Siemens toteuttaa Ruotsin ensimmäisen kiinteistöjen virtuaalivoimalaitoksen
Siemens ja Skandia Fastigheter ovat sopineet toteuttavansa yhteistyössä Ruotsin ensimmäisen virtuaalivoimalaitoksen Väla Centrum -kauppakeskukseen, joka sijaitsee Helsingborgin lähellä. Toteutus perustuu Siemensin Suomessa kehittämään konseptiin, jota ollaan ottamassa käyttöön yhteensä jo 200 kiinteistössä.
Siemens ja Skandia Fastigheter ovat tehneet useita vuosia yhteistyötä Väla Centrumin energiatehokkuuden kehittämiseksi. Virtuaalivoimalaitoshanke on jatkoa tälle yhteistyölle. Projektille on myönnetty tukea Ruotsin Energimyndigheten-organisaation SamspEL-ohjelmasta, jonka tarkoituksena on edistää innovaatioita Ruotsin energiamurroksessa. Suomessa virtuaalivoimalaitoshankkeelle myönnettiin Työ- ja elinkeinoministeriön energiakärkihanketukea.
- Olemme tyytyväisiä, että voimme olla uranuurtajia Ruotsissa yhdessä Skandia Fastigheterin kanssa, sanoo Karin Jarl Månsson, joka johtaa Smart Infrastucture -liiketoiminnan accelator-yhteistyötä Pohjoismaissa.
- Virtuaalivoimalaitos on älykäs ja kestävä ratkaisu olemassa olevien sähkökuormien hyödyntämiseksi joustona ja samalla uusien tulojen tarjoamiseksi kiinteistönomistajille.
Ratkaisu sähköverkon tasapainottamiseen
Virtuaalivoimalaitos muodostuu useista, yhdistetyistä sähkökuormista, jotka voivat tulla eri lähteistä, esimerkiksi kiinteistöistä tai teollisuudesta. Virtuaalivoimalaitokseen liitetyt kohteet voivat kuluttaa enemmän tai vähemmän sähköä verkon tasapainon vaatimalla tavalla. Sähköverkon tasapainottamisen keinot tulevat yhä tärkeämmäksi uusiutuvan energiantuotannon lisääntyessä. Ruotsin sähköverkko on mahdollistanut eri toimijoiden aktiivisen osallistumisen sähkömarkkinoihin maaliskuusta 2019 alkaen.
Virtuaalivoimalaitoskonseptin Siemens kehitti Suomessa, jossa sähkömarkkinat ovat maailman edistyksellisimmät. Siemensin ratkaisun kautta myös pieniä sähkökuormia voidaan tarjota sähkömarkkinoiden joustoksi kokoamalla ne yhteen virtuaalivoimalaitokseksi. Kaikki mukana olevat tahot hyötyvät kompensaatiosta, jota kantaverkkoyhtiö maksaa joustona toimimisesta.
- Virtuaalivoimalaitospalvelumme on lyhyessä ajassa levinnyt Suomessa ja nyt myös Suomen ulkopuolelle. Virtuaalivoimalaitos on kestävä ratkaisu erilaisten sähkökuormien hyödyntämiseksi joustona. Sama konsepti sopii erilaisille markkinoille, joiden toimintaperiaatteet voivat poiketa toisistaan. Tosiasia on kuitenkin se, että uusiutuvan energian laajamittainen hyödyntäminen edellyttää tehokkaita ja ympäristöystävällisiä joustomekanismeja, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.
Suomessakin vastaavia projekteja käynnissä
Väla-kauppakeskuksen pinta-ala on 53 000 m2. Sen joustokuorma muodostuu ilmanvaihto- ja jäähdytyskoneista, varageneraattorista ja akusta. Seuraavassa vaiheessa virtuaalivoimalaitokseen voidaan liittää esimerkiksi sähköautojen lataustolppia, valaistus ja ilmalämpöpumppuja. Virtuaalivoimalaitos otetaan käyttöön ja liitetään sähkömarkkinoiden joustoksi vuoden 2021 aikana.
- Väla Centrumissa olemme halunneet jatkuvasti panostaa innovaatioihin ja kestäviin ratkaisuihin, sanoo Välan tekninen johtaja Fredrik Arvidson.
- Olemme tehneet menestyksekästä yhteistyötä Siemensin kanssa vuodesta 2012. Tähän mennessä olemme onnistuneet vähentämään kauppakeskuksen energiankulutusta noin 40 prosenttia. Nyt on jännittävää ottaa käyttöön Ruotsin ensimmäinen tämäntyyppinen virtuaalivoimalaitos ja olla siten luomassa edellytykset suuremmalle uusiutuvan energian määrälle energiajärjestelmässämme.
Siemensillä on Suomessa toteutuksessa useita samantyyppisiä projekteja. Yksi valmiista projekteista on Sello-kauppakeskus Espoossa. Kun kaikki, myös toteutuksessa olevat, projektit lasketaan yhteen, Siemens on pian liittänyt 200 kiinteistöä virtuaalivoimalaitokseen. Niiden yhteenlaskettu sähkökuorma on noin 10 megawattia, joka jatkossa toimii Suomen sähkömarkkinoiden joustona. Suomessa kehitetty virtuaalivoimalaitospalvelu tuli markkinoille noin vuosi sitten.