Alan Uutiset | 20.8.2019

Saksan autoteollisuuden kriisi heijastuu alihankkijoihin - puolet alan yrityksistä säästää

Saksan autoteollisuuden kriisi heijastuu nyt rajusti myös alihankkijoihin. Automobil Industrie -lehti ja uutistoimisto dpa uutisoivat, ettei kriisissä ole kyse vain suhdanneongelmasta vaan tuotannon rakenteista. Asiasta uutisoi Tekiniikka & Talous -lehti.

electric_cars

Saksalaismedian mukaan markkinan romahtaminen on yllättänyt useimmat teollisuuden alan johtajat. Esimerkiksi Volkswagen ja Daimler ilmoittivat kesäkuussa autokauppansa jatkavan vähenemistään maailmanlaajuisesti loppuvuoden.

Saksan autoteollisuuden alihankkijat ovat maailman suurimpia alallaan. Yksi suurimmista on Continental. Yhtiöllä on 245 000 työntekijää maailmanlaajuisesti, mutta nyt odotettavissa on isoja irtisanomisia ja myös yrityskauppoja. Se on sulkemassa Oppenweilerissa sijaitsevan tehtaansa, missä työskentelee 340 ihmistä.

Yhtiön toimitusjohtajan Elmar Degenhartin mukaan ala on käymässä kiihtyvällä vauhdilla etenevää ”osin disruptiivista” muutosta. Hän viitannee liikenteen sähköistymiseen ja autonomiseen liikenteeseen ja myös tiukentuviin päästövaatimuksiin. Continental, samoin alihankkija Schaffler ovat antaneet tulosvaroitukset.

Toiselta isolta alihankkijalta, Boschilta odotetaan niin ikään irtisanomisuutisia artikkelin mukaan. Ne liittyvät yhtiön tuotantorakenteeseen. Boschin autoteollisuuden 15 000 työntekijää Saksassa ovat enimmäkseen nyt dieseleiden tuotannossa. Yhtiö kertoo suhdeluvut itse näin: kun dieselauton tuotannossa on kiinni 10 työntekijää, bensiiniautossa on kolme ja sähköautossa vain yksi työntekijä.

Stuttgartissa autoteollisuuden alihankkija Mahle sulkee tehtaan, joka on polttomoottoriautojen laitetoimittaja. Vaihteistotoimittaja ZF kertoo vuoden liikevaihtonsa putoavan miljardilla eurolla 36 miljardiin euroon.

Ohjaus- ja kommunikointijärjestelmiin erikoistunut Marquardt on siirtänyt satoja työpaikkoja Saksasta ulkomaille. Itävaltalainen Andritz on lopettanut 500 työtehtävää saksalaisessa tytäryhtiössään, autoteollisuuden alihankkijalla Schulerissa.

Muutamat alihankkijat tekevät jo tappiollista tulosta. Eräs autoteollisuudelle lakkauslaitteita toimittava yritys on päätynyt selvitystilaan, koska yrityksen suuret projektit autoteollisuuden kanssa ovat ongelmissa.

Alan työntekijärjestön IG Metallin mukaan puolet Saksan autoteollisuuden yrityksistä on ilmoittanut eriasteisista säästöohjelmista.

Eri ennusteiden mukaan autokauppa hyytyy tänä vuonna Kiinassa kaikkiaan kymmenen prosenttia ja Euroopassa kolme-viisi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Saksalaisautot käyvät aiempaa huonommin kaupaksi myös Intiassa, artikkelissa kerrotaan.

Uusimmat artikkelit

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

19.2.2020 | Alan Uutiset

FUCHSin uusi voiteluainetehdas – suuri satsaus Pohjoismaiden markkinoille

Fuchsin uuden voiteluainetehtaan rakentaminen on täydessä vauhdissa Forsissa Tukholman eteläpuolella. 

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

18.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Tutkimus: Sähköistäminen voi vähentää 60 prosenttia päästöjä Euroopassa vuoteen 2050 mennessä

Liikenteen, rakentamisen ja teollisuuden sähköistäminen voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä Euroopassa jopa 60 prosenttia vuosien 2020–2050 välillä, kertoo tutkimuslaitos BloombergNEF:n (BNEF) julkaisema tuore tutkimus.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.