteet ovat keskeisessä roolissa.Vaihteiden kunnonvalvonnan tehostamiseksi VR FleetCare ja Väylävirasto ovat yhteistyössä aloittaneet pilottihankkeen, jossa dataa keräämällä ja analysoimalla pyritään saamaan reaaliaikaista tietoa vaihteen kunnosta.

20.1.2020 | Alan Uutiset

Energiateollisuus: Kaukolämmön päästöt vähentyneet kaksitoista prosenttia 2019

Kaukolämmön tuotannossa on pystytty tuntuviin päästövähennyksiin ilman, että kuluttajien kustannukset olisivat nousseet samassa suhteessa, ilmenee Energiateollisuus ry:n julkaisemista kaukolämmön vuositilastoista. Vuoden 2019 aikana ilmastopäästöt vähenivät 12 prosenttia.

Metso harkitsee varastotoimintojensa keskittämistä Euroopassa

Osana maailmanlaajuisen jakelu- ja logistiikkaverkostonsa kehittämishanketta Metso harkitsee varastotoimintojensa keskittämistä Euroopassa ja aloittaa tähän liittyvät yhteistyöneuvottelut Euroopassa.

Turvallisuudesta tinkiminen ei saa tuoda kilpailuetua kuljetuksissa

Metsäteollisuus ry:n logistiikkapäällikkö Outi Nietola korosti kuljetusten turvallisuuden ja vastuullisuuden merkitystä toimialalle järjestetyssä Skal ry:n Reilu kuljetus 2020 -seminaarissa.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

14.1.2020 | Tutkimus ja koulutus

SSAB mukana Alustatalous metallinjalostuksessa -tutkimushankkeessa

Kaksivuotinen Alustatalous metallinjalostuksessa (AMET) tutkimushanke kokoaa yhteen kaksi yliopistoa, viisi pk-yritystä ja kaksi teollista partneria, joista SSAB Europe on toinen. Hankkeen tavoitteena on metallurgisten valmistusprosessien ja metallituotteiden toimitusketjujen tehostaminen. 

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.