Alan Uutiset | 20.8.2019

Saksan autoteollisuuden kriisi heijastuu alihankkijoihin - puolet alan yrityksistä säästää

Saksan autoteollisuuden kriisi heijastuu nyt rajusti myös alihankkijoihin. Automobil Industrie -lehti ja uutistoimisto dpa uutisoivat, ettei kriisissä ole kyse vain suhdanneongelmasta vaan tuotannon rakenteista. Asiasta uutisoi Tekiniikka & Talous -lehti.

electric_cars

Saksalaismedian mukaan markkinan romahtaminen on yllättänyt useimmat teollisuuden alan johtajat. Esimerkiksi Volkswagen ja Daimler ilmoittivat kesäkuussa autokauppansa jatkavan vähenemistään maailmanlaajuisesti loppuvuoden.

Saksan autoteollisuuden alihankkijat ovat maailman suurimpia alallaan. Yksi suurimmista on Continental. Yhtiöllä on 245 000 työntekijää maailmanlaajuisesti, mutta nyt odotettavissa on isoja irtisanomisia ja myös yrityskauppoja. Se on sulkemassa Oppenweilerissa sijaitsevan tehtaansa, missä työskentelee 340 ihmistä.

Yhtiön toimitusjohtajan Elmar Degenhartin mukaan ala on käymässä kiihtyvällä vauhdilla etenevää ”osin disruptiivista” muutosta. Hän viitannee liikenteen sähköistymiseen ja autonomiseen liikenteeseen ja myös tiukentuviin päästövaatimuksiin. Continental, samoin alihankkija Schaffler ovat antaneet tulosvaroitukset.

Toiselta isolta alihankkijalta, Boschilta odotetaan niin ikään irtisanomisuutisia artikkelin mukaan. Ne liittyvät yhtiön tuotantorakenteeseen. Boschin autoteollisuuden 15 000 työntekijää Saksassa ovat enimmäkseen nyt dieseleiden tuotannossa. Yhtiö kertoo suhdeluvut itse näin: kun dieselauton tuotannossa on kiinni 10 työntekijää, bensiiniautossa on kolme ja sähköautossa vain yksi työntekijä.

Stuttgartissa autoteollisuuden alihankkija Mahle sulkee tehtaan, joka on polttomoottoriautojen laitetoimittaja. Vaihteistotoimittaja ZF kertoo vuoden liikevaihtonsa putoavan miljardilla eurolla 36 miljardiin euroon.

Ohjaus- ja kommunikointijärjestelmiin erikoistunut Marquardt on siirtänyt satoja työpaikkoja Saksasta ulkomaille. Itävaltalainen Andritz on lopettanut 500 työtehtävää saksalaisessa tytäryhtiössään, autoteollisuuden alihankkijalla Schulerissa.

Muutamat alihankkijat tekevät jo tappiollista tulosta. Eräs autoteollisuudelle lakkauslaitteita toimittava yritys on päätynyt selvitystilaan, koska yrityksen suuret projektit autoteollisuuden kanssa ovat ongelmissa.

Alan työntekijärjestön IG Metallin mukaan puolet Saksan autoteollisuuden yrityksistä on ilmoittanut eriasteisista säästöohjelmista.

Eri ennusteiden mukaan autokauppa hyytyy tänä vuonna Kiinassa kaikkiaan kymmenen prosenttia ja Euroopassa kolme-viisi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Saksalaisautot käyvät aiempaa huonommin kaupaksi myös Intiassa, artikkelissa kerrotaan.

Uusimmat artikkelit

20.9.2019 | Tutkimus ja koulutus

Tarkastus- ja kunnossapitotoiminnan robotiikan kiihdytysohjelma RIMA käynnisti avoimen haun alan yrityksille

Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelman RIMA (Robotics for Inspection and Maintenance), on julkistanut ensimmäisen avoimen haun 8,1 miljoonan euron vapaalla omalla pääomarahoituksella pienille, keskisuurille ja hieman isommille yrityksille. RIMA eurooppalainen kiihdytysohjelma tarkastus- ja kunnossapitotoiminnan robotiikalle, 

Neste ja Niemi yhteistyöhön - muuttojen kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jopa 90 %

Muutto- ja logistiikka-alan yritys Niemi Palvelut ottaa käyttöönsä 100 prosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistetun Neste MY uusiutuva diesel -polttoaineen dieselautoissaan ja luopuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Uudistuksen myötä Niemen asiakkaiden muuttojen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jopa 90 prosenttia.

19.9.2019 | Alan Uutiset

Viafin Service Oyj käynnistää erikoiskunnossapitoliiketoiminnan

Viafin Service Oyj (”Viafin Service”) kertoo käynnistävänsä strategiansa mukaisesti uuden erikoiskunnossapitoliiketoiminnan ja, että yhtiön Etelä-Suomen tulosyksikön johtajana aloittaa Jani Toivonen. Toivonen siirtyy tehtävään Maintpartner Expert Services Oy:stä, jossa hän on toiminut Maintpartnerin Etelä-Suomen palvelupäällikkönä.

18.9.2019 | Kumppaniartikkeli

Uusi puhtaasti kaasukäyttöinen Wärtsilä 31SG -moottori vähentää merenkulun päästöjä

Teknologiayhtiö Wärtsilä tuo markkinoille puhtaasti  kaasukäyttöisen Wärtsilä 31SG -moottorin  merisovelluksia varten. Wärtsilä 31 -tuotealustaan perustuvan moottorin dieselversio julkaistiin  Guinnessin ennätystenkirjassa maailman tehokkaimpana nelitahtidieselmoottorina

Perusväylänpidon lisärahoitus tulee tiestölle viime tipassa

Hallitus on sopinut vuoden 2020 budjettiesityksestä.  Perusväylänpidon rahoitukseen ehdotetaan pysyvää 300 miljoonan euron tasokorotusta tie-, raide- ja vesiväylien korjausvelan kasvun pysäyttämiseksi ja korjausvelan vähentämiseksi. Yhdessä muiden korotusten kanssa perusväylänpidon rahoitukseen tulee lisäystä 362 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Kemissä raivataan jo uuden biotuotetehtaan pohjaa

Metsä Groupin Kemin tehdasalueella raivataan jo tonttia uudelle biotuotetehtaalle, joka sijoittuu nykyisen sellutehtaan viereen.

Dronejen käyttömahdollisuuksissa vain avaruus rajana

Dronet esittelivät monipuolisia hyödyntämismahdollisuuksiaan laajassa kansainvälisessä Drone Tournament -kilpailussa. Tavoitteena oli lisäksi houkutella uusia toimijoita alalle ja kehittää innovaatioita. Business Finland oli mukana yhteistyössä.